11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte stiri

„Imblinzirea scorpiei“ la Teatrul National din Craiova

Teatrul National din Craiova prezinta publicului premiera unui spectacol care se anunta deosebit de atragator, dupa celebra comedie „Imblinzirea scorpiei“ de W. Shakespeare. Regia este semnata de Mircea Cornisteanu, decorurile, de Viorel Penisoara Stegaru si costumele, de Lia Dogaru. Distributia cuprinde actori valorosi, reunind toate generatiile de interpreti ai teatrului: Cerasela Iosifescu, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Valeriu Dogaru, Natasa Rab, Ilie Gheorghe, Nicolae Poghirc, Adrian Andone, Marian Politic, Bogdan Dumitrache, Ion Colan, Mihai Arsene, Anghel Rababoc, Iulia Lazar, Tudorel Petrescu, Constantin Cicort, Theodor Marinescu, Anca Dinu, Gina Calinoiu. Premiera va avea loc miine, de la ora 18.30, precedata de o avanpremiera care va fi prezentata astazi, 15 martie, de la ora 18.30.

Revizor de la SC ELECTRICA – arestat pentru mita

Viorel Pirvan, de 39 de ani, din Craiova, a fost retinut joi de politistii de la Sectia 3 Craiova si de procurorii craioveni in timp ce primea mita de la un abonat ELECTRICA. Pentru a nu intocmi documentele de constatare a unei nereguli de la respectivul abonat (lipsa sigiliului de la contorul electric), Pirvan a pretins de la acesta suma de patru milioane de lei. Procurorii i-au organizat insa un flagrant si l-au retinut pe revizorul de teren de la SC ELECTRICA SA. Acesta este al patrulea caz in care un angajat al acestei societati este prins in flagrant cind ia mita pentru a nu le intocmi procese-verbale abonatilor la care s-au descoperit furturi de curent. Daca va fi gasit vinovat, Pirvan poate sa ramina 15 ani in spatele gratiilor.

Imbulzeala la plata taxelor si impozitelor locale

Casieriile Serviciului de taxe si impozite din cadrul Primariei Craiova sint inca aglomerate, ca urmare a faptului ca majoritatea craiovenilor prefera sa achite in avans obligatiunile catre bugetul local, pentru a beneficia de reducerea de 5% acordata celor care platesc pina la 15 martie. Autoritatile locale au decis insa sa decaleze cu citeva zile termenul pina la care impozitele pe bunurile aflate in proprietate se achita cu reducere si, mai ales, fara penalizarea de 0,5% pe zi, deoarece oamenii s-au dovedit a fi receptivi la aceasta facilitate. „Media incasarilor zilnice se situeaza in jurul sumei de 1,5 miliarde de lei, iar din veniturile estimate sa fie realizate, de 31,8 miliarde de lei, pina la sfirsitul lunii martie, au fost deja incasate 32 de miliarde de lei, respectiv cu peste 200 de milioane mai mult!“, a precizat Teodor Voinea, director in cadrul Serviciului taxe si impozite din Primaria Craiova. Oamenii prefera insa sa isi plateasca taxele dupa metoda traditionala, desi autoritatile craiovene le-au pus la dispozitie un sistem nou, prin intermediul Internetului. Pina acum, doar un craiovean si-a platit impozitele prin sistemul informatic integrat, desi in baza de date s-au inscris mai mult de zece.

Mai mult de jumatate dintre feneistii doljeni nu isi mai pot recupera banii

Peste 2.700 de investitori la Fondul National de Investitii, fosti membri ai ANI-FNI, filiala Dolj, au pierdut definitiv orice sansa de a-si mai putea recupera banii depusi. Presedinta acestei asociatii, Iulia Badeci, a spus ca la inceputul lunii martie 2003 dosarul prin care investitorii isi revendicau banii a fost deschis, urmatorul termen de judecata fiind pe 4 aprilie: „Pe 4 decembrie 2002, instanta a dat cistig de cauza investitorilor intr-un proces in urma caruia s-a recunoscut valabilitatea contractului de cautiune cu CEC. Prin urmare, dosarul a fost redeschis. Totusi, la 24 mai, termenul se prescrie pentru cei care nu au depus actiune in instanta“. Pina in prezent, filiala doljeana a asociatiei a deschis actiune in instanta pentru aproape 1.100 de membri, restul, pina la aproape 3.800, renuntind pe parcurs sa plateasca atit cotizatiile lunare, cit si taxa de timbru sau onorariul avocatului. Din acest motiv, ei au si fost exclusi din rindurile ANI-FNI. Suma totala pe care o revendica investitorii doljeni se ridica la peste 65 de miliarde de lei. Presedinta Iulia Badeci a mai spus ca pagubitii trebuie sa vina la sediul asociatiei si sa completeze o cerere prin care renunta la procesul penal impotriva capilor fondului, pentru a putea continua procesul pe latura civila de recuperare a banilor. De asemenea, 46 de membri sint asteptati in urmatoarea saptamina la sediu pentru a achita taxa de timbru si onorariul avocatului.

Detinatorii de arme din Mehedinti vor fi verificati

In perioada 1 aprilie-30 septembrie, detinatorii de arme de foc din Mehedinti vor fi verificati, in 11 centre din judet, in cadrul actiunii ce poarta numele de cod VIZA 2003. Obiectivul acestei actiuni il reprezinta verificarea modului in care sint indeplinite conditiile legale care au stat la baza autorizarii persoanelor fizice pentru detinerea, portul, pastrarea si folosirea armelor de foc. „Permisele de portarma se vizeaza o data la trei ani, iar precedenta actiune a fost efectuata in perioada mai-noiembrie 2000. Documentele care trebuie prezentate de catre detinatorii de arme de foc sint permisul de arma si actul de identitate, adeverinta care sa ateste calitatea ce a determinat acordarea autorizarii, pentru persoanele ce detin o functie ce implica exercitarea autoritatii publice, documente de predare-primire, contract de inchiriere. Persoanele in virsta de peste 65 de ani vor prezenta si certificat medical, care sa ateste starea de sanatate“, a spus inspector de politie Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti. Autorizatia se anuleaza si permisul de arma se retrage daca titularul nu se prezinta sa-si vizeze documentele, fara motive intemeiate, in intervalul stabilit de inspectoratul de politie.

A doua transa de ingrasaminte pentru producatorii agricoli

Prefectul judetului Mehedinti, Dan Trancota, a anuntat ca a sosit cea de-a doua transa de ingrasaminte chimice, care au fost distribuite producatorilor agricoli. 425 de tone de ingrasaminte chimice au ajuns, la sfirsitul saptaminii trecute, in noua comune arondate centrului Strehaia, care au in proprietate teren arabil in extravilan, in suprafata totala de pina la 2,5 ha, si il exploateaza direct. Actiunea de distribuire a fost aminata cu aproximativ doua saptamini pentru ca la Combinatul chimic Turnu Magurele, unitatea cu care a incheiat contract Directia Agricola Mehedinti, a fost intrerupta furnizarea gazului metan. Executivul a luat insa masuri pentru reluarea productiei, astfel incit derularea acestui program sa se faca in conformitate cu cele stabilite prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2002. Potrivit directorului Directiei Agricole Mehedinti, Alexandru Boruga, saptamina aceasta va ajunge in judet un nou transport de ingrasaminte chimice: „Au fost zvonuri ca la Strehaia ar fi ajuns ultimul transport de ingrasaminte, dar nu este adevarat. A fost o intirziere, dar lucrurile au intrat in normal“.

Costul biletelor de transport – majorat

Transportul in comun, urban si interurban de calatori, efectuat cu autobuzele celor doua societati de transport public din Drobeta Turnu Severin, s-a scumpit din aceasta saptamina, in medie cu 14,3%. Pe liniile 1, 4 si 5, pretul unui bilet pe o linie este de 8.000 de lei, fata de 7.000 de lei, pretul vechi. Noul pret al unui abonament valabil pe o linie, in municipiu, este de 270.000 de lei pe luna, fata de 240.000 de lei, pretul vechi.

Pompierii militari severineni depun juramintul

45 de militari in termen, din Detasamentul de Pompieri Drobeta Turnu Severin, vor depune astazi juramintul de credinta fata de tara. La manifestare vor participa reprezentanti ai prefecturii, ai Consiliului Judetean Mehedinti si ai Primariei Drobeta Turnu Severin. De asemenea, vor mai fi prezenti comandanti ai unitatilor militare din garnizoana Drobeta Turnu Severin, alte oficialitati locale, dar si parintii si prietenii tinerilor ostasi.

Un mehedintean si-a lovit fiul cu toporul

Politistii din Orsova au fost sesizati joi seara, de Serviciul de Urgenta al Spitalului Municipal din localitate, ca un cetatean s-a prezentat la spital cu leziuni grave in zona fetei. Radu Constantin, de 27 de ani, din comuna Ciresu, satul Negrusa – Mehedinti, a spus ca, in aceeasi seara, a avut o altercatie cu tatal sau, Radu Nicolae, de 52 de ani, din aceeasi localitate, care, aflat in stare avansata de ebrietate, l-a lovit cu un topor in cap. Diagnosticul stabilit a fost traumatism cranio-facial, cu plaga afracturoasa baza inferioara si regiunea mentaniaza singerinda, fractura mandibula cu dislocare dentara. Tinarul a fost internat pentru ingrijiri medicale, iar politistii au demarat cercetarile in acest caz.

Un adolescent a furat pasari de 1,2 milioane de lei

Politistii Postului Devesel – Mehedinti au fost sesizati ca persoane necunoscute au patruns in gospodaria lui Sorin Popescu, din localitate, de unde au sustras pasari in valoare de 1,2 milioane de lei. In urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca autorul furtului este minorul B.V., de 17 ani, din Devesel, care comercializase deja pasarile, in cartierul de romi din localitate. Pasarile au fost recuperate si predate partii vatamate. In noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2002, minorul impreuna cu trei prieteni au sustras mai multe animale din gospodaria lui Jenica Filimon, din aceeasi localitate. Autorii au fost prezentati Parchetului de pe linga Judecatoria Drobeta Turnu Severin, pentru luarea masurilor corespunzatoare.

Batuta in propria locuinta

Politistii din localitatea Dirvavi – Mehedinti au fost sesizati joi ca Daniela Coman, de 50 de ani, din localitate, a fost batuta in locuinta sa de persoane ramase necunoscute. In urma investigatiilor efectuate, s-a descoperit ca autorul este Ionut Nicolae, de 28 de ani, din satul Gemeni, care a fost retinut pentru cercetari.

In satele mehedintene se vind produse expirate

Produse expirate si aflate la comercializare, in valoare de mai multe milioane de lei, au fost depistate de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti in satele mehedintene. La trei magazine alimentare din comuna Sisesti au fost gasite produse expirate, care au fost distruse si au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de noua milioane de lei. La barurile din localitate, inspectorii au constatat ca nu sint indeplinite conditiile igienico-sanitare. Potrivit inspectorului-sef al OJPC Mehedinti, Alin Nistoran, unul dintre localurile verificate a fost inchis, iar administratorul a fost sanctionat contraventional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS