29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacientii fac turturi in saloane

Pacientii fac turturi in saloane

Spitalul Municipal din Caracal a primit caldura cu tiriita toata iarna. Daca locuitorii orasului aveau caldura, avea si spitalul. De citeva zile insa, caloriferele sint inghetate tun, iar prin saloane pacientii umbla incotosmaniti. Factura la caldura a spitalului nu scade insa deloc. Luna trecuta, aceasta a fost de aproape un miliard de lei.

Desi iarna este pe sfirsite, temperaturile ramin mult sub zero grade Celsius. In astfel de conditii meteorologice, pacientii si cadrele medicale din Spitalul Municipal Caracal, judetul Olt, stau in saloane neincalzite.

„Platim asigurari de sanatate de nu mai stim de capul nostru. Iar cind este vorba sa beneficiem de drepturile noastre, adica de asistenta medicala asa cum trebuie, sintem tinuti in frig, aducem bani de acasa pentru medicamente si asa mai departe. Vii in spital sa te tratezi de o boala si pleci acasa cu alta. Strigam cu totii care pe unde putem ca este bataie de joc, insa nu ne aude nimeni“, a declarat Ilie Petrache, din Caracal.

„Aproape ca este mai cald afara decit in saloane. Ne-am adus de acasa un radiator si paturi ca sa ne invelim pentru ca altfel nu se poate sta. Umblam incotosmaniti sa nu racim. Sa nu mai spunem ca nici baie nu ne putem face pentru ca nu curge apa calda“, sustine Maria Petea.

Cel mai mult au de suferit pacientii de la Sectia de pediatrie. Parintii copiilor au pus paturi la geamuri ca sa nu mai intre frigul si au adus de acasa radiatoare si resouri

„Sint cu fetita internata in spital. Nu stiu ce sa mai fac sa nu cumva sa imi raceasca. Dupa ce ca are fundul burdusit de injectii din cauza amigdalelor, racita mai trebuie sa o am“, a spus Maria Cojocaru, din Caracal.

„In saloane este foarte frig, iar factura …arde“

Nici cadrelor medicale nu le este mai bine. „Apa calda nu avem de doi ani, iar caldura primim cind primeste si populatia din oras. Este inuman. Abia ti se dezmortesc miinile de frig. Avem trei radiatoare pe care le folosim in regim de urgenta cind avem cazuri deosebite. In rest, fiecare se descurca asa cum poate. Isi aduce de acasa sursa de caldura“, a declarat dr. Olga Vega, medic specialist pediatru din cadrul Spitalului Municipal Caracal.

In situatia respectiva s-a ajuns din cauza costurilor prea mari pe care trebuie sa le suporte spitalul pentru a pune in functiune centrala proprie. „Centrala termica a spitalului este foarte veche si functioneaza pe pacurina. Consuma foarte mult. Numai pentru pacurina ne-ar trebui aproape un miliard si jumatate de lei pe luna“, a precizat directorul spitalului, dr. Viorel Dinu.

Spitalul are restante la caldura catre regia de resort de peste un miliard de lei. „Desi iarna aceasta am primit caldura o data pe zi sau si mai rau, la doua- trei zile, factura a venit tot mare. Culmea ironiei, in saloane este foarte frig, iar factura …arde. Nu scade deloc“, a declarat directorul spitalului.

Pacientii si cadrele medicale trebuie sa se inarmeze cu rabdare pina se incalzeste afara. Si, dupa informatiile sefului spitalului, primavara nu se va mai lasa mult asteptata: „In doua saptamini vine! Asa am auzit.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS