8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfiintarea Baroului Constitutional Roman - contestata din prima zi

Infiintarea Baroului Constitutional Roman – contestata din prima zi

• Baroul Constitutional Roman a fost infiintat la Deva, in 2002, de catre un absolvent de Drept
• Presedintele asociatiei, Pompiliu Bota, a fost arestat pentru evaziune fiscala

Controversatul personaj Pompiliu Bota, proaspat absolvent al Facultatii de Drept si cel care a infiintat Baroul Constitutional Roman (BCR) la Deva – care se doreste o alternativa a Uniunii Avocatilor din Romania, a inaugurat luni o filiala a acestei organizatii profesionale si la Drobeta Turnu Severin. Pompiliu Bota isi propune sa primeasca in barourile pe care le va infiinta in fiecare judet, fara sustinerea unui examen, toti absolventii facultatilor de Drept care nu au putut intra in barourile deja existente. Procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, a introdus deja recurs in anulare pentru desfiintarea deciziei de constituire a BCR Deva. Decanul Baroului Mehedinti, Alexandru Balanescu, avertizeaza ca infiintarea la Drobeta Turnu Severin a unei filiale apartinind Baroului Constitutional Roman este ilegala, iar magistratii nu vor recunoaste calitatea de avocati a persoanelor inscrise in aceasta organizatie.

Potrivit presedintelui Pompiliu Bota, institutia nou-creata isi propune sa reprezinte o alternativa la barourile existente in tara si se adreseaza tuturor absolventilor de Drept.

„Accesul la justitie va fi mult mai usor in aceste conditii. Vrem sa instituim o egalitate in drepturi pentru absolventii de Drept, care pot intra in acest barou fara examen. In toamna anului trecut, am solicitat Judecatoriei Deva infiintarea unei asociatii nepatrimoniale, care are ca obiect de activitate infiintarea de barouri, cu respectarea Constitutiei Romaniei. Am prezentat instantei un statut, am inregistrat asociatia, am trimis dosarul la Parchetul Deva pentru verificari, iar procurorii au apreciat ca sentinta de infiintare a acestor barouri este definitiva si irevocabila“.

Avocatul Pompiliu Bota a mai spus ca orice licentiat in Drept care nu a suferit condamnari se poate inscrie in Baroul Constitutional Roman, care are in prezent aproximativ 150 de avocati din intreaga tara.

„Nici un barou si nici Uniunea Avocatilor nu poseda sentinta de infiintare“

Avocatul Ioan Cirsta pledeaza in judetul Caras-Severin si este membru al Baroului Constitutional Roman. El spune ca se confrunta, in timpul proceselor, cu o reticenta din partea magistratilor:

„Au existat si vor mai exista piedici pentru ca nu se pot obisnui cu gindul ca le luam clientii. Au fost si obstructionari din partea magistratilor, dar pina la urma ne-au acceptat“. Infiintarea Baroului Constitutional Roman nu a fost deloc o treaba simpla pentru presedintele Pompiliu Bota, care, in ultimul an de facultate, 2001-2002, s-a gindit cum sa ajunga avocat:

„Am vazut ca legea de organizare si exercitare a profesiei de avocat precizeaza ca toti avocatii trebuie sa fie inscrisi intr-o uniune si ca intr-un judet nu poate functiona decit un singur barou. M-am gindit, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ca nu e posibil sa infiintez un barou in afara de cele 41 cite exista in tara, in fiecare judet, dar am reusit. Baroul Hunedoara si Baroul Alba au chemat in instanta asociatiile mele. Ca sa ma apar, am incercat si eu sa atac sentintele de infiintare a Uniunii Avocatilor din Romania si a barourilor si sa cer instantelor sa radieze de la registre denumirile respective. Spre surpriza mea, am constatat ca nici un barou si nici Uniunea Avocatilor nu poseda sentinta de infiintare si nu sint inregistrate nicaieri, astfel ca functioneaza ilegal“.

„S-a bagat si nea Joita, dar nici in doi ani nu se termina!“

Pompiliu Bota a solicitat Ministerului Justitiei sa-i elibereze denumirile unor barouri si a Uniunii, pe care sa le infiinteze ulterior:

„Mi-au fost eliberate si denumirea Uniunea Avocatilor din Romania, si denumirea Baroului Hunedoara. Cei inscrisi in Uniunea Avocatilor acum sint pseudoavocati, pentru ca nu sint inregistrati nicaieri, nu au sentinta. E o uniune-fantoma“.

Uniunea Avocatilor din Romania a inaintat insa recurs in anulare la Curtea Suprema de Justitie, contestind decizia de infiintare a Baroului Constitutional Roman. Obtinerea dreptului de a inregistra cele doua denumiri, care nu erau protejate in Registrul National, l-a determinat si pe procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, sa promoveze un recurs in anulare. Reprezentantii Baroului Constitutional Roman sint insa convinsi ca vor avea cistig de cauza.

Contactat telefonic de catre redactorii Gazetei de Sud, Bonis Potra, membru in conducerea BCR Deva, a spus ca intrarea unui absolvent de Drept in nou-infiintata organizatie profesionala este conditionata de anumite obligatii:

„Trebuie sa platiti o taxa de trei milioane de lei si sa aduceti actele de studii, cazier si alte citeva documente. Avem deja un avocat la Drobeta Turnu Severin care este implicat in trei procese. Joita n-are nici o sansa cu recursul in anulare! S-a bagat si nea Joita, dar nici in doi ani, de aici inainte, nu se termina!“.

„In ceea ce ma priveste, acest barou este in afara legii!“

Decanul Baroului Mehedinti, avocat Alexandru Balanescu, a spus ca infiintarea unei filiale a Baroului Constitutional Roman in Drobeta Turnu Severin este in afara legii.

„Legea nr. 51/1995 reglementeaza profesia libera de avocat in Romania si precizeaza, foarte clar, ca toata activitatea se desfasoara in barouri si este condusa de Uniunea Avocatilor din Romania. Baroul Constitutional din Drobeta Turnu Severin este nelegal. Noi avem hotarire de desfiintare a actului constitutiv al acestui barou si exista un recurs in anulare declarat deja. In ceea ce ma priveste, acest barou este in afara legii si orice persoana care accepta sa fie asistata in instanta de un membru al acestei asociatii risca intrucit judecatorul poate sa nu-i recunoasca respectivului calitatea de avocat. Membrii barourilor constitutionale sint pe linga avocati si avocatura“.

Presedintele BCR Deva a recunoscut ca a fost arestat, in urma cu citiva ani, pentru evaziune fiscala, dar spune ca „totul a fost o inscenare. Am dat statul in judecata, s-a dovedit ca am avut dreptate, am cistigat procesul si 500 de milioane de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS