16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalKitschurile au mare cautare

Kitschurile au mare cautare

Zeci de tarabe au ocupat trotuarele din centrul municipiului Tirgu Jiu, unde sint etalate cele mai variate modele de martisoare. Clientii au de ales de la floricele, fluturi si inimioare pina la cosuri sau crengi cu flori, care nu mai au nimic in comun cu ideea de martisor. Comerciantii spun ca martisoarele constituie o sursa de venit pentru o perioada foarte scurta de timp, iar o mare parte din marfa ramine nevinduta.

Vinzatorii de martisoare s-au grabit sa-si inchirieze spatiu de la primarie inca din primele zile ale anului, pentru a fi siguri ca ocupa unul dintre locurile care sa le asigure o vinzare cit mai buna. Tarabele au fost deja amplasate, dar clientii sint abia in perioada de orientare. Comerciantii au adus o mare varietate de modele de martisoare. Preturile variaza si ele, ajungind pina la citeva zeci de mii de lei.

„Nu prea cumpara clientii deocamdata, dar speram sa ne scoatem macar banii pe care-i dam pe inchirierea spatiului si pe marfa. Nu mai socotim timpul pe care-l pierdem stind la vinzare“, a spus una dintre vinzatoare.

„Dureaza cam 30 de minute sa faci un martisor“

O parte dintre cei care vind martisoare se ocupa si de confectionarea acestora. Ei se apuca de treaba cu citeva luni inainte si fac sute de martisoare din tot felul de materiale: flori uscate, scoici, margele, bucati de lemn si chiar chistoace de tigari.

„De patru ani fac martisoare impreuna cu un prieten, iar apoi le vindem. Martisorul este un simbol si ar trebui sa fie ceva delicat, nu o vaza cu flori. Din pacate, kitschurile au mare cautare. Dureaza cam 30 de minute sa faci un martisor, iar noi am facut citeva sute. In general, 20% din marfa ramine nevinduta. Trebuie sa ai marfa noua in fiecare an, sa ai ceva ce altii nu au ca sa atragi clientii. Ramin putini bani, citeva milioane, iar din ei trebuie platite taxele de inchiriere si impozitele. Este o afacere de citeva zile pe an“, a spus Enoh Dirnu, comerciant de martisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS