Acasă Actualitate Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

La Craiova, Olimpiada de romana a reliefat inca un profesor de exceptie: Ofelia Burtea de la CN „Carol I“

12 elevi din invatamintul preuniversitar doljean s-au calificat pentru faza nationala a Olimpiadei la limba si literatura romana. Dintre acestia, cinci sint de la Colegiul National „Carol I“, patru elevi- de la CN „Fratii Buzesti“ si cite unul de la CN „Elena Cuza“, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ si Scoala nr. 39 din Craiova. De remarcat este ca profesoara Ofelia Burtea de la CN „Carol I“ are trei elevi calificati la faza nationala, din care doi sint in clasa a IX-a si unul in clasa a XI-a. Aceasta este absolventa a Facultatii de Filologie din Craiova, are gradul didactic I si, dupa propria-i marturisire, l-a avut mentor pe prof. univ. dr. Marin Besteliu, valoros critic si istoric literar. Profesoara Ofelia Burtea considera ca Nicolae Manolescu este cel mai important critic literar din ultima jumatate de secol, pe ale carui scrieri le „devoreaza“ din hedonism. De aceea, rezultatele sint pe masura spiritului sau de selectie.

54 de scoli din Dolj au ramas fara directori

In Dolj, pentru ocuparea celor 126 de posturi de director si director adjunct la unitatile scolare, inscrierile candidatilor s-au terminat, insa fara a se acoperi „plaja“ din mediul rural. Daca pentru scolile din Craiova s-au inregistrat si cite trei concurenti pentru un post, in restul judetului au ramas 54 de posturi libere. Desi Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al ISJ Dolj, a dat „ultimatum“ pentru inscriere, indolenta si teama unor candidati de a-si depune dosarele au devenit certitudine. Unii dintre ei asteapta sa fie numiti in functii cu delegatie, pe altii nu-i intereseaza, iar celor mai multi le este frica de concurs, care se va desfasura in perioada 11-21 martie.

25 de miliarde de lei pentru creditarea IMM

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca(AJOFM) Olt va primi in acest an de doua ori mai multi bani decit anul trecut pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii. In anul 2002 au fost alocate 12,5 miliarde de lei, suma care a dus la crearea a 196 de locuri de munca in judet, iar anul acesta AJOFM Olt va primi 25 de miliarde. Directoarea institutiei, Maria Puscas, a spus ca se intentioneaza crearea a cel putin 250 de locuri de munca. O parte dintre acestea, respectiv 125, vor fi rezervate somerilor aflati pe listele AJOFM Olt. In prezent, agentia asteapta organizarea licitatiei de catre MMSS in vederea stabilirii bancii care va intermedia activitatea de creditare intre patronii IMM-urilor si agentiile de somaj. Anul trecut, aceasta activitate a revenit BCR. In judetul Olt s-au aratat interesati pina in prezent de aceasta modalitate de a obtine fonduri cu dobinda redusa circa 30 de agenti economici.

Produse retrase de la comercializare

Inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au efectuat, in ultimele zile, 36 de controale la agentii economici din municipiul Drobeta Turnu Severin si din judet. In urma verificarilor, au fost retrase temporar de la comercializare, pentru abateri de informare-etichetare, dar si pentru nerespectarea conditiilor de depozitare produse in valoare de 80 de milioane de lei. De asemenea, produse in valoare de 21 de milioane de lei au fost retrase definitiv de la comercializare pentru expirarea termenului de valabilitate. Inspectorii OJPC Mehedinti au primit 14 sesizari si reclamatii din partea consumatorilor, patru dintre acestea vizind magazine alimentare si mixte din localitatile Scinteiesti, Halinga si Corcova. „In cazul acestor magazine, consumatorii au reclamat ca se comercializeaza produse cu termen de valabilitate expirat, pe care noi le-am retras de la comercializare“, a spus Anastasia Horhoianu, inspector-sef adjunct al OJPC Mehedinti.

Liceenii voluntari

Doljul va fi primul judet din tara, unde, la initiativa baronesei Emma Nicholson, se va desfasura un program-pilot de actiuni comunitare in licee, institutii si comunitati, care, o data implementat cu succes, va fi extins la nivelul intregii tari. Elevi de la colegiile „Carol I“ si „Elena Cuza“, de la grupurile scolare „Matei Basarab“ si „Stefan Odobleja“ si de la Liceul de Arta si Liceul din Segarcea, impreuna cu cadrele didactice, vor desfasura activitati de voluntariat pentru copiii cu nevoi speciale din centrele de plasament din judet. Intregul program este coordonat de Muir John Potter, reprezentantul special al baronesei, care a mai colaborat cu autoritatile romane in alte proiecte de ingrijire a persoanelor cu nevoi speciale. Ieri a demarat programul de instruire a cadrelor didactice, urmind ca implicarea efectiva a elevilor sa se faca dupa alte citeva intilniri informative.

3.600 de donatori in 2002

3.600 de persoane au donat singe, in 2002, la Centrul de Recoltare a Singelui Mehedinti. Inainte de recoltare, donatorului i se fac mai multe analize, pentru a se verifica daca este infestat cu virusi, dar acesta nu beneficiaza si de o radioscopie pulmonara, pentru a se observa daca este bolnav de TBC. Medicul Mariana Sandru, directorul centrului, spune ca nu exista nici un risc in aceasta privinta: „Noi avem o baza de date cu bolnavii de TBC si, de fiecare data cind se prezinta un donator, verificam daca este trecut in calculator“. Potrivit Marianei Sandru, mehedintenii care doneaza singe sint atrasi, in general, de cele 200.000 de lei pe care le primesc la fiecare donare, dar si de cele doua zile libere sau de bonusul de 500.000 de lei, pe care il primesc la cinci donari consecutive. In topul unitatilor spitalicesti din Mehedinti care consuma o mare cantitate de singe, pe primul loc este Spitalul Judetean, urmat de Spitalul Municipal Orsova si de Spitalul CFR Drobeta Turnu Severin.

Noul Cod Rutier da batai de cap viitorilor soferi

Modificarile noului Cod Rutier ridica mari probleme celor care vor sa devina soferi cu acte in regula. Jumatate dintre candidatii la examenele pentru obtinerea permisului de conducere, sustinute pe 4 si 5 martie, nu au reusit sa promoveze. Inspectorul principal Gheorghe Udrescu, seful compartimentului Examinari din cadrul Politiei Rutiere Olt, a spus ca acest lucru este cauzat de modificarile aduse noului Cod Rutier: „Daca in prima zi de la reluarea acestor examene(4 martie – n.r.) s-au prezentat 68 de candidati si au promovat doar 25, astazi (ieri-n.r.) au sustinut examenul 53 de persoane, dintre care au reusit sa promoveze doar 21“. Acesta a mai precizat ca foarte multi dintre cei care s-au prezentat la examenul pentru obtinerea permisului de conducere s-au aratat nemultumiti de schimbari. Astazi vor avea loc examenele pentru soferii profesionisti.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version