12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazuri flagrante de incalcare a dreptului de libera exprimare

Cazuri flagrante de incalcare a dreptului de libera exprimare

Comisia de Cultura Arte si Mass-Media din Camera Deputatilor va analiza astazi, la cererea parlamentarilor PRM, doua cazuri flagrante de incalcare a dreptului de libera exprimare si de atac la libertatea presei, din judetul Dolj. Doi ziaristi (Dan Balasescu – redactor-sef adjunct la cotidianul Gazeta de Sud, si Mircea Cantar – redactor-sef la cotidianul Cuvintul Libertatii) au fost condamnati, pe latura civila si penala, in procese de calomnie intentate de prefectul de Olt, Marin Diaconescu, respectiv ex-prefectul de Dolj, in prezent sef de cabinet senatorial, Constantin Raducanoiu.

In ambele cazuri, justitia a fost influentata politic de clientela PSD, iar deciziile instantelor au fost de-a dreptul aberante. Dan Balasescu a fost condamnat la sapte milioane de lei amenda penala si 600 de milioane de lei despagubiri morale, in solidar cu SC MEDIA SUD EUROPA SA, desi nu a facut altceva decit sa-l citeze pe Marin Diaconescu, prefect de Olt, care recunostea, in cadrul videoconferintei din data de 8 martie 2002, ca „nu sint un plingacios, dar situatia de la Societatea Rulmenti ma depaseste“. Mai mult, desi prefectul a solicitat in fata instantei daune morale de 100 de milioane de lei, din exces de zel si ca sa spele rusinea prefectului incompetent, judecatorii olteni l-au obligat sa plateasca o suma de sase ori mai mare.

De asemenea, jurnalistul Mircea Cantar a fost obligat sa plateasca suma de 30 de milioane de lei, pentru insulta si calomnie, ex-prefectului Constantin Raducanoiu si, fara sa se astepte o solutie definitiva a justitiei, la presiunea baronului local Raducanoiu, au fost blocate conturile cotidianului Cuvintul Libertatii, unde ziaristul condamnat era redactor-sef.

In cadrul Comisiei de Cultura, tot la cererea parlamentarilor PRM, va fi pus in discutie si raportul d-nei Tytti Isohookana-Asunmaa, membra a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, referitor la „Libertatea de expresie a mass-media europene“, unde se aduc critici serioase Romaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS