18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutoritatile au luat masuri impotriva unui eventual atac chimic

Autoritatile au luat masuri impotriva unui eventual atac chimic

• La barajele de pe Jiu s-au luat masuri speciale de paza • Apararea civila are masti pentru 41% din populatia din Tirgu Jiu • Elevii invata sa se protejeze impotriva unui atac chimic

Perspectiva declansarii unui razboi a alertat autoritatile locale, care au inceput o campanie de informare si educare a populatiei in eventualitatea unui atac chimic. Compartimentul de Protectie Civila al Primariei Tirgu Jiu a inventariat mastile care pot fi impartite populatiei, sistemele de avertizare si personalul din laboratoarele chimice si nucleare. In urma calculelor, a reiesit ca exista rezerve de masti doar pentru 41% din populatia din Tirgu Jiu.

„Mastile de gaze vor fi comercializate si in magazinele de specialitate, contra unor sume care oscileaza intre doua si trei milioane de lei. Se pot folosi la nevoie si masti confectionate din tifon, cu conditia ca expunerea la mediul toxic sa fie de scurta durata“, a spus conducerea Protectiei Civile.

Reprezentantii Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor spun ca asteapta ca, in urmatoarele zile, sa primeasca rezerve de masti de gaze care sa fie distribuite la nevoie populatiei.

12 tone de amoniac ar putea exploda in Tirgu Jiu in cazul unui atac

Desi un atac asupra municipiului Tirgu Jiu pare pentru majoritatea locuitorilor ceva ireal, specialistii din cadrul primariei spun ca nu este exclus ca o racheta chimica sa ajunga in oras, chiar daca sansele par destul de mici.

Protectia Civila mai spune ca doua societati comerciale din oras detin 12 tone de amoniac, substanta considerata periculoasa in cazul unui atac chimic.

La barajele de pe riul Jiu s-au luat masuri suplimentare de paza, existind si dispozitive electronice care pot avertiza o eventuala avarie. Comandamentul Judetean de Jandarmi Gorj a sporit numarul patrulelor in locurile aglomerate, la sursele de alimentare cu apa, in preajma institutiilor publice si a scolilor. Autoritatile spun ca, deocamdata, populatia nu trebuie alertata, iar masurile luate sint pur informative si de educare. Cei mai receptivi par sa fie copiii din scoli, care participa cu interes la lectiile de informare si la filmele difuzate de angajatii Protectiei Civile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS