5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSucursala din Slatina a societatii ELECTRICA - furata pe rupte

Sucursala din Slatina a societatii ELECTRICA – furata pe rupte

Societatea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice din Slatina se confrunta cu o situatie deloc de invidiat din cauza datoriilor pe care trebuie sa le recupereze de la datornici, dar si din cauza furturilor masive. Conform declaratiilor inginerului Viorel Chivu, purtatorul de cuvint al societatii mentionate, valoarea totala a creantelor care trebuie incasate de ELECTRICA de la rau-platnici se ridica la peste 188 de miliarde de lei. Cea mai mare parte din aceasta suma revine marilor consumatori – 122 de miliarde, urmatorii fiind micii consumatori (agenti economici cu numar redus de angajati) – 54,2 miliarde de lei, si cetatenii, care au o datorie de 12,1 miliarde de lei.

Printre marii restantieri se numara SC ACETI Slatina (cu un debit de peste 30 de miliarde de lei), SC IGO SA Caracal (aproape 19 miliarde de lei), Regionala CFR Craiova (peste 12,3 miliarde de lei), SC ACVATERM SA Bals (peste 2,4 miliarde de lei), SC IGO SA Draganesti (1,3 miliarde de lei). Societatea CORAPET a fost deconectata de la reteaua de alimentare cu energie electrica din cauza neplatii datoriei de peste zece miliarde de lei de mai bine de un an. RULMENTI Slatina nu are curent electric din luna august 2002 pentru un debit de cinci miliarde. Nici primariile din judet nu stau pe roze la acest capitol. Prima pozitie in „clasamentul“ restantierilor la ELECTRICA este ocupat de Primaria Caracal cu o datorie de aproape patru miliarde de lei, celelalte „clasate“ avind pina la un miliard de lei.

Energie electrica „recuperata“ din furturi in valoare de… 2 miliarde de lei!

Pentru a contracara sustragerea de energie electrica, inspectorii ELECTRICA au efectuat de la inceputul anului si pina in prezent peste 3.200 de controale in judetul Olt, descoperind 329 de deficiente, din care in 231 de cazuri a fost vorba despre sustrageri de energie electrica. In aceste cazuri s-au intocmit procese-verbale pentru 745.962 kwh sustrasi, in valoare de 1,9 miliarde de lei.

Sase asociatii de proprietari din municipiu inregistreaza in prezent datorii de aproape un miliard de lei, valoarea cumulata a facturilor restante la energie fiind de peste trei miliarde de lei. Din cei 29.000 de abonati casnici cuprinsi in sistemul de autocitire din Slatina sint restantieri 34%, sumele datorate de acestia societatii de energie electrica ridicindu-se la un miliard si jumatate de lei. Pentru a-si recupera din debite de la rau-platnici, societatea ELECTRICA Slatina debranseaza zilnic micii agenti economici si abonatii casnici. In cazul marilor societati comerciale datornice, debitele au fost reesalonate prin intocmirea de grafice care prevad obligativitatea debitorilor de a-si achita lunar atit o parte din datoria totala, cit si factura curenta. Inspectorii societatii au furnizat curent electric doar pina la cota de avarie ori chiar au deconectat intrepinderea in cauza, cum s-a intimplat la SC RULMENTI SA Slatina si SC CORAPET SA Corabia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS