Deturnare de fonduri la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova

Autori


Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a incheiat in martie 2001 un contract cu firma ELECTROLUX Suedia, pentru achizitionarea in leasing a unei spalatorii in valoare de peste 48.000 de dolari. Directorul DSP Dolj, Constantin Ecobici, si-a dat semnatura pentru perfectarea afacerii. Casa de Asigurari de Sanatate Dolj a efectuat un control la aceasta institutie si a constatat ca spitalul a incalcat legea, platind ratele catre ELECTROLUX din banii asiguratilor. Dupa ce raportul a ajuns la Ministerul Sanatatii si la CNAS, conducerea spitalului a contestat in instanta concluziile controlului efectuat de CAS.

Ecobici a semnat cu ochii inchisi

O data cu separarea, in urma cu doi ani, de Spitalul de Boli Infectioase, Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a ramas fara spalatorie. Conducerea de atunci a acestei unitati, reprezentata prin doctorul Dragos Marinescu, a decis sa infiinteze o noua spalatorie, propunind totodata, pentru dotarea acesteia, incheierea unui contract de leasing pe doi ani cu firma ELECTROLUX Suedia, in valoare totala de 48.380 de dolari.

Propunerea Consiliului de Administratie al spitalului a fost aprobata de conducerea Directiei de Sanatate Publica Dolj, respectiv directorul Constantin Ecobici.

„Venisem de cinci zile la conducerea acestei institutii si mi s-a adus la cunostinta cererea celor de la neuropsihiatrie. La acea data, ma aflam in posesia unei note a ministrului sanatatii, Francisc Baranyi, care recomanda tuturor spitalelor sa achizitioneze prin leasing de la ELECTROLUX dotarea tehnico-materiala a spalatoriilor. Mai mult, in cazul agrearii propunerii ministerului, directiile sanitare erau sfatuite sa incheie contracte cu firma mentionata“, a precizat directorul DSP Dolj, fara sa verifice daca nota ministrului, care data din 3 iunie 1998, mai era de actualitate.

Drept urmare, cererea spitalului a fost aprobata pe 16 martie 2001, iar contractul cu ELECTROLUX a fost incheiat pe 26 martie 2001, cind la conducerea spitalului se afla deja dr. Luminita Slavu. Contractul prevedea, printre altele, platirea de catre beneficiar a unui avans si o rata lunara de 1.008 dolari.

Ceea ce face obiectul scandalului izbucnit ulterior este faptul ca DSP Dolj nu a verificat de unde provin banii din care urma sa fie platita firma suedeza.

„Eu mi-am dat acordul, cu conditia ca spitalul sa procedeze la incheierea contractului conform legislatiei in vigoare. Prin urmare, nu m-am mai interesat de unde au facut ei rost de bani pentru onorarea contractului“.

Spitalul platea ratele din banii asiguratilor


Comisia de Audit a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a constatat anul trecut in urma unui control ca, de fapt, Spitalul de Neuropsihiatrie platea ratele din banii asiguratilor, fapt recunoscut si de directorul DSP, Constantin Ecobici.

Potrivit Legii nr. 145/1997 (Legea organica a asigurarilor sociale de sanatate), inca in vigoare pe timpul derularii contractului de leasing, spitalele nu puteau folosi fondurile primite de la CAS decit pentru achitarea serviciilor medicale, programe de sanatate si achizitionarea de medicamente si materiale sanitare, nicidecum pentru dotari. Investitiile erau finantate din fonduri special alocate de catre Ministerul Sanatatii, ceea ce nu s-a intimplat la Spitalul de Neuropsihiatrie.

„Neregulile depistate la acest spital au fost consemnate intr-un raport care a fost inaintat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Inca nu am primit un raspuns la sesizarile trimise de noi“, a declarat Elena Dumitrascu, director general al CAS Dolj.

Curtea de Conturi nu a fost sesizata

Potrivit directorului Constantin Ecobici, CNAS si MSF nu au facut nimic altceva decit sa informeze Prefectura Dolj asupra acestei situatii, nicidecum sa sesizeze Curtea de Conturi, asa cum ar fi fost normal.

Intre timp, Luminita Slavu, directoarea Spitalului de Neuropsihiatrie, contesta in instanta concluziile raportului de control intocmit de CAS Dolj. Ba, directorul DSP a mai spus ca Luminita Slavu, pentru a demonstra ca nu are dreptate CAS, ar fi solicitat chiar ea un control al Curtii de Conturi, lucru care nu a fost insa confirmat de inspectorii acestei institutii.

In schimb, directoarea Spitalului de Neuropsihiatrie a refuzat categoric sa discute cu noi: „Stiu ca ar fi in interesul meu sa incerc sa lamuresc lucrurile. Insa nu o voi face decit dupa definitivarea procesului cu CAS Dolj“. Conflictul pare departe de a fi stins, cu atit mai mult cu cit gurile rele sustin ca Elena Dumitrascu vede in Luminita Slavu cel mai periculos contracandidat pentru sefia CAS.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 aprilie 2003

Actualitate

» Nereguli in activitatea secretarilor de primarii
» Un consilier local PSD solicita primariei locuinta sociala
» Statul a scos iar la vinzare ruinele SC RULMENTI SA Slatina
» Ofiterul Dumitru Dolea a plecat in misiunea „bancuta“
» Guvernul a injumatatit planul de scolarizare in licee si scoli profesionale
» Drobeta Turnu Severin va avea alimentare cu apa din sursa Toplet
» Medicii din Republica Moldova vor sa se angajeze in spitalele din Mehedinti
» Sapte familii din Vulpeni-Olt au in fintini gazolina in loc de apa
» Faceti-va comuna si platiti taxe mai mici!
» 316 romani au fost intorsi din Vama Portile de Fier I
» Evaziune de peste sapte miliarde cu lingouri de aluminiu
» 1.700 de posesori de arme din Mehedinti sint asteptati in actiunea VIZA 2003
» Restaurante inchise pentru deficiente
» Stiri pe scurt
» Tribul din Butoiesti
» Iedera, primarul si irakienii
» Saracia nu se mosteneste, se invata
» Propunerile primarului
» Cantina pentru copiii saracilor in loc de bani pentru intretinut lenea
» Muraturile din Craiova, la adapost de bombele lui Saddam
» Alegatorii au lipsit de la referendumul pentru infiintarea de noi comune in Mehedinti
» Alimentarea cu gaze a judetului Mehedinti va incepe anul acesta
» Contribuabilii primesc „scrisorele“ de la Ministerul Finantelor
» Ministrul educatiei si cercetarii vrea sa implementeze modelul scolii duale germane
» Scurte stiri

Local

» Radio Sud a sters datoriile severinenilor la intretinere
» Farmaciile craiovene au intrat in colaps
» Un candidat la postul de director al Teatrului „Elvira Godeanu“ a batut trei spectatori
» Deturnare de fonduri la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova
» Un chiosc va fi construit in fata altarului unei biserici declarate monument istoric

Gorj

» Nicolae Mischie foloseste ilegal titlul de profesor universitar
» Fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta – acuzat de trafic cu carne de oaie
» Firmele prietenilor lui Nicolae Mischie au „asfaltat“ drumul spre faliment al Intreprinderii de Drumuri si Poduri Gorj

Sport

» In culise se joaca in draci
» Oltenii pregatesc derbiul din Giulesti
» Antrenamente cu George Bita
» Astazi se joaca returul sferturilor
» „Este cel mai dur moment din istoria fotbalului romanesc“
» Gravesen a fost ales jucatorul week-end-ului trecut
» „Iordanescu ar fi demisionat chiar daca Romania invingea Danemarca“
» Noul stadion din Braga va fi construit pe un munte
» Sport pe scurt
» Jurnal de razboi
» Toate au iesit pe dos, iar rezultatul a fost o catastrofa
» Toate au iesit pe dos, iar rezultatul a fost o catastrofa
» Ne-am obisnuit deja
» Ne-au batut cu noroc
» Pandurii s-au impus la Baia Mare
» O catastrofa

Opinii

» Pace pe malurile Dambovitei

Top