Clonarea unor directori poate duce la infaptuirea reformei in invatamint?

Autori


Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a avut ieri o intilnire de lucru, la sediul Prefecturii Dolj, cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, cu directorii grupurilor scolare, agenti economici, presedintele Camerei de Comert si Industrie si cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale, pentru a lua „pulsul“ in ceea ce priveste eficienta scolilor profesionale si necesitatea instruirii practice a elevilor la agenti economici. Grupurile scolare se vor transforma in scoli de arte si meserii. Invatarea a doua limbi moderne este obligatorie, dar trebuie reintrodusa si limba rusa. Ministrul vrea sa aiba puterea de a-l clona in cinci-sase exemplare pe directorul Grupului Scolar „Ilie Murgulescu“, Ion Chircan.

Ministrul educatiei a afirmat ca, deoarece se generalizeaza invatamintul de zece clase, la clasa a VIII-a se va face o selectie a elevilor, astfel incit unii dintre ei sa urmeze cursurile liceale, iar ceilalti sa urmeze cursurile scolilor profesionale, care se vor transforma in scoli de arte si meserii: „Diversificam meseriile si specializarile in functie de conditiile locale.“

Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, a sustinut ca este bine ca in orasele si comunele mari sa se scolarizeze elevi in diverse meserii, atit prin scolile profesionale, cit si prin cele de ucenici, din doua motive:

„Elevii au posibilitatea sa-si faca studiile gimnaziale cit mai aproape de domiciliu, iar pe de alta parte, in asemenea conditii se dezvolta zonele rurale“.

Croitori, sondori, constructori – arte

si meserii

La intilnire, Ecaterina Andronescu a insistat ca instruirea practica a elevilor sa se faca la agenti economici, cu care sa se incheie si contracte pentru asigurarea locurilor de munca. S-a trecut la identificarea meseriilor si specializarilor „absolut necesare in etapa urmatoare, cum ar fi: croitorie, constructii, sere, sondori“, meserii considerate „deficitare nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana“.

Ministrul educatiei a sustinut ca trebuie sa se treaca la intensificarea pregatirii elevilor pentru insusirea a cel putin doua limbi moderne, in special engleza, insa cu precizarea:

„Totusi, nu trebuie omisa limba rusa, cu care s-a mers demult in lichidare, intrucit Estul reprezinta o piata mare de forta de munca si desfacere pentru tara noastra“.


Ministrul educatiei vrea sa-l cloneze pe Chircan

Sarea si piperul intilnirii au venit din partea directorului Grupului Scolar de Industrie Alimentara „Ilie Murgulescu“ din Craiova, Ion Chircan, dupa al carui expozeu, a devenit revelatia ministrului Ecaterina Andronescu.

Directorul a spus ca veniturile interne ale unitatii scolare pe care o conduce depasesc 1,5 miliarde de lei intr-un an si ca la aceasta scoala se percep cele mai mici preturi la produsele de panificatie si carne. Astfel, elevii din camine platesc lunar aproximativ 800.000 de lei, cazare si masa, deoarece forta de munca exista in scoala, chiar din rindul lor.

Chircan si-a exprimat dorinta de a i se oferi posibilitatea ca scoala sa-si mareasca resursele interne, prin participarea la actiunea „Cornul si laptele“, la unitatile de invatamint din Craiova:

„Doamna ministru, nu se poate ca elevii nostri, care fac cornuri mult mai bune, sa fie obligati sa manince cornuri facute de alte firme si la preturi mai mari!“.

Evident, dorinta acestuia contravine legii, deoarece trebuie sa intruneasca niste conditii si, in plus, pentru a reusi, trebuie sa cistige licitatia. Prefectul Mondea i-a spus in plen ca ar trebui sa multumeasca de doua ori. O data primarului Bulucea si o data lui. De ce? Pe loc s-a hotarit ca primarul Craiovei sa aloce niste fonduri pentru infiintarea unui restaurant pentru elevii de la Grupul Scolar „Ilie Murgulescu“ – pentru ca are specialisti, forta de munca si materie prima la preturi aproape pe jumatate.

Pe de alta parte, pina cind actiunea „Cornul si laptele“ se va perfecta (pina in toamna – n.r.), Grupul Scolar „Ilie Murgulescu“ va livra zilnic cornuri pentru toti copiii prescolari din Craiova. Cifra a fost estimata intre 4.000 si 6.000 de cornuri. Ecaterina Andronescu a fost de-a dreptul entuziasmata:

„Daca as avea putere sa va clonez, va rog sa ma credeti, as clona cinci sau sase exemplare ca dumneavoastra. Aveti dreptate! Am sa tin seama, mai ales ca in tara avem doar 12 grupuri scolare cu un asemenea profil“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 17 februarie 2003

Actualitate

» Medicii de familie dau inapoi cu curaj
» Liceenii slatineni isi primesc alocatiile pe carduri
» Revolta la UTALIM Slatina
» Secretarii primariilor mehedintene nu au trimis fisele de evaluare la prefectura
» Cinci proiecte sociale – depuse pentru a primi fonduri europene nerambursabile
» Pilaf „mergator“, ciulama „antiderapanta“ si bomboane cu carne
» Centrul Maternal din Tirgu Jiu este supraaglomerat
» Oltenia pe scurt
» Sase copii si-au gasit casa in inima unui criminal
» Noul Cod Rutier intra in vigoare la inceputul lunii martie!
» CJAS Mehedinti nu a reusit sa plateasca nimic furnizorilor de medicamente
» Gorjenii se ingramadesc sa munceasca in Italia
» S-a elaborat un sistem de paza si ordine in unitatile scolare
» Inventarierea spatiilor zootehnice se face cu greutate
» Sindicatele – mai puternice
» Am intilnit si saraci fericiti!
» Biserica are nevoie de credinciosi
» A dracu’ boala asta…
» Sotae, dar sa stim si noi!
» Un tir plin de carbuni a tras pe stinga, la Pielesti
» Credinciosii din Mehedinti vor avea iar eparhie

Local

» Agentii economici mehedinteni s-au trezit ca detin adevarate bombe ecologice
» Actiunile SIF au fost retrase de la bursa
» O craioveanca revendica terenul curtat de Dinel Staicu
» Un om a murit strivit de fiare

Gorj

» Un localnic din satul Bucureasa si-a cumparat un leu

Sport

» „Echipa se «incheagă» frumos“
» Sanse mici pentru un amical in nocturna
» Mutu si Filipescu au inscris, Lucescu ramine neinvins
» Reincepe spectacolul din Liga Campionilor
» „Air Jordan“ a aterizat!
» Venus Williams si-a adjudecat trofeul
» Agassi, la al 56-lea titlu din cariera
» Roger Federer l-a invins pe Bjorkman
» Danut Pascu ramine antrenor secund
» Patru atleti de la CS Pandurii selectionati in lotul national
» S-au jucat inca doua runde
» Portul Bechet a cistigat finala
» Din nou acasa
» „Prietenii“ din Bucuresti
» Cirtu a impartit premiul
» Verdes si Badea au fugit de avion!
» Dinel si-a luat zborul la capitalisti!
» Sava: „Vom avea un retur reusit!“
» Remize in amicale
» Inca doua amicale pentru UFC Electro
» Tica Otet si Cristi Neamtu s-au stins in februarie…
» Filipescu recunoaste ca nu este in forma

Opinii

» I l i c i
» Reconcilierea cu trecutul

Top