10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtentie la buzunare!

Atentie la buzunare!

Politistii craioveni vin in sprijinul cetatenilor, pentru prevenirea furturilor din buzunare si genti. Ei au oferit ieri pozele celor mai cunoscuti „suti“ care au fost condamnati de mai multe ori pentru fapte de acest gen, dar care se plimba liberi printre noi. Conform unui studiu realizat de lucratorii IJP Dolj, hotii din buzunare prefera ca victime in special persoanele cu virste pina in 20 de ani si peste 50 de ani.

„Hotii aleg victimele dupa imbracaminte si comportament, in special in mijloacele de transport in comun. Ei actioneaza in grupuri de trei – patru persoane, fiecare avind rolul lui: unul dintre ei sta in spate si tine pe mina o geaca sau un ziar, ca sa-i mascheze obiectul furat. Altul sta in fata victimei, iar dupa ce fura portofelul, il plaseaza mai departe“, a spus subcomisar Mioara Tudor.

Aceasta le-a atras atentia cetatenilor sa poarte obiectele de valoare in buzunare greu accesibile si sa fie prudenti in mijloacele de transport in comun si in locurile aglomerate (piete, tirguri): „Este bine ca portofelele, telefoanele mobile si alte obiecte de valoare sa fie tinute in buzunarele din interiorul hainelor, unde se poate patrunde mai greu. Desi in 2002 am avut numai 53 de plingeri de furturi din buzunare si genti, sintem convinsi ca au fost mult mai multe, dar nu s-au reclamat“, a mai spus subcomisarul Mioara Tudor.

Neglijenta „arde“ buzunarele

Unele furturi au loc si din neglijenta cetatenilor, IJP Dolj inregistrind saptamina trecuta doua astfel de cazuri.

Primul este cel al unei casiere de la DISTRIGAZ SUD, sucursala Filiasi. Elena Butaru a lasat usa casieriei deschisa si a plecat pina la o prietena. Femeia s-a intors citeva minute mai tirziu, insa din casa lipseau 30 de milioane de lei. Casiera Elena Butaru a fost suspendata din functie pina la solutionarea dosarului, pentru neglijenta in serviciu: „Am trecut-o pe post de femeie de serviciu, dar s-ar putea sa o dam afara. Casieria din care au fost furati banii este dotata corespunzator, dar casiera a fost neglijenta. Ea trebuie sa plateasca si paguba“, a spus Ion Ciobanu, contabil-sef la DISTRIGAZ SUD.

Al doilea caz in care un cetatean nu a avut grija de bunurile sale si a solicitat ajutorul politiei a avut loc in Craiova. C.I. a plecat marti de acasa si a lasat cheia sub presul de la intrare. El a mai scris si un bilet ca „lipseste de acasa“. Cind s-a intors, hotii ii calcasera locuinta si l-au usurat de bunuri in valoare de 40 de milioane de lei. Intrarea s-a facut cu cheia de sub pres, iar dupa ce au golit casa de valori, acestia au pus-o inapoi.

Politistii trebuie sa efectueze anchete care nu ar fi avut loc daca persoanele care au cazut victime hotilor ar fi fost putin mai prudente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS