10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrefiera e vinovata pentru eroarea judiciara

Grefiera e vinovata pentru eroarea judiciara

Justitia din Olt isi da din nou cu stingu-n dreptul, in cazul jurnalistului Dan Balasescu, condamnat penal pentru ca l-a „suparat“ pe prefectul Marin Diaconescu, dar si obligat sa-i achite acestuia, in solidar cu cotidianul Gazeta de Sud, daune morale de 600.000.000 de lei. Incercind sa dreaga busuiocul, reprezentantii Judecatoriei Slatina vor sa o scoata vinovata pe grefiera de sedinta, Valentina Vladescu, care ar fi consemnat gresit ca prefectul de Olt a cerut doar 100.000.000 de lei daune morale de la ziarist si jurnal.

In numerele anterioare ale cotidianului nostru v-am prezentat pe larg cazul jurnalistului Dan Balasescu, condamnat penal pentru ca a avut tupeul sa-l „supere“ cu doua articole pe prefectul de Olt, Marin Diaconescu, dar si obligat la plata unor despagubiri morale, in solidar cu cotidianul Gazeta de Sud, in cuantum de 600.000.000 de lei, in beneficiul aceluiasi prefect de Olt. Asta, in conditiile in care prefectul Marin Diaconescu declarase cu gurita lui in plina sedinta de judecata – la secret, „deoarece, in sedinta publica, vizavi de functia pe care o detin, mi se aduc grave prejudicii demnitatii si onoarei“:

„Ma constitui parte civila in cauza de fata cu suma de 100 milioane lei daune morale impotriva inculpatului Dan Balasescu in solidar cu partea responsabila civilmente Gazeta de Sud“. Astfel au si fost consemnate in declaratia de parte vatamata spusele lui Marin Diaconescu.

Noutatea o constituie modalitatea in care Judecatoria Slatina incearca sa scoata castanele din foc cu mina altcuiva. Iar „acarul Paun“, in spinarea caruia vor magistratii sa arunce toate erorile judiciare savirsite de Silviu Oancea, presedintele Judecatoriei Slatina – cel care a judecat procesul dintre jurnalist si prefectul de Olt -, este biata grefiera de sedinta, pe nume Valentina Vladescu, care, cica, ar fi consemnat gresit in declaratia data de prefect suma ceruta de acesta pentru a-si „spala“ onoarea.

„Cred ca a fost o simpla eroare de consemnare“

Judecatorul Silviu Oancea s-a facut ca ploua in momentul in care a decis sa-l condamne pe jurnalist si sa-i acorde prefectului de Olt daune morale. N-a mai tinut cont de declaratia de la dosar a lui Marin Diaconescu, prin care solicitase despagubiri de 100 de milioane, si i-a acordat cu darnicie prefectului de sase ori mai mult decit acesta ceruse. Ce daca art. 15 din Codul de procedura civila, ce reglementeaza constituirea ca parte civila a unei persoane in procesul penal, il obliga pe judecator sa ia in seama tocmai declaratia de parte vatamata…

Acum, potrivit declaratiei purtatorului de cuvint al Judecatoriei Slatina, magistratul Iuliana Dicu, vinovata e grefiera: „Eu cred ca a fost o simpla eroare de consemnare. In acest moment, imi depasesc atributiile si presupun ca a fost o eroare. Cum de nu a sesizat nimeni greseala? Trebuie sa intrebati instanta de control judiciar, adica Tribunalul Olt. Un complet de trei judecatori de acolo a stabilit ca hotarirea este legala si temeinica, motiv pentru care a respins recursul, iar hotarirea a intrat in puterea lucrului judecat“. Apoi o da cu nuca-n perete: „Eu nu am avut dosarul in fata. Am discutat asa, prin prisma celor citite in presa…“

Purtatoarei de cuvint a Judecatoriei Slatina i-a scapat, insa, un porumbel cit strutul, lasind sa se inteleaga ca la judecarea ziaristului au fost si niscai interventii politice in treburile justitiei:

„Procesul trebuia stramutat deorece ziaristul trebuia sa isi dea seama ca ar putea exista anumite presiuni.“.

„Imi aduc perfect aminte ca mi s-a spus o suta de milioane de lei“

Eroarea judiciara a fost transformata brusc intr-o eroare de redactare. Iar greseala i-ar apartine unei mamici de 38 de ani, cu zece ani de activitate in spate, ce a avut „norocul“ sa fie grefiera la sedinta de judecata cu pricina.

Valentina Vladescu, grefiera cu pricina, se arata stupefiata de acuzatiile care i se aduc: „Eu am scris ceea ce mi s-a dictat. Nu am voie in timpul sedintei sa vorbesc, chiar daca aud ca se fac greseli. Sau, daca altcineva in afara de judecatoru imi spune ce sa scriu, nu o fac. Nu am voie. Eu bat la masina doar ceea ce mi se dicteaza de catre judecator. Am fost foarte atenta si am consemnat exact ceea ce mi s-a spus. Imi aduc perfect aminte ca mi s-a spus o suta de milioane de lei in solidar cu ziarul. Suma de un miliard nu a fost amintita. Am auzit ca acum eu sint scoasa vinovata pentru greseala care s-a facut. Domnul presedinte chiar mi-a spus in fata ca eu sint vinovata. Nu inteleg de ce sa fiu eu scoasa vinovata doar pentru ca am dactilografiat ceea ce mi s-a dictat“.

Despre faptul ca declaratia data de prefect este semnata doar de Marin Diaconescu si de grefiera, lipsind – asa cum legea o cere – semnatura presedintelui Silviu Oancea, grefiera nu prea stie ce sa spuna:

„Nici eu nu am vazut asta, ca, daca vedeam, ii atrageam atentia domnului presedinte. Eu am semnat-o, prefectul a semnat-o, domnul judecator nu a semnat-o“.

A doua zi dupa ce a consemnat declaratia data de prefectul Marin Diaconescu, femeia a fost, in mod suspect, transferata la Tribunalul Olt. Avansata, s-ar zice…

„Judecatorii care au compus completul la tribunal au pronuntat o decizie nelegala“

Analizind probele existente la dosar, magistratul Constantin Buca, presedintele Tribunalului Olt, a recunoscut ca s-a comis o grava eroare judiciara, mentionind ca nu exista nici o explicatie pentru judecatorii de la tribunal, care au respins recursul fara sa sesizeze greselile din dosar. Urmarea greselii acestora: hotarirea data de Judecatoria Slatina a ramas definitiva si irevocabila

„Dupa solutionarea cazului, am examinat dosarul si, cu surprindere, am constatat ca judecatorii care au compus completul la tribunal au pronuntat o decizie nelegala sub aspectul nesolutionarii laturii civile. Prima instanta a obligat gazetarul si ziarul la plata unor sume mai mari decit se ceruse. Am facut o nota catre Curtea de Apel Craiova, urmeaza sa facem o nota si catre ministrul justitiei, prin care sa informam despre situatia creata la Tribunalul Olt, pentru abaterea de la deontologia profesionala a celor trei magistrati din complet“, a declarat magistratul Constantin Buca.

Presedintele Tribunalului Olt sustine ca, desi eroarea judiciara este evidenta, nu-i poate sanctiona pe judecatorii vinovati: „Eu nu am competenta sa ii trag la raspundere pentru greseala pe care au facut-o. Nu le pot lua nota explicativa. Pot insa sesiza forurile superioare: Curtea de Apel si pe ministrul justitiei, Rodica Stanoiu. Ceea ce am si facut.

Tribunalul trebuia sa examineze din oficiu hotarirea atacata de gazetar si ziar, sa vada daca au fost respectate dispozitiile legale in materie, judecatorii trebuia sa verifice legalitatea hotaririi. Este evidenta greseala care apartine completului de judecata de la recurs. Ceea ce este regretabil este faptul ca hotarirea data de Judecatoria Slatina a fost imbratisata si de Tribunalul Olt“.

Prefectul de Olt nu stie ce semneaza

Marin Diaconescu, prefectul de Olt, a dat-o la intors, sustinind ca a fost lucrat de cineva, pentru ca nici prin cap nu i-ar fi trecut sa ceara doar 100.000.000 de lei pentru onoarea sa. Nu vrea in ruptul capului sa mai recunoasca declaratia pe care a dat-o in fata judecatorului si pe care a semnat-o cu propria mina:

„In plingerea initiala, am cerut 100 de milioane de la ziarist si un miliard de la ziar. Cind am dat declaratie, am spus ca imi mentin pretentiile din plingerea initiala, adica un miliard de la ziar si o suta de milioane de la ziarist. Este si vina mea ca am semnat fara sa citesc. Dar eu mi-am mentinut declaratia initiala“.

Prefectul nu poate aprecia daca suma de 600.000.000 de lei ii spala onoarea patata: „Eu am apelat la justitie ca sa nu imi fac singur dreptate. Sint o serie de jurnalisti care pur si simplu calca cu bocancii pe sufletele oamenilor. Este foarte simplu sa iti faci singur dreptate: chemi ziaristul la tine, ii dai bani si astfel se regleaza situatia“.

Asadar, neica prefectule, te dadusi de gol. Altfel spus, ti se pare normal sa cumperi tacerea ziaristilor. Crezi ca ti-ar fi mers si cu Dan Balasescu? „Poate. Nu am incercat“, spune Marin Diaconescu dind-o la intors: „Nu am rezolvat niciodata asa conflictele cu ziaristii, dar stiu ca e posibil“.

Uite-asa, ziaristul Dan Balasescu a ajuns condamnat, basca dator prefectului de Olt, in solidar cu ziarul, cu o nimica toata de 600.000.000 de lei. O nimica toata…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS