5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjActorul care juca rolul Cetateanului turmentat parea beat

Actorul care juca rolul Cetateanului turmentat parea beat

Un vechi proverb spune ca „prostul nu e prost destul pina nu e si fudul“. Consilierii locali care s-au intilnit cu conducerea Teatrului „Elvira Godeanu“ au tinut cu tot dinadinsul sa se faca de ris. Pentru ca nu au gasit motive reale pentru care sa-l schimbe din fruntea teatrului pe Marian Negrescu, singurul actor si regizor pursinge din Gorj, consilierii locali, in intelepciunea lor, au mers pina acolo incit sa-l acuze ca, in piesa „O scrisoare pierduta“, actorul care juca rolul Cetateanului turmentat parea beat. Consilierii au mers pina acolo incit i-au cerut directorului sa puna un actor sa se ocupe de croitorie si sa gaseasca o piesa mai ieftina, care sa coste in jur de 50 de milioane de lei. Ii sugeram regizorului Marian Negrescu sa puna in scena piesa absurda pe care au jucat-o atit de prost consilierii locali.

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Tirgu Jiu este zguduit de un scandal ai caror actori sint directorul Marian Negrescu si viceprimarul Gabi Sanda. Surse din teatru si din primarie spun ca viceprimarul ar incerca sa-l inlature pe Marian Negrescu de la conducerea teatrului pentru a-l numi in aceasta functie pe fostul director adjunct, Eugen Titu, un simpatizant al PSD. In acest sens, in activitatea teatrului au fost descoperite mai multe „nereguli“, semnalate inclusiv de Biroul de audit al primariei. Pentru a clarifica lucrurile, viceprimarul Gabi Sanda i-a convocat intr-o sedinta pe citiva consilieri locali, printre care si membrii Comisiei de cultura, alaturi de reprezentantii teatrului.

Actorii vor fi obligati sa semneze condica

Intilnirea pentru analiza activitatii teatrului a capatat accente de rivalitate personala intre viceprimar si directorul teatrului. Gabi Sanda a incercat sa scoata in evidenta neregulile, invocind costurile mari pentru unele piese de teatru, lipsa unei autorizatii de functionare, depasirea facturilor telefonice si rezultatele unui control al Biroului Audit, de care directorul nu avea habar. Viceprimarul i-a mai reprosat acestuia ca a adus colaboratori la unele piese de teatru si ca actorii nu se tin de program. „S-au bagat 30 de miliarde de lei in acest teatru, suma actualizata, iar anual se acorda o subventie de zece miliarde. Pe actori nu-i gasesc niciodata la program. Domnul Negrescu vrea independenta pe banii consiliului local“, a spus viceprimarul. Marian Negrescu sustine ca poate dovedi cu acte ca teatrul nu are nici o problema. In ceea ce priveste prezenta actorilor la serviciu, el spune ca toate controalele viceprimarului s-au desfasurat la ora 8.00, in conditiile in care actorii incep programul de repetitii la ora 10.00.

„A fost o incercare de decapitare“

Directorul Marian Negrescu a spus ca tot acest scandal nu este decit incercarea viceprimarului Gabi Sanda de a-l inlocui din functie. „A fost o incercare de decapitare, dar pina la urma lucrurile s-au lamurit. Cit timp am fost in subordinea consiliului judetean, nu au fost probleme. De cind raspunde domnul Sanda de noi, au aparut tot felul de incidente. Probabil ca-l deranjeaza ca teatrul merge, in sfirsit, bine. In trei luni am facut incasari de peste 300 de milioane, cit am facut in trei ani. Pina la sfirsitul stagiunii o sa facem peste 600 de milioane incasari. Am avut in sala 8.800 de spectatori, cinci premiere si 44 de spectacole. Am inceput o colaborare cu Teatrul din Cluj-Napoca, pentru un turneu pe care il vom incepe“, a spus Marian Negrescu.

Regizati de Sanda, consilierii au jucat piesa „Absurdul“

Intilnirea a capatat o nuanta de-a dreptul comica si pe alocuri absurda atunci cind consilierii prezenti au inceput sa-si spuna parerea despre activitatea artistica a teatrului. Chiar daca membrii Comisiei de cultura s-au abtinut de la comentarii, s-au gasit alti consilieri care sa-si spuna parerile.

„Daca teatrul se confrunta cu lipsa de croitorese care sa faca decorul si costumele, eu propun sa luam un actor care nu prea are roluri si sa-l punem sa se ocupe de croitorie“, a fost de parere Constantin Lemnaru, consilier PRM, de profesie tehnician veterinar. Un alt consilier a fost de parere ca actorii vin beti la serviciu, iar unii mai au tupeu sa urce si pe scena. „Actorul care a jucat Cetateanul turmentat abia se tinea pe picioare pe scena. Se clatina mereu“, a fost de parere consilierul PRM , Gheorghe Pigulea. Un alt consilier considera ca unele piese costa prea mult pentru a fi puse in scena. „Poate gasim o piesa mai ieftina. 100 de milioane e cam mult. Poate gasim una cu 50 de milioane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS