17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBisericile au apelat la tribunal pentru a-si recupera proprietatile

Bisericile au apelat la tribunal pentru a-si recupera proprietatile

Retrocedarea pamintului si a padurilor care au apartinut parohiilor din Gorj s-a facut in majoritatea cazurilor numai dupa interventia justitiei. Cele doua protoerii de care apartin parohiile gorjene s-au confruntat cu situatii oarecum diferite. In cadrul Protoeriei Tirgu Carbunesti, aproape toate cele 90 de parohii au ajuns la tribunal pentru a-si putea recupera bunurile.

„Aproape ca nu a fost parohie care sa nu se judece pentru a-si primi pamintul si padurea. Chiar daca au cistigat, multe nu au luat pamintul, care, ani de-a rindul, fusese folosit de sateni. Acestia au continuat sa-l munceasca, dar au dat o cota-parte din productie si parohiei respective. O problema mai delicata o reprezinta faptul ca multe dintre parohiile noastre nu sint proprietare pe cimitire sau pe pamintul din curtea bisericii, fapt care a generat tot felul de situatii“, a spus protopopul Aurelian Dumitrescu.

Exploatarile miniere au inghitit o parte din pamintul parohiilor

Din datele Mitropoliei Olteniei reiese ca 70% din pamintul parohiilor din Gorj s-a intors in proprietatea bisericii, cele aproape 210 parohii din judet recuperindu-si o parte din bunuri. In unele cazuri, destinatia pe care au capatat-o aceste terenuri a facut imposibila retrocedarea, pentru ca pamintul a disparut. De cele mai multe ori, preotii au gasit mai multa intelegere la autoritati decit la enoriasi.

„In general, primarii au fost receptivi si ne-au ajutat. Au mai fost cazuri, in special cel al terenului care a fost exploatat de Compania Nationala a Lignitului Oltenia, in care retrocedarea a fost imposibila. In aceste situatii se vor acorda unele despagubiri“, a spus Vasile Vladoiu, protopopul de Tirgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS