14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNumai patru localitati din Mehedinti au primit ingrasaminte chimice subventionate

Numai patru localitati din Mehedinti au primit ingrasaminte chimice subventionate

Distribuirea ingrasamintelor chimice in Mehedinti a fost intirziata, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DJAIA), de inactivitatea Combinatului chimic de la Turnu Magurele. Pina in prezent, in Mehedinti au fost aduse 344 de tone de ingrasaminte chimice pentru localitatile Prunisor, Hinova, Malovat, Simian. Distribuirea acestora ar trebui accelerata, deoarece se asteapta o incalzire a vremii. In localitatile judetului au fost probleme cu unele date comunicate initial, privind suprafetele care fac obiectul ordonantei si numarul de persoane care vor beneficia de ingrasaminte, care in unele cazuri nu coincideau cu realitatea. O alta problema este cea de inregistrare, verificare si transmitere a listelor catre Directia Agricola Mehedinti, pentru a putea fi avizate. Potrivit HG nr. 158, acordarea gratuita a ingrasamintelor chimice detinatorilor de terenuri in suprafata de pina la 2,5 hectare in extravilan – dupa o anumita grila, are drept „grup tinta“ categoriile de producatori care, in ultimii doi ani, nu au beneficiat de subventii pe produs.

„Ca urmare, prin decapitalizare, nu au mai putut utiliza aproape deloc ingrasamintele chimice, ajungindu-se la o saracire generala a terenurilor in elemente de baza necesare nutritiei plantelor“, a spus Alexandru Boruga, directorul DJAIA Mehedinti.

Sacul de ingrasaminte chimice nu trebuie fractionat

Directia Agricola Mehedinti desfasoara, in aceasta perioada, o actiune de constientizare a producatorilor asupra etapei optime de utilizare a ingrasamintelor chimice.

„Ingrasamintele, care contin 27% azot si 13% fosfor, vor putea fi utilizate si in patul germinativ, la culturile de primavara sau simultan cu semanatul, la porumb si alte culturi prasitoare, ca si pentru fertilizarea suplimentara a paioaselor de toamna. Apreciem ca intreaga cantitate va ajunge la producatori pina la sfirsitul lunii, desi termenul limita pentru aplicarea Ordonantei este 30 aprilie. Chiar in aceasta saptamina asteptam alte citeva sute de tone de ingrasaminte chimice“, a precizat Alexandru Boruga. Avantajul grilei stabilite consta in faptul ca sacul de ingrasaminte chimice, de 50 kg, nu trebuie fractionat, gospodariile cu suprafete de pina la 0,5 ha beneficiind de 50 kg de ingrasaminte, cele cu suprafete intre 0,5 si 1 ha, de 100 kg, iar gospodariile cu suprafete de pina la 2,6 hectare, de 250 kg de ingrasaminte chimice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS