Acasă Local Dolj Creieru’ ne arata ca exista prosperitate dupa pirnaie

Creieru’ ne arata ca exista prosperitate dupa pirnaie

Iesit din arest, intrat in afaceri cu Zaher Iskandarani

Se implineste un an de cind Ilie Vilau, seful de atunci al Serviciului politiei economico-financiare Dolj, anunta cu mare tam-tam arestarea unui pitoresc personaj din peisajul afaceristic local. Viorel Nicolae, zis si Creieu’, a fost incatusat, pe 8 aprilie 2002, pentru un tun de peste trei miliarde de lei. Multa lume a crezut atunci ca nu se va mai auzi curind de Nicolae sau de afacerea sa: o societate care producea caserole pentru margarina lui George Ilinca si Doru Stanescu. Insa, dupa cinci luni de arest, Creieru’ era pus in libertate de Tribunalul Dolj, in ciuda faptului ca procurorii recomandasera judecarea sa in stare de arest. De data aceasta, evenimentul a trecut aproape neobservat. De atunci, Viorel Nicolae pare decis sa revina pe scena afacerilor, fara sa mai astepte verdictul dat de magistrati, dupa modelul Costi Dilgoci, cel care, dupa ce a vizitat puscaria, a devenit patronul turnatoriei TUFON si al Jurnalului de Oltenia inainte ca CSJ sa fi dat o hotarire definitiva in dosarul sau. Din toamna trecuta si pina acum, Creieru’ pare sa ne furnizeze dovada vie a unui fapt aparent paradoxal: desi cit se poate de neplacuta, experienta unor luni petrecute dupa gratii nu afecteaza apetitul pentru bani al ingeniosilor biznismeni olteni.

Un Creier neinteles

Cind spuneam „ingeniosi“, nu faceam neaparat o remarca proprie. Procurorii doljeni, in rechizitoriul prin care Nicolae era trimis in fata instantei, precizau: „Recurgind la ingeniozitatea ce-l caracterizeaza, la data de 4.09.2000, inculpatul a hotarit majorarea capitalului“ etc., etc. Cind un inculpat ajunge sa primeasca astfel de laude din partea celei mai dure aripi a justitiei, curiozitatea ziaristilor pentru personaj nu poate decit sa creasca. Sintetizata de comisarul Vilau, ingeniozitatea Creierului nu este inca una iesita din comun: „In perioada 1998 – 2000, cind societatea HOLLAND KEMPS REEDFLEX era in reorganizare, iar apoi in stare de faliment, Viorel Nicolae a vindut produsele fabricate de societate firmei EUROPLAST SRL Motru, la care tot el si sotia sa erau asociati“.

Afacerea a inceput in 1994, cind Creieru’, alaturi de craioveanul Victor Mitrica, zis Baronu’, si de olandezul Lambertus Kemps, a pus pe roate o fabrica de caserole. Desi foarte banoasa, afacerea nu a permis achitarea unui credit bancar, drept pentru care SC HOLLAND KEMPS REEDFLEX a intrat in lichidare. De situatia societatii au incercat sa profite in interes propriu atit Creieru’, cit si Baronu’, care intre timp parasise firma. Ambele tabere au incercat sa scoata firma din miinile AVAB, insa, ca in proverb, din cearta celor doi a cistigat TOPWAY, care a cumparat fabrica, in timp ce Creieru’ era la arest. Nu insistam insa acum asupra acestei afaceri, care ridica, de altfel, cel putin un semn de intrebare.

Desi este acuzat de bancruta frauduloasa, delapidare, folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatii, evaziune fiscala, fals intelectual si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, Viorel Nicolae se considera un afacerist neinteles.

„Le-am explicat si politistilor, si procurorilor, si judecatorilor ca eu nu puteam sa comit faptele de care sint acuzat, pentru ca societatea era controlata de judecatorul sindic. Eu sint un om de afaceri, deci trebuie sa fac totul ca sa obtin profit. Se intimpla uneori sa nu cunosti legea, dar asta nu inseamna ca sint infractor, ca sint pericol social“, spune Creieru’.

De la zdup, la Gianni Versace si Zaher Iskandarani

De asemenea, desi dosarul alcatuit impotriva sa numara peste o mie de pagini, Creieru’ da vina, pentru toate relele, pe fostul sau asociat si pe interesele oculte din mediul afeceristilor craioveni: „Eu mai aveam un pic si redresam societatea. Facusem un plan de reorganizare, obtinusem un credit si o masina de termoformare aproape gratis, ceea ce ne-ar fi asigurat suficienta productie incit sa platim datoriile. Dar a inceput Mitrica sa faca reclamatii peste tot si s-a ales praful“.

Chiar daca procesul sau este abia la Judecatorie si, probabil, va dura mult pina cind inculpatul sa-si cunoasca viitorul din punct de vedere al cazierului, lucrurile nu par sa mearga deloc rau pentru Creier. Dupa ce le-a dat intilnire redactorilor GdS, prevenindu-i ca va cobori „dintr-un Mercedes sau un Jeep“, Nicolae, imbracat intr-un superelegant costum Versace, a recunoscut ca, in prezent, este director general la o firma cu un profil asemanator lichidatei HOLLAND KEMPS REEDFLEX. Societatea la care Creieru’ spune ca este angajat se ocupa, in plus, cu distributia apei minerale produse de bine cunoscutul Zaher Iskandarani. Care Zaher, zis si „Printul Banatului“, e cunoscut ca unul dintre inventatorii contrabandei cu tigari si mentorul spiritual al celor implicati in celebrele dosare „Tigareta“.

Exit mobile version