9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMasuri pentru prevenirea contractarii pneumoniei ucigase

Masuri pentru prevenirea contractarii pneumoniei ucigase

Autoritatile din Mehedinti au luat masuri de prevenire a contractarii sindromului respirator acut sever, care a facut deja mai multe victime in Vietnam, Hong Kong, China, Thailanda si Canada. La sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean Mehedinti a fost deja amenajat un salon special, gata sa primeasca bolnavii, iar la punctele de frontiera, medicii au fost alertati. „Epidemiologic, acest sindrom nu a putut fi inca stabilit. Boala se manifesta cu o simptomatologie asemanatoare gripei: febra inalta, cefalee, mialgii, tuse seaca, dificultati de respiratie, stare de rau general, confuzie si poate duce chiar la deces“, a spus dr. Bogdan Stolica, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica Mehedinti.

„Daca va veti simti rau, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic“

La punctul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, turistii primesc pliante ce contin informatii despre sindromul respirator acut sever, atit in romana, cit si in engleza: „In timpul calatoriei ati fi putut fi expusi unui sindrom respirator acut sever, care provoaca asa-numita pneumonie atipica. Este bine sa va faceti un control medical in urmatoarele sapte zile. Daca va veti simti rau, veti avea febra, insotita de tuse si de dificultati la respiratie, atunci trebuie sa va prezentati de urgenta la medic. Pentru stabilirea diagnosticului, spuneti-i despre recenta calatorie pe care ati facut-o“, se mentioneaza in pliant. Medicii sint sfatuiti ca, in cazul in care suspecteaza un pacient ca ar fi bolnav de aceasta maladie, sa contacteze imediat autoritatea de sanatate publica.

Medicii gorjeni vor purta masti pe gura

Directia de Sanatate Publica ( DSP) Gorj a primit instructiuni pentru a lua masuri speciale de depistare a unor eventuale cazuri de pneumonie atipica. Medicii, asistentele si, mai ales, personalul de la ambulanta au fost instruiti sa acorde o atentie deosebita bolnavilor care prezinta febra, dureri de cap, diaree si dificultati la respirare.

„Acestea sint simptomele pe care le prezinta bolnavii care au contractat aceasta boala rara. Suspecti de o asemenea boala ar fi cetatenii care au calatorit in strainatate, mai ales in Asia, de curind, dar noi nu putem face rost de o asemenea evidenta. Cei care se vor intoarce acum in tara vor fi oricum controlati in aeroporturi“, a spus Sanda Mischie, sefa DSP Gorj. Cadrele medicale vor purta masti la nivelul gurii si al nasului pentru protectie. In toate sectiile spitalelor gorjene s-a facut o inventariere a acestor masti pentru a se stabili de cite mai este nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS