3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirector de banca si referent arestati

Director de banca si referent arestati

Un fost director la Banca Romaneasca si un referent la aceeasi unitate bancara au fost arestati. Ei sint acuzati ca au creat, in perioada august 1998 – septembrie 2000, un prejudiciu de doua miliarde de lei, prin fals in inscrisuri sub semnatura privata, abuz in serviciu si delapidare. Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi risca o pedeapsa pina la 15 ani de inchisoare.

Constantin Rosoga Cioromela, de 58 de ani, fost director la Banca Romaneasca, si Nicoleta Dana Pasol, de 28 de ani, coordonator de credite la aceeasi banca, au fost retinuti joi de politistii craioveni. Cei doi sint acuzati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, abuz in serviciu si delapidare.

In perioada 1998 – 2000, cei doi au acordat credite de peste doua miliarde de lei prin incalcarea normelor bancare si in baza unor documente fictive la mai multe societati comerciale din Craiova. Din aceste credite, Constantin Cioromela si-a insusit 425 de milioane de lei prin intermediul unei societati comerciale la care fiul sau, Remus Cioromela, de 22 de ani, era administrator.

Cu ajutorul Nicoletei Dana Pasol, fostul director de la Banca Romaneasca – sucursala Craiova, a virat 560 de milioane de lei din linia de credit a societatii OLNIAM TRAIDING Craiova, fara sa aiba acordul acesteia, catre doua societati comerciale: ANDRA DISTRIBUTION, administrata de Bogdan Butnariu – ginerele procurorului, la vremea respectiva, Ion Plaviciosu de la Curtea de Apel Craiova, si ASIA, aceasta fiind administrata de sirianul Jehad Ejnid, dat in urmarire generala inca de anul trecut.

Banii au fost tranzactionati din conturile miliardarului Mihai Anghel

Cei doi angajati ai Bancii Romanesti au profitat de faptul ca firma de unde au luat banii – SC OLNIAM TRAIDING SA – avea sume mari in derulare si nu a observat fluctuatiile de cont. Societatea apartine miliardarului oltean Mihai Anghel, actionar principal la COMCEREAL. Acesta spune ca nu a avut habar de fluctuatiile contului sau:

„Nu stiam asta! Acum va aud. Si chiar este arestat? Oricum, eu nu m-am mai vazut cu Cioromela din 2000“, se scuza baronul agriculturii doljene, desi contul lui a scazut si apoi crescut semnificativ in perioada in care Cioromela a comis ilegalitatile.

Prin contractul semnat cu Banca Romaneasca, Mihai Anghel avea obligatia sa anunte unitatea unde avea deschis contul de modificarile survenite:

„Fostul director de la Banca Romaneasca a facut niste plati din contul firmei OLNIAM TRAIDING, dar banii s-au intors inapoi, deci nu sint prejudiciati. Conform contractului semnat cu banca, ei aveau obligatia sa anunte in maximum cinci zile eventualele modificari, dar nu au facut-o. Deci nu te intrebi cind a scazut contul tau cu 560 de milioane de lei, dar nu te intrebi nici cind ii primesti inapoi?“, spune actualul director al Bancii Romane – sucursala Craiova, Silviu Dumitru.

Fostul director de banca si referentul unitatii risca 15 ani de inchisoare

Constantin Rosoga Cioromela a fost director la Banca Romaneasca in perioada octombrie 1998 – august 2000. Inainte de a ocupa aceasta functie, a fost pe o pozitie similara la Banc Post si Banca Agricola. La unitatile unde Cioromela a lucrat anterior nu s-au facut verificari financiar-contabile, iar politistii spun ca nici nu vor efectua pentru ca nu exista reclamatii.

Bogdan Butnariu, administratorul societatii ANDRA DISTRIBUTION, si Remus Cioromela, fiul fostului director de la Banca Romaneasca, inca nu sint cercetati, desi prin firmele administrate de ei au fost comise ilegalitatile.

Prejudiciul creat de Cioromela si Pasol se ridica la peste doua miliarde de lei – la vremea respectiva – si a fost recuperat aproape in totalitate.

Cioromela Constantin Rosoga este acuzat de abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata si delapidare, iar referentul Nicoleta Dana Pasol este acuzata de complicitate. Pe numele lui Cioromela Constantin, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a emis mandat de arestare preventiva pe 30 de zile, iar Dana Pasol are interdictie sa paraseasca localitatea timp de o luna. Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi risca o pedeapsa de la trei la15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS