13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicina ca-n Evul Mediu la Spitalul din Bals

Medicina ca-n Evul Mediu la Spitalul din Bals

Grevat de datorii ce depasesc patru miliarde de lei, Spitalul Orasenesc Bals se lupta de citeva luni pentru supravietuire. Principalele medicamente lipsesc deja din farmacia spitalului si, cum furnizorii refuza sa mai dea pe datorie, pacientii trebuie sa-si asigure tratamentul din propriul buzunar. Medicii au ajuns in situatia penibila de a recicla fesele folosite pentru pansamente si de a gasi inlocuitori ingeniosi pentru banala vata, iar la cantina spitalului s-a gatit ultima data carne inainte de Craciun. In acest timp, in loc sa gaseasca solutii viabile in vederea asigurarii unei mai bune finantari, Ministerul Sanatatii prelungeste agonia unitatilor sanitare, agitind sus si tare taisul restructurarilor.

Spitalul Orasenesc din Bals, judetul Olt, este in prezent cea mai importanta unitate spitaliceasca pe o raza de peste 25 de kilometri si deserveste nu mai putin de zece comune. Cele patru sectii specializate (interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie si pediatrie) au o capacitate totala de 178 de locuri. In anumite perioade ale anului, acestea se dovedesc totusi insuficiente, bolnavii fiind nevoiti sa stea cite doi intr-un pat. Cu toate acestea, Spitalul din Bals este vizat de programul de restructurare al Ministerului Sanatatii, care intentioneaza sa desfiinteze 48 de locuri.

Directorului spitalului, Marin Popa, este insa convins ca masurile promovate de minister nu vor reusi sa rezolve problemele de fond, generate de criza financiara cu care se confrunta sistemul sanitar.

Tratament la spital, cu medicamente de acasa

Din cauza subfinantarii, spitalul a acumulat in cursul anului trecut datorii de peste patru miliarde de lei, in special catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare, alimente si servicii.

„La sfirsitul anului 2001, spitalul nu avea nici un leu datorie. Cele patru miliarde au fost generate numai si numai de finantarea insuficienta a serviciilor medicale in 2002. Anul acesta, Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Olt ne-a dat numai banii pentru salarii“, a declarat dr. Marin Popa.

De trei luni, spitalul nu a mai fost aprovizionat nici cu medicamente si nici cu alimente, necesarul fiind asigurat din stocuri. In farmacia unitatii nu se mai gasesc de citeva luni antiinflamatorii, antipiretice, antibiotice, vitamine si antispastice. Daca vor sa beneficieze de un tratament corespunzator, bolnavii trebuie sa-si cumpere singuri medicamentele.

„Am stat internat doua saptamini si nu au avut sa-mi dea nici macar o pastila de algocalmin. Medicamentele mi le-a cumparat fiul meu, a dat un milion si jumatate pe ele. Nici nu stiu de ce am mai venit in spital, daca mi-am adus eu totul de acasa“, s-a plins Constantin Dumitru, de 70 de ani, bolnav de artrita.

Aceleasi probleme se intilnesc si la Sectia de ginecologie, unde, dintr-un salon cu patru bolnave, trei au fost nevoite sa-si asigure singure medicatia. Florentina Radu este insarcinata in patru luni si s-a internat in urma cu o saptamina. „Era sa pierd copilul, de-asta am venit la spital. Tot tratamentul care mi s-a facut eu l-am cumparat. In spital nu au nici vata.“

Sub semnul reciclarii

Daca spitalul nu va primi bani de la CAS, stocurile existente vor mai ajunge pentru cel mult o saptamina. Dar cum noile contracte de prestari servicii cu CAS vor fi semnate abia dupa finalizarea restructurarii unitatilor sanitare, cadrele medicale din Bals vor fi nevoite sa se limiteze la putinele medicamente care mai sint in farmacia spitalului.

Directorul Marin Popa spune ca se fac economii drastice: „Am ajuns sa spalam fesele care nu sint murdare de singe si sa le refolosim. Vata am inlocuit-o cu o hirtie absorbanta, dar si din aceea medicii nostri folosesc bucati infime atunci cind trebuie sa sterilizeze pielea pacientului, inainte de injectie“, relateaza dr. Popa.

Pentru a-si face meseria, medicii au ajuns in situatia de a cumpara substantele dezinfectante din banii proprii. „Pudra de talc si tinctura de iod nici nu mai tinem minte de cind nu am mai primit. Ni le cumparam singuri. Pansamente trebuie sa folosim cit mai putine, leucoplast, daca se poate, deloc. Manusile le resterilizam. Facem medicina mai rau ca in Bangladesh“, a spus unul dintre medicii ginecologi.

Bolnavii, convertiti la regimul vegetarian

In bucataria spitalului nu s-a mai gatit carne de anul trecut din noiembrie, luna in care spitalul a primit ultima data bani pentru alimente. Meniul este pur vegetarian, bolnavii fiind serviti ba cu ciorba de zarzavaturi, ba cu iahnie de fasole. Bucataresele spun ca de saptamina viitoare nu vor mai avea cu ce sa hraneasca pacientii daca nu se vor gasi intre timp bani pentru aprovizionarea cu alimente.

„Nici macar plante pentru ceaiuri nu mai avem. A adus fiecare de acasa ce a avut: sunatoare, musetel. Iar cind nu le avem nici pe astea le facem ceai de zahar ars“, a spus una dintre bucataresele spitalului.

Pacientii care urmeaza un regim alimentar bogat in vitamine si proteine nu au alta solutie decit sa le ceara rudelor sa le aduca hrana de acasa.

Directorul spitalului sustine ca mai are un minim de alimente in magazie, in special datorita bunavointei unora dintre furnizori, care continua livrarile, desi unitatea are datorii semnificative catre ei.

Autofinantarea este si ea o problema pentru conducerea spitalului, care este nevoita sa-si acopere o parte din cheltuieli din venituri mai mici decit ale altor unitati sanitare.

„O zi de spitalizare la noi nu trece de trei sute de mii de lei, in timp ce la spitalele judetene costul este dublu. Dar cheltuielile cu ingrijirea bolnavilor sint aceleasi peste tot. Noi sintem oarecum dezavantajati de tariful practicat“, a mai precizat directorul Marin Popa.

Ca forma de protest, medicii sint hotariti sa mute paturile desfiintate de minister pe spatiul verde din fata spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS