15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOpiniile cititorilor

Opiniile cititorilor

„Nu trebuie sa te injosesti pina intr-acolo incit sa dai fuga la judecatorie“

Oficialitatile doljene sint uimite de cazul jurnalistului Dan Balasescu, acesta fiind condamnat penal si obligat, in solidar cu Gazeta de Sud, la plata unor daune morale de 600 de milioane de lei prefectului de Olt, Marin Diaconescu. Unii dintre oficiali si-au spus raspicat punctul de vedere, in timp ce altii au preferat sa se abtina, pentru a nu intra in conflict cu Marin Diaconescu.

Prefectul de Dolj, Cornel Mondea, a tinut sa precizeze ca n-a considerat niciodata ca ar fi cazul sa cheme un ziarist in fata instantei pentru insulta sau calomnie, desi a fost subiectul multor articole „deranjante“. Cornel Mondea ar fi vrut sa comenteze pe marginea cazului Dan Balasescu, dar s-a abtinut totusi, pentru ca „nu vreau sa ma pun rau cu Marin Diaconescu, sa stric relatiile cu colegul de la Olt“.

Nu aceeasi atitudine a avut-o Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj si presedinte al Organizatiei Judetene a PSD, care a fost franc: „Am aflat de procesul dintre ziaristul de la Gazeta de Sud si prefectul de Olt. Personal, totul mi se pare jenant. Nu neg faptul ca nu te simti bine atunci cind apar despre tine si lucruri neadevarate in presa, dar asta nu inseamna sa te duci imediat si sa-l dai in judecata pe autor. Si despre mine au aparut foarte multe lucruri neadevarate in presa, dar, atunci cind se scrie despre mine, primul lucru pe care-l fac este sa ma gindesc daca n-o fi ceva adevarat in criticile care mi se aduc. Ma gindesc, reflectez, apoi fac in asa fel incit sa nu mai dau nastere la indoieli. Din punctul asta de vedere, eu il admir foarte mult pe presedintele Ion Iliescu, despre care s-au scris atitea in presa, dar niciodata nu s-a coborit pina acolo incit sa dea vreun ziarist in judecata. Consider ca, atunci cind esti intr-o functie foarte inalta, cum este cea de prefect, nu trebuie sa te injosesti pina intr-acolo incit sa dai fuga la judecatorie. Cit despre faptul ca prefectul de Olt i-a chemat ca martori la procesul intentat jurnalistului de la Gazeta de Sud pe subprefect si pe secretarul general al prefecturii, asta mi se pare o copilarie. N-am alte cuvinte sa caracterizez un asemenea comportament“.

„Mi se pare infantilism curat, care nu concorda cu deontologia profesionala“

In schimb, Ionel Ciobotea, secretarul general al Prefecturii Dolj, este adeptul actionarii in justitie a ziaristilor care sar calul. Are insa anumite rezerve, considerind ca un asemenea conflict poate fi rezolvat intre oameni cu caracter si cu o stringere de mina: „Daca esti lezat ca persoana publica, ai posibilitatea solicitarii unui drept la replica, prin care sa-ti expui punctul de vedere vizavi de articolul in care esti vorbit de rau. Abia apoi, daca nu ti se publica dreptul la replica, te poti adresa instantei de judecata. Insa eu consider ca un conflict cu presa poate fi rezolvat intr-un alt mod, mult mai elegant. Parerea mea este ca un om cu caracter ar trebui sa-l invite pe ziarist in ziua urmatoare la o cafea si sa discute ca doi oameni civilizati pe marginea acuzatiilor din articol.

Daca eu as fi jignit de presa intr-un mod grosolan, l-as da in judecata pe ziarist, insa cred ca i-as cere despagubiri doar un leu. Sau, oricum, as cere instantei despagubiri morale pe care ziaristul – si nu ziarul, pentru ca nu sint de acord cu raspunderea solidara – sa le poata plati din propriul buzunar. Judecatorul este insa acela care trebuie sa hotarasca suma, in asa fel incit sa nu sufere nici familia ziaristului, deoarece copiii jurnalistului n-au nici o vina ca tatal lor este un bezmetic. Asta trebuie sa faca judecatorul.

Cit despre faptul ca prefectul de Olt i-a chemat ca martori pe subprefect si pe secretarul general al prefecturii, asta mi se pare infantilism curat, care nu concorda cu deontologia profesionala. Cum adica, daca eu sint sef trebuie sa-i iau martori pe subalterni? E un lucru anormal“.

• Adrian DINU

Ziaristii mehedinteni reactioneaza:

„Consideram abuziva sentinta de condamnare a ziaristului Dan Balasescu!“

Condamnarea jurnalistului Gazetei de Sud, Dan Balasescu, de catre magistratii Tribunalului Olt a stirnit reactii si in judetul Mehedinti. Dupa ce prefectul Dan Trancota a dezaprobat actul de injustitie asupra ziaristului oltean, colegii de breasla mehedinteni, dar si oamenii simpli au fost de parere ca lucrurile trebuie indreptate.

Unul dintre cei mai vechi ziaristi din presa mehedinteana, corespondentul judetean al cotidianului central Romania Libera, Gheorghe Tiganele, a spus ca astfel de lucruri nu se pot intimpla intr-o democratie normala:

„Cele ce s-au intimplat la Slatina fac parte dintr-un scenariu al celor aflati efemer la putere, de a pune calusul in gura presei, de a intimida ziaristii sa mai scrie impotriva lor; sau, daca scriu, sa scrie asa cum vor ei. Intr-o democratie normala, asa ceva nu este admisibil!“

Augustina Cioaba si Marian Popescu, redactor-sef la saptaminalul Obiectiv Mehedintean, respectiv redactor la cotidianul Oglinda Mehedintiului, s-au declarat indignati de modul in care magistratii din Slatina au inteles sa aplice legea: „Ne exprimam solidaritatea fata de colegul Dan Balasescu si fata de cotidianul Gazeta de Sud, dezaprobind, totodata, modul in care magistratii au inteles sa aplice legea. Consideram abuziva sentinta de condamnare a ziaristului Dan Balasescu, care a indraznit sa ridice condeiul impotriva prefectului de Olt, Marin Diaconescu. Ar fi grav ca politicul sa intervina in justitie, asa cum, se pare, s-a intimplat in acest caz“.

Severinenii nu inteleg nici ei cum au ajuns judecatorii olteni la concluzia ca trebuie sa acorde daune morale prefectului de Olt, Marian Diaconescu, intr-un cuantum de citeva ori mai mare decit cel solicitat.

„Am citit despre aberatia aceea de proces, intentat ziaristului din Olt, si cred ca e cea mai mare prostie din istoria presei, de dupa Revolutie. De unde sa dea un jurnalist atitia bani si, chiar daca i-ar avea, cum sa-i dea prefectului numai pentru ca l-a citat?!“

Reprezentantii Parchetului Mehedinti si ai Judecatoriei Drobeta Turnu Severin

s-au abtinut de la comentarii.

• Florin LOBDA

Subprefectul de Gorj, Eugen Vilceanu:

„Justitia are pacatele ei“

Subprefectul judetului Gorj, Eugen Vilceanu, nu este de acord cu sentinta data in cazul ziaristului de la Gazeta de Sud, pe care justitia il obliga sa ii plateasca prefectului de Olt, Marin Diaconescu, 600.000.000 de lei. „Din ceea ce am citit eu in presa, ziaristul s-ar fi exprimat ca prefectul de Olt ar fi fost depasit de situatia de la RULMENTI Slatina. Daca numai despre aceasta este vorba si nu au mai fost si alte discutii care sa-l fi jignit pe prefect, nu trebuie sa se pronunte o astfel de sentinta. Nu este o insulta si o jignire. Orice persoana poate fi depasita de situatie si in cazul unor astfel de unitati mai intervine si ministerul si alte foruri. Sint companii care se subordoneaza unor ministere, iar prefectul intervine intr-o situatie de criza, la masa tratativelor. Poti sa fii depasit de o situatie, nu o consider o jignire. Am vazut tot din presa ca presedinta Curtii de Apel de la Craiova s-a pronuntat in legatura cu acest caz. Parerea mea este ca nu trebuia sa se pronunte. Legat de suma pe care trebuie sa o plateasca, este exagerata. Justitia are pacatele ei“, a spus subprefectul de Gorj.

• Eugen MARUTA

Oltenii tin isonul ziaristului si ziarului Gazeta de Sud

Gheorghe Zlavog, senator PRM de Olt:

„Dl. Silviu Oancea a manifestat obedienta fata de conducerea judetului. Este evident acest lucru. Astfel cred ca si-a depasit atributii- le, a supralicitat… Eu, unul, nu am mai auzit de un asemenea caz, in care cineva sa ceara in instanta o anumita cota de daune si sa primeasca de citeva ori mai mult decit a cerut! Unde este separatismul in stat? Este total imoral!“.

Mircea Radulescu, de 48 de ani, din Slatina:

„Nici nu stiu ce sa spun. Si eu am avut un proces si chiar zilele trecute am avut infatisare, dar ceea ce s-a intimplat cu ziaristul dvs. e prea de tot. Ce dreptate mai este asta?… Doar pentru unii?“.

Ion Marancea, comuna Rusanesti:

„Isi bat joc de oameni! Cum este posibil sa dai atitia bani unui om doar pentru ca el crede ca a fost ofensat? Si, pe deasupra, mai este vorba si de prefectul judetului! Trebuia sa se gindeasca si ei ca prea e de tot. N-au pic de rusine! Vor sa-i puna la zid pe ziaristi!“

Iulian Tudor, de 24 de ani, din Slatina, student:

„Am vazut la televizor despre cazul acesta si… ce sa spun, nu cred ca e corect deloc. Aproape toti jurnalistii scriu cu frica din cauza unora care ii dau in judecata pentru orice. O data ajunsi intr-o functie publica, ar trebui sa se astepte si la vorbe mai putin placute. Doar n-or sa stea toti sa le aprobe deciziile fara sa cricneasca! Se leaga de orice lucru.“

Marin Nitu, pensionar:

„Asta nu mai e dreptate, domn’e! Judecatorul care s-a ocupat de caz si-a depasit clar atributiile. Cred ca este un atac impotriva presei, ce sa mai vorbim, mai ales ca nici nu e primul caz. Vor sa puna pumnu’ in gura la presa ca spune adevarul. Si, chiar daca nu ar fi asa, n-ar trebui sa sara pe ziaristi asa…“.

• Mugurel MANEA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS