11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpatiul public le poarta ghinion comerciantilor

Spatiul public le poarta ghinion comerciantilor

Piata Veche din Craiova a devenit un fel de insula a statului intr-o mare de proprietati particulare. Initial, cladirile din piata au fost inchiriate comerciantilor. Aparitia Legii 550/2002 a creat posibilitatea ca spatiile comerciale sa fie cumparate de firmele chiriase. Majoritatea patronilor au depus cereri in acest sens, dar, surpriza, numai unele din ele au fost acceptate de consiliul local. Pentru ca diferitele sectoare din piata – asa cum este ea cunoscuta de cetateni – au, in registrele de cadastru, statute diferite. Partile care au fost in administrarea RAADPFL, reprezentind „proprietati private ale statului“, au putut fi retrocedate sau vindute, in timp ce zona aflata sub controlul Administratiei Pietelor este considerata „spatiu public“ si nu intra sub incidenta Legii 550. Patronii din aceasta ultima parte a pietei nu pot, pe buna dreptate, sa accepte ca de jur imprejur terenurile au trecut in proprietate privata, in timp ce lor li s-au respins ca inadmisibile cererile de cumparare.

Nemultumirile celor care au preluat cu chirie spatiile comerciale din Piata Veche se leaga de faptul ca, printr-o hotarire a consiliului local, cererile lor de cumparare a respectivelor spatii au fost respinse ca inadmisibile. In acelasi timp, spun petentii, s-a decis totusi vinzarea unor astfel de spatii destinate comertului in alte piete ale Craiovei. Constantin Eftimie, unul din cei care detin un magazin alimentar in zona respectiva, acuza autoritatile de discriminare intre potentialii cumparatori.

„Nu mi se pare normal ca, in Piata Mare, spatiile sa poata fi vindute, iar aici, in Piata Veche, sa fie imposibil. Nu inteleg care este diferenta, nici nu s-au obosit sa explice.“

De fapt, chiriasii reclama ca nici macar nu au fost informati de autoritati in privinta deciziei acestora si nu le-a fost oferita o motivatie care sa sustina hotarirea de respingere a cererilor lor de cumparare.

„Noi am depus cererile in noiembrie 2002, dar de-abia acum, si dupa insistente indelungate, am aflat ca nu vor sa ne vinda spatiile pentru ca sint pe domeniul public. Numai ca nu ni s-a trimis nici o adresa, nimic, care sa confirme asta in mod oficial, astfel ca nici macar nu putem ataca decizia in instanta. Nici un avocat de buna credinta nu ar accepta sa preia aceasta actiune, atita timp cit noi nu o putem sustine cu acte“, spune Gabriel Nae.

O oaza de domeniu public

Ceea ce ii deruteaza cel mai mult pe cei ale caror cereri de cumparare au fost respinse este faptul ca spatiile comerciale in cauza, grupate in trei vechi corpuri de cladire, sint inconjurate de terenuri care fie se afla in proprietate particulara, fie sint revendicate. Domeniul public din Piata Veche formeaza o insula limitata doar la spatiile comerciale pe care chiriasii vor sa le cumpere.

„Este greu de explicat cum, pentru fotbalistul Pavel Badea, terenurile care le-a cumparat aici, in plina piata, n-au fost pe domeniu public. Apoi, platforma pietei in aer liber a fost si ea revendicata, iar proprietarul a fost despagubit cu un teren in imediata ei vecinatate, deci tot aici, in piata. De jur-imprejur sint spatii private, numai magazinele noastre se afla pe domeniul public“, sustine Constantin Eftimie.

In ultima instanta, chiriasii din Piata Veche s-au adresat Prefecturii Dolj, sperind ca macar de aici sa obtina un raspuns oficial privind cererile lor de cumparare si, in special, motivele respingerii acestora de catre consiliul local.

„Privatizarea ar fi o idee buna“

Din punctul de vedere al autoritatilor, decizia de a respinge cererile ca inadmisibile a fost una perfect legala. Conform Legii 550/2002 privind vinzarea unor spatii comerciale aflate in administrarea consiliilor locale, judetene sau a regiilor autonome, respectivele constructii si terenul aferent lor pot fi vindute numai daca se afla in patrimoniul privat al statului. Ori, cu unele exceptii, spatiile comerciale aflate in pietele Craiovei sint parte integranta din domeniul public, ceea ce inseamna ca pot fi doar inchiriate sau concesionate.

„Prin insusi statutul sau de infiintare, serviciul pe care il conduc administreaza terenuri incluse in domeniul public al consiliului local, care, in consecinta, nu pot fi vindute. Au existat intr-adevar unele spatii, cum sint cele din Piata Centrala si din Piata din Craiovita, care au apartinut fostelor AGROMEC, deci constituiau domeniu privat al statului, si care au putut fi oferite spre vinzare. Nu este cazul spatiilor comerciale din Piata Veche“, a explicat directorul Serviciului Public Administratia Pietelor si Tirgurilor, Gheorghe Calinoiu.

Pe de alta parte, ar exista totusi posibilitatea vinzarii spatiilor comerciale in cauza, daca autoritatile vor decide transferarea lor din domeniul public in cel privat.

„Privatizarea spatiilor comerciale este insa o idee foarte buna. Referitor la cele din Piata Veche, in locul primariei, eu as opta pentru vinzarea lor, impunind, bineinteles, mai intii unele conditii care tin de arhitectura constructiilor si de destinatia lor precisa“, a mai precizat Gheorge Calinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS