24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul, obligat sa plateasca 800 de milioane unei consatene

Primarul, obligat sa plateasca 800 de milioane unei consatene

Haosul care domneste in aplicarea Legilor fondului funciar in comunele doljene a facut ca primarul localitatii Goesti, Petrus Stoe, sa fie, in cele din urma, condamnat de instantele judecatoresti la plata unor daune cominatorii de aproape 800 de milioane de lei unei consatence. Totul, pentru numai 213 metri patrati de teren arabil care, in loc sa ajunga la proprietarul de drept, Elena Boiangiu, au fost trecuti in proprietatea vecinei Maria Smarandache.

Povestea se complica si mai mult dupa ce, in decurs de numai doi ani, pamintul cu pricina este vindut succesiv catre un alt consatean si SC SMOD IMPEX SRL Craiova, societate care s-a si grabit sa ridice vreo doua chiosculete pe el. Justitia a fost pusa si ea la incercare, pina a constatat ca toate persoanele implicate erau rude.

Terenul a fost vindut de doua ori

La sapte ani de cind terenul discordiei a fost pus in posesie, parcursul litigiului prin justitie pare destul de simplu.

Netinind cont de o hotarire judecatoreasca, prin care Elena Boiangiu isi cistigase dreptul de proprietate asupra terenului, comisia locala de aplicare a Legilor fondului funciar din comuna Goesti, printr-un proces-verbal datat 11 septembrie 1995, o pune in posesie pe suprafata respectiva pe Maria Smarandache.

Trei saptamini mai tirziu, terenul si-a gasit un nou proprietar, in persoana lui Florin Felix Dracea, un bucurestean care a platit pe el 100.000 de lei, cu banii pe loc. La nici un an, acesta vinde, la rindul lui, terenul catre SC SMOD SRL Craiova. Elena Boiangiu a dat in judecata atit comisia locala, cit si pe cei care au vindut terenul, cerind instantei sa invalideze procesul-verbal prin care Maria Smarandache era pusa in posesie in 1995 si, implicit, sa declare nule contractele de vinzare-cumparare incheiate ulterior.

Primarul si consiliul local, obligati la daune cominatorii

Prin sentinta civila nr. 19.980, din 9 octombrie 2000, Judecatoria Craiova admite actiunea formulata de Elena Boiangiu si obliga Consiliul Local Goesti si comisia locala de aplicare a Legilor fondului funciar sa o puna in posesia pamintului si sa plateasca daune cominatorii de un milion de lei pentru fiecare zi de intirziere de la data raminerii definitive a sentintei si pina la punerea ei in aplicare. Sentinta a devenit executorie si irevocabila pe 9 octombrie 2000 si nu a fost pusa in aplicare nici astazi, astfel ca reclamatii au de platit aproape 800 de milioane de lei.

Intre justitie si realitate

Totul parea clar. O comisie de la Prefectura Dolj a mers acolo pentru a urgenta rezolvarea litigiului, insa primarul Goestiului sustine ca situatia nu este asa de simpla.

Petrus Stoe spune ca este pus intr-o situatie fara iesire: el nu poate respecta hotarirea judecatoreasca deoarece situatia de acolo nu corespunde cu cea din teren.

„Am informat si prefectura ca nu se poate aplica. In hotarire scrie ca terenul este intravilan, dar in realitate este extravilan. Mai mult, vecinatatile descrise acolo nu corespund cu cele din realitate. Eu am cerut o noua expertiza a terenului, pentru a se vedea care este situatia reala. De fapt, am de platit pina acum daune de 790 de milioane de lei, dar eu nu cred ca primarul, in calitate de presedinte al comisiei locale, este in totalitate vinovat. Chiar si Oficiul Judetean de Cadastru, catre care am inaintat actele si anexat hotarirea judecatoreasca, spune ca nu poate s-o aplice. Nu stiu cum se va termina, dar eu am depus si o contestatie catre Judecatoria Craiova“, a afirmat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS