11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeroristii isi fac partid

Teroristii isi fac partid

Un barbat din satul doljean Sarbatoarea vrea sa infiinteze Partidul Teroristilor, dupa cum a declarat in emisiunea TOP SECRET a postului 3TV. Barbu Goanga si fiul sau, Tatian, au fost arestati pe nedrept in decembrie 1989 si anchetati pentru complicitate la acte teroriste. Ei sustin ca, in timpul celor doua zile de ancheta, au fost batuti cu bestialitate si legati de calorifer cu catusele. Barbu si Tatian Goanga sint nemultumiti pentru ca, la 13 ani de la Revolutie, inca nu au reusit sa afle identitatea celor care i-au anchetat. In plus, cei doi considera o nedreptate faptul ca oameni ca Marcel Constantinescu – fondatorul FDSN, actual PSD -, cu care au impartit celula de arest in decembrie ’89, beneficiaza acum de drepturi de revolutionar, in timp ce asupra lor inca planeaza vechile suspiciuni.

In decembrie 1989, Barbu Goanga era angajat al ELECTROPUTERE si lucra ca responsabil al gospodariei-anexa de la Facai. Barbatul spune ca, in ziua de Craciun, portile fermei au fost culcate la pamint de un TAB aflat in cautarea teroristilor.

„Am iesit din casa si am ridicat miinile. Ei s-au intors si au plecat. Dupa douazeci de minute, a venit un maior cu sapte militari. M-au intrebat unde sint teroristii si m-au pus sa deschid toate usile. Au cautat prin toate colturile, prin pod si chiar intr-o oala mai mare. Trageau cu mitraliera peste tot.“

Din cite spune Goanga, militarii au fost indusi in eroare de propriile focuri de arma, astfel ca soldatii au ajuns sa se vineze reciproc. In confuzia generala, un subofiter a fost impuscat. Un copil din sat a fost si el doborit de un glont ratacit. Goanga este convins ca arestarile care s-au facut imediat dupa aceea urmareau gasirea unui tap ispasitor.

„Pe la prinz, au venit din nou si m-au luat la unitatea militara de la Facai. L-au luat si pe fiul meu, si pe Marcel Constantinescu. La doua noaptea, ne-au dus la militia de pe Amaradia. Ne-au pus sa ne desfacem sireturile si ne-au bagat in celule. Pe la trei ziua, ne-au luat la ancheta. Am mai stat o zi in arest. Timp in care ne-au batut si am fost legati cu catusele de calorifer“, spune barbatul.

Documentele vorbesc urit despre Goanga

Timp de 13 ani, Barbu Goanga a incercat sa afle identitatea ofiterilor de militie care l-au anchetat atunci, in decembrie. Totodata, el a facut demersuri pentru a-si clarifica statutul, incercind sa obtina un atestat al nevinovatiei sale. Asta pentru ca pecetea acuzatiilor de „terorism“ sa nu se propage si asupra urmasilor sai. Goanga acuza insa autoritatile ca i-au pus constant bete in roate.

„Am incercat in tot acest timp sa aflu cine sint cei care ne-au anchetat pe noi. Cei de la Procuratura nu au vrut sa-mi spuna, iar la dosar cu greu am avut acces. In ’92, cind am fost la Parchet dupa dosar, am fost amenintat in fata. Mi-au spus ca inca figurez ca suspect si ca pot sa fiu cercetat din nou pentru terorism daca nu ma potolesc. Am fost si la prefect, si la primar, ca doar sint si eu membru al PSD. Stiti ce mi-au spus? «Nea Goanga, cam urit vorbesc documentele de dumneata!» Da’ de Marcel Constantinescu n-au vorbit, cind l-au facut revolutionar, ca si pe el tot atunci l-au arestat? Si altii care au facut ham-ham prin fata prefecturii au certificat de revolutionar, iar pentru mine nu s-a facut nimic. Asa ca o sa infiintez un Partid al Teroristilor, cu toti cei care au fost arestati pe nedrept atunci si poate ca asa nu ne vor mai da peste nas.“

Marcel Constantinescu a salvat armata

Omul de afaceri Marcel Constantinescu, implicat si el in evenimentele de atunci, confirma faptul ca la Facai nu a existat nici picior de terorist, soldatii deschizind focul unii asupra altora:

„Atunci, la Facai, militarii au tras unii-n altii. Eu eram acasa, m-am dus la gospodaria anexa, unde a venit armata cu TAB-urile. In nebunia de acolo, au impuscat un subofiter. Pe noi ne-au ridicat, ne-au dus la unitatea militara si apoi ne-au transferat la militie, la judet. Am stat in arest doua sau trei zile. A venit procuratura, a venit si Parchetul Militar, au constatat ca nu sintem teroristi si ne-au eliberat.“

In schimb, Marcel Constantinescu, mai norocos decit Goanga, este acum revolutionar cu acte in regula. El spune ca si-a cistigat acest drept pentru ca, in decembrie, la Facai, a iesit in fata gloantelor trase de militari si a lamurit situatia.

„Am luat initiativa atunci, l-am carat in spate pe subofiterul impuscat pina la o masina si l-am trimis la spital. Tot eu am iesit din magazia in care stateam intinsi pe burta si m-am pus in fata mitralierelor, ca sa-i opresc pe soldatii care trageau unii in altii. Asa mi-am capatat certificatul de revolutionar“, isi aminteste Constantinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS