11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSPAGA LEGALA CATRE JUDECATORUL CARMEN ILIE

SPAGA LEGALA CATRE JUDECATORUL CARMEN ILIE

Judecatorul Carmen Ilie de la Tribunalul Dolj este in atentia Parchetului National Anticoruptie, fiind acuzat ca, prin intermediul sotiei sale, care-i poarta nu numai numele, ci si prenumele, a obtinut venituri insemnate de la o societate unde supraveghea actiunea de lichidare, si anume de la HOLLAND KEMPS REEDFLEX SNC Craiova, producatorul de caserole pentru margarina Wiesana. Luare de mita, pe cale indirecta, este acuzatia sub care magistratul Carmen va da cu subsemnatul la Parchetul Judetean Dolj.

HOLLAND KEMPS REEDFLEX (HKR) SNC Craiova, societate administrata de Viorel Nicolae, supranumit Creieru’, a intrat cu un picior in groapa falimentului in 1998, cind creditorii firmei s-au adresat instantelor de judecata, solicitind declansarea respectivei proceduri.

Intrarea in stare de faliment avea sa aiba loc doi ani mai tirziu. Insarcinat cu lichidarea activelor a fost Nicolae Cazacu, in timp ce la cirma intregii actiuni se afla Carmen Ilie, in calitate de judecator sindic. Practica a demonstrat, in numeroase rinduri, ca patronii firmelor intrate in moarte clinica pot face bani buni, sustragind rapid, inainte de organizarea licitatiilor, bunurile de valoare din patrimoniul societatii, bunuri ce sint vindute, in general, unor firme-capusa administrate de aceiasi patroni. Caz in care cu buzele umflate ramin creditorii.

O reteta financiara parafata de judecatorul Carmen Ilie

Viorel Nicolae a urmat si el pasii simpli ai acestei retete de succes, incepind prin a infiinta, in mai 1999, o filiala a SC HKR la Motru. La scurt timp, Creieru’ mai moseste, in aceeasi localitate, o alta societate comerciala, SC EUROPLAST COMPANY SRL.

In septembrie 2000, nou-nascuta subscrie la capitalul social al filialei HKR SNC, pentru ca, trei luni mai tirziu, firma-mama sa-si retraga aportul sau la filiala Motru, care ramine, asadar, in intregime pe miinile lui Viorel Nicolae, prin a sa EUROPLAST.

Scopul, dupa cum mentioneaza un raport al Serviciului de Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, era acela „de a prelua activitatea SC HKR SNC si a transfera profitul la aceasta societate (EUROPLAST-n.r.) in dauna asociatilor si a creditorilor.“ Toate aceste mutari strategice aveau loc intr-o perioada in care firma se afla sub incidenta Legii privind reorganizarea si lichidarea judiciara si fusesera dispuse printr-o hotarire aprobata si semnata de judecatorul sindic Carmen Ilie, care isi dadea astfel girul pentru afacerile penale ale Creierului. In continuare, cu acordul lichidatorului, EUROPLAST si SC HKR SNC au incheiat o conventie prin care firma nou-creata de Creieru’ urma sa livreze societatii in faliment materii prime, primind in compesare produse finite – caserole de margarina. Astfel, erau evitate si transferurile prin conturi bancare. Numai ca EUROPLAST aplica un scandalos adaos comercial de aproape o mie la suta pentru materia prima, in timp ce caserolele erau cumparate de la HKR sub pretul pietei. Prejudiciul astfel rezultat s-a ridicat undeva la aproape 11 miliarde de lei.

De la Carmen Ilie, pentru Carmen Ilie, cu drag

Victor Mitrica, unul dintre creditorii SC HKR SNC, sustine ca judecatorul Carmen Ilie ar fi semnat documentele care ii creau lui Viorel Nicolae conditiile pentru mica sa inginerie financiara in schimbul unor avantaje financiare, subtil oferite de Creieru’. Unul dintre cele care au „transpirat“ totusi in evidentele financiar-contabile ale firmei in lichidare ar fi legat de o serie de prime pentru asigurari de viata, incasate de sotia judecatorului, agent la SC NEDERLANDEN SA, din conturile SC HKR SNC.

„Judecatorul sindic Carmen Ilie a aprobat si facilitat incheierea de contracte de asigurari de viata prin agentul de asigurare Carmen Ilie, nevasta judecatorului Carmen Ilie, pentru Marilena Budurea, economista, Leontina Stolojan, directoare economica, si Adelina Cinca, secretara. Sumele au fost platite din fondurile societatii, in conditiile in care aceasta se afla in faliment si o asemenea operatiune era nelegala si nejustificata“, spune Mitrica.

In urma acestui aranjament, Carmen Ilie (sotia!) ar fi incasat comisionul procentual care revine agentului ce incheie asigurarea. Artistic spus, un soi de spaga legala, cu semnatura si parafa.

In aparare, Viorel Nicolae declara ca asigurarile incheiate de angajatii sai cu firma NEDERLANDEN au fost perfect legale, iar pentru plati s-au obtinut toate aprobarile:

„Asigurarile de viata au fost incheiate la cererea angajatilor, iar platile s-au facut din contul firmei cu aprobarea judecatorului sindic (Carmen Ilie – n.r)“, a spus Creieru’. Cum s-a facut ca angajatii sa opteze tocmai pentru firma de asigurari de unde sotia lui Carmen Ilie maninca o piine, pentru noi e limpede, orbi sa fi fost.

Principalul activ al firmei, cumparat de TOPWAY

In opinia lui Victor Mitrica, neregulile parafate de judecatorul sindic Carmen Ilie nu s-au oprit aici. El nu a respectat prevederile legale prin care se impunea inlocuirea administratorului, Viorel Nicolae, si a lichidatorului, Nicolae Cazacu, desi aceasta fusese solicitata expres de creditori, in frunte cu Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), printr-o serie de adrese din 2000, cei doi fiind acuzati ca ar fi savirsit mai multe infractiuni in conducerea si administrarea firmei. Mai mult, spune Mitrica, Ilie Carmen ar fi dispus vinzarea prin licitatie a unora dintre bunurile societatii, fara a avea insa aprobarea creditorilor, printre care si fabrica de caserole, principalul activ al SC HKR SNC, care a trecut, ca un copil leganat, in bratele SC TOPWAY SA.

De asemenea, judecatorul sindic nu ar fi urmat procedura legala ce prevedea sigilarea, inventarierea si evaluarea bunurilor. Activitatea de productie a continuat si in perioada in care firma se afla in lichidare, ceea ce a facut posibil ca Viorel Nicolae, prin SC EUROPLAST, sa prejudicieze societatea cu mai mult de zece miliarde de lei. La acestea se adauga o serie de viramente de la societatea falita catre Uniunea Patronatului Roman Crestin Democrat (UPRCD), prezidata la acea vreme de Aurel Dumitrescu, uniune al carei Consiliu de Administratie se bucura si de prezenta lui Radu Vasile, in calitate de presedinte de onoare, si de cea a lui Ion Diaconescu, ca membru de onoare.

In perioada august 1998 – decembrie 2000, SC HKR SNC vireaza catre UPRCD 173 de milioane de lei, cu titlu de cotizatie si contravaloare prestari servicii, desi, mentioneaza raportul Serviciului de Cercetari Penale, „nici inculpatul (Viorel Nicolae-n.r.), nici SC HKR SNC nu au fost membri ai UPRCD si nici nu a existat un contract de consultanta.“

„Strict personal“

Judecatorul Carmen Ilie nu considera insa ca ar fi beneficiat de vreun avantaj material sau de alta natura. „Asigurarile de viata au fost incheiate perfect legal si fara vreo interventie de-ale mele. Este un acord intre persoane, respectiv cei care au incheiat asigurarea si sotia mea, ca reprezentant al firmai NEDERLANDEN. Asigurarea de viata este, prin definitie, un lucru strict personal. In plus, toate platile s-au efectuat la propunerea lichidatorului“, a mentionat Carmen Ilie. De asemenea, el a mai precizat ca, la data licitatiei prin care fabrica de caserole era cumparata de TOPWAY, nu mai era judecator sindic in cazul lichidarii SC HKR SNC.

In replica, lichidatorul Nicolae Cazacu precizeaza ca, pe parcursul administrarii SC HKR SNC, prestatia sa a fost permanent sub lupa lui Carmen Ilie, care, in conformitate cu cadrul legal, trebuia sa avizeze orice initiativa legata de activitatea firmei.

Cei care se considera prejudiciati de prestatia lui Carmen Ilie si Nicolae Cazacu au intocmit o serie de plingeri penale la adresa acestora. Ultima reclamatie impotriva lor a fost trimisa de Viorel Mitrica la Parchetul National Anticoruptie. Cei de la PNA au trimis dosarul spre solutionare Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS