10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosti Dilgoci poate scapa de puscaria din dosarul ROMCEREAL

Costi Dilgoci poate scapa de puscaria din dosarul ROMCEREAL

Politia are mandat de arestare, Costi are treaba prin Italia

Presedintele Constantin Dilgoci, cunoscut mai degraba ca personaj din „lotul ROMCEREAL“ decit patron al cotidianului „Jurnalul de Oltenia“, a parasit Romania cu citeva zile inainte ca Tribunalul Dolj – instanta de executare – sa emita un mandat de arestare pe numele sau. Judecatorii au hotarit ca zece dintre cei retinuti, in urma cu sase ani, pentru prejudicierea statului prin afaceri ilegale cu griu de panificatie sa se intoarca dupa gratii. Masura luata de tribunal vine ca urmare a deciziei nr.965 din 26 februarie 2003 a Curtii Supreme de Justitie, prin care era respins recursul formulat de inculpati. Cum, de la data sentintei si pina la emiterea mandatelor au trecut doua saptamini, Constantin Dilgoci a avut tot ragazul pentru o calatorie de afaceri in Italia. Dilgoci, care isi estimeaza proprietatile la 30 de milioane de dolari, a declarat ca va reveni in tara la inceputul saptaminii viitoare. In schimb, cei care se afla in litigii comerciale cu firmele lui Dilgoci cred ca acesta nu se va grabi sa dea nas cu politistii si ca, mai degraba, el a procedat ca Severin Tcaciuc, afaceristul care a iesit din tara inainte cu un minut de a fi dat in consemn la frontiera.

Dosarul „ROMCEREAL“ a fost finalizat pe 26 februarie la Curtea Suprema de Justitie, prin respingerea recursului formulat de cei 32 de inculpati. Acestia au fost acuzati ca au cumparat mii de tone de griu subventionat de stat pentru a-l exporta ulterior la un pret dublu. Prejudiciul creat a fost, la vremea respectiva, de citeva miliarde de lei, iar in urma anchetei organelor de control au fost arestate 19 persoane, sub diferite acuzatii: dare si luare de mita, inselaciune in dauna avutului public si evaziune fiscala.

Instanta Suprema a Justitiei Romane respinge recursul inculpatilor din ROMCEREAL

„Dosarul griului“, cum era numit la vremea respectiva, a fost instrumentat de Tribunalul Dolj din 1996 pina pe 6 aprilie 1999, cind a fost pronuntata sentinta nr.220. La acea data, Constantin Dilgoci, unul dintre personajele-cheie ale afacerii, a fost condamnat la trei ani si sase luni pentru inselaciune.

Atit inculpatii, cit si Parchetul au formulat apel, ce a facut obiectul dosarului nr. 2774/P/1999 al Curtii de Apel Craiova. Pe 24 iulie 2000, aceasta instanta a dat, la rindul ei, verdictul. Prin decizia nr.335 a Curtii de Apel Craiova, toate pedepsele celor trimisi condamnati de tribunal au fost drastic diminuate. Cu aceasta ocazie, Constantin Dilgoci – „fiul lui Alion si Lucia, nascut la 17 august 1968 in comuna Motatei, judetul Dolj, studii liceul, cetatean roman, casatorit, un copil minor, fara antecedente penale“ – s-a ales cu doar un an de inchisoare.

A urmat recursul, judecat de Curtea Suprema de Justitie. Instanta Suprema, dupa inca trei ani, a dat solutia definitiva pe 26 februarie 2003, respingind ca nefondate recursurile inculpatilor. Pentru motateianul Dilgoci, asta insemna ca s-a ales cu un an de puscarie, raminind aplicabila pedeapsa data de Curtea de Apel Craiova.

Mandate de arestare pentru zece persoane

O copie dupa dispozitivul hotaririi a fost comunicata pe 4 martie instantei de executare – Tribunalul Dolj – pentru emiterea mandatelor de trimitere in spatele gratiilor a celor care mai aveau de executat pedepse privative de libertate, dupa atitia ani de la savirsirea faptelor. Adresa a fost inregistrata la Tribunalul Dolj pe 6 martie. Citeva zile mai tirziu, pe 12 martie, s-au emis si cele zece mandate de executare a pedepsei – doar atitia inculpati mai aveau de facut inchisoare – pe numele urmatorilor condamnati: Olteanu Ion, Voicu Elena, Stanescu Doru, Agrigoroaie Vasile, Radulescu Luciana, Dilgoci Constantin, Cristea Ion, Pop Dumitru, Stoian Gheorghe, fiecare condamnat la cite un an de puscarie, respectiv Andrei Marius Daniel, care are de efectuat doi ani de inchisoare. Pina cind respectivii, unii ajunsi persoane importante, vor fi echipati in uniforma vargata va mai dura o bucata de vreme, caci mandatele vor ajunge la Politia Municipiului Craiova, apoi la sectiile de politie, unde vor fi distribuite sectoristilor, care se vor duce sa-i caute pe condamnati pe acasa, apoi sa-i ridice si sa-i duca la penitenciar.

Si asta n-ar fi tot, caci unii dintre cei condamnati pot scapa de puscarie. Cel mai destept s-a aratat a fi acelasi Constantin Dilgoci.

Actionarul majoritar de la TUFON – plecat din tara

Comportamentul lui Dilgoci din ultimele zile i-ar duce pe unii cu gindul la Severin Tcaciuc, care a sters-o discret peste granita cu un minut inainte sa primeasca politistii de frontiera mandatul lui de arestare. Caci si Costi Dilgoci a plecat in strainatate. A facut-o chiar vineri, pe 7 martie – intimplator sau nu, exact a doua zi dupa ce Tribunalul Dolj a fost instiintat ca trebuie sa emita pe numele lui mandat de arestare.

Contactat telefonic in Italia, Dilgoci sustine ca o asemuire a lui cu Severin Tcaciuc nu-si are rostul: „Cind am plecat din tara, nu aflasem despre hotarirea Curtii Supreme de Justitie. Deci nu am fugit, a trebuit sa plec cu afaceri. Ma intorc luni sau marti, cind sper sa rezolv si eroarea facuta de justitie, pentru ca eu sint nevinovat. Am stat noua luni in arest si nu trebuie sa mai intru nici o zi“.

Marele om de afaceri, condamnat si pentru furt de motorina

Metoda gasita de Constantin Dilgoci pentru a nu ajunge la temnita este una avocateasca, pina la urma destul de simpla. El a trimis Tribunalului Dolj doua actiuni, ce s-au constituit in doua dosare pe rolul instantei penale.

Unul dintre dosare vizeaza solicitarea lui de aminare a executarii pedepsei. Actiunea lui este insotita si de o solicitare a SC TUFON SA Craiova – unde este actionar majoritar -, firma cerind tot o aminare a executarii pedepsei pentru ca Dilgoci este director comercial si este nevoie de prezenta lui pentru incheierea unor afaceri si alte asemenea motive.

Cel de-al doilea dosar pe rolul Tribunalului Dolj vizeaza solicitarea lui Dilgoci de a i se contopi pedeapsa executata pentru o alta infractiune savirsita de el – furtul a 1.100 de litri de motorina, fapta pentru care Judecatoria Tirgu Jiu l-a condamnat pe 8 iunie 1994 la un an de inchisoare – cu pedeapsa primita in dosarul ROMCEREAL – tot un an de inchisoare – astfel incit sa execute pedeapsa cea mai grea (adica un an, pe care l-a facut deja). O asemenea smecherie chiar are sorti de izbinda, fiind suficient ca Dilgoci sa dovedeasca faptul ca a stat dupa gratii doar opt luni pentru prima fapta. Si conditia este indeplinita, caci a fost arestat de pe 5 iunie 1996 pina pe 14 februarie 1997, daca ar fi sa ne luam dupa unele documente depuse de el la acest dosar.

Ambele dosare au termen luni, 17 martie, astfel ca Dilgoci ar avea sanse sa se intoarca in aceeasi zi si sa constate ca e curat ca lacrima.

Daca s-ar intoarce marti, Dilgoci ar fi arestat

Un mic secret: Dilgoci e posibil sa nu se intoarca totusi luni sau marti, asa cum chiar el a spus, pentru ca dosarele lui de la tribunal se vor amina. Motivul e simplu, lipsa de procedura cu… Constantin Dilgoci, care nu s-a gindit si sa lase pe cineva la domiciliul lui din Motatei ca sa primeasca citatia. Ca, daca ar fi fost cineva acasa, luni sau marti ar fi fost scapat de puscarie.

Poate ca Dilgoci nu este un Severin Tcaciuc, dar cu siguranta este un om care stie sa fenteze justitia, si sa o faca pe cai legale, asa incit sa nu ajunga iar dupa gratii.

Asa se explica faptul, desi la politia economica si prin instantele de judecata pe numele lui Constantin Dilgoci sint inregistrate zeci de plingeri penale de la societati cum ar fi SUMA Bailesti, ZIMERCAM TRAIDING Bucuresti, SOFERT Bacau, AZO MURES etc. Directorul economic de la TUFON este ca si scapat din cazul ROMCEREAL, insa pe numele lui ramin alte plingeri penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS