13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune fiscala de peste sase miliarde de lei

Evaziune fiscala de peste sase miliarde de lei

• Parchetul Curtii de Apel Craiova incearca sa dezlege o afacere cu alcool, prin care bugetul statului
a fost prejudiciat cu peste sase miliarde de lei • Protagonistul evaziunii fiscale este Vasile Ghita – patronul unei firme din Fetesti, care a vindut cantitati impresionante de alcool pe post de cereale, pentru a evita plata accizelor si impozitelor aferente – arestat zilele trecute de procurorii craioveni

Vasile Ghita si Constantin Pismis sint asociati ai firmei SC CARIOPROD SRL Fetesti, care detine o distilerie de alcool de 96 de grade, obtinut din cereale. Cei doi s-au gindit sa gaseasca o metoda prin care sa faca usor niste bani, neplatind accizele si TVA la bugetul statului.

In toamna anului 2000, Vasile Ghita s-a intilnit cu Costel Tanase si Georgica Stanciu, administratorii firmei SC GIM PRESS SRL Scornicesti-Olt, firma care are o instalatie de procesare a alcoolului in votca, rachiu, rom si alti derivati, si au pus la cale afacerea. Intelegerea era ca distileria sa livreze firmei din Olt alcool de 96 de grade, dar pe facturi si pe actele de insotire a marfii sa se mentioneze «cereale». Pentru a-si acoperi „ingineria“, firma din Olt intocmea facturi fictive de vinzare a «cerealelor» catre firme-fantoma, care ar fi livrat in schimb alcool.

Transportarea alcoolului de la Fetesti la Scornicesti se facea cu cisterna unui constantean, pe nume Virgil Potlog, partas si el la potlogarie. Doar ca ulciorul n-a mers de prea multe ori la… alcool.

Vasile Ghita a fost pina la urma arestat

La inceputul anului 2002, politistii de la Economic insotiti de comisarii Garzii Financiare din judetul Olt au verificat un transport al lui Potlog. Pe actele de insotire a marfii era mentionat «acetat de metil», insa in cisterna era alcool etilic de 95,6 grade. Mergind pe fir, oamenii legii au scos la iveala intreaga afacere.

Dosarul penal a fost instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Craiova, care a dispus anul trecut trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a patru dintre capii „mafiei alcoolului“ – Constantin Pismis, Costel Tanase, Georgica Stanciu si Virgil Potlog – acuzati de evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Pentru a nu-i urma la „racoare“, Vasile Ghita a reusit sa se ascunda de organele de urmarire penala.

Pina la inceputul acestei saptamini, cind a picat in plasa politistilor. Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Craiova i-au intocmit cuvenitul mandat de arestare preventiva, pina cind vor finaliza rechizitoriul pentru trimiterea sa in judecata. Acuzatia este tot evaziunea fiscala, bugetul statului fiind prejudiciat de 6,124 miliarde de lei, reprezentind accize, TVA si impozit pe profit neincasate, Ghita riscind sa stea la puscarie mai bine de un deceniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS