21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrig in clase si elevi silitori

Frig in clase si elevi silitori

In ciuda greutatilor vesnicei tranzitii din invatamintul romanesc al ultimilor ani, Grupul Scolar „C.S.Nicolaescu-Plopsor“ din Plenita s-a descurcat de minune. Cu bani putini si conditii nu tocmai stralucite de invatamint, unitatea scolara a reusit sa atinga o proportie de promovabilitate la bacalaureat de 93%. Iar asta avind la cirma cea mai tinara directoare din invatamintul licean doljean, o profesoara de matematica de numai 35 de ani.

Unii sustin ca invatamintul se duce de ripa la tara. Nimic mai fals, poate cel mai concludent exemplu constituindu-l Grupul Scolar „C.S.Nicolaescu-Plopsor“ din Plenita. Aceasta unitate scolara n-a dus niciodata lipsa de elevi, cele doua clase de liceu – una cu profil teoretic si alta cu profil tehnic – si doua de profesionala din fiecare an de studiu fiind mai tot timpul cu efectivul aproape de maxim. Greu de crezut, dar explicatia numarului mare de elevi tine tocmai de saracia oamenilor din zona. „Sint destul de multi copii in zona care nu vor sa se limiteze la opt clase, ci doresc sa mearga la liceu sau la profesionala. Parintii lor sint insa saraci. Din cauza asta nu-i pot tine la licee de renume din Craiova, cheltuielile fiind mult prea mari, asa ca ii transfera la noi, mai aproape de casa. Asa se face ca nu ducem niciodata lipsa de elevi“, mentioneaza profesoara de matematica Ileana Bercea, ajunsa directoare a grupului scolar la doar 35 de ani.

Situata intr-un colt al judetului Dolj, comuna Plenita este, de multe ori, ocolita de cadrele didactice care doresc sa te titularizeze. Asa se face ca exista aici vreo sapte suplinitori, nu foarte multi, daca tinem totusi seama ca exista si 25 de titulari. Dascalii isi iau in serios meseria, dovada fiind proportia neasteptat de mare de promovare a bacalaureatului din vara anului trecut: 93%.

Liceul are nevoie de centrala termica

Nici aceasta unitate scolara nu a fost ocolita de necazuri. Astfel, cei 372 de elevi ai Grupului Scolar „C.S.Nicolaescu-Plopsor“ din Plenita infrunta destul de greu iarna, pentru ca in clase este doar cu putin mai cald decit afara. Si totusi, caldura s-ar spune ca este. Mai mult cu numele, caci in cele cinci ore pe zi – cit asigura agent termic unitatii scolare centrala spitalului din vecinatate – nu pot fi atinse cele 18 grade Celsius care ar trebui sa fie in salile de clasa. „Asta este cel mai mare regret al meu, ca nu e caldura suficienta in clase. Nici n-are cum, intrucit centrala spitalului, la care sintem racordati, ne da caldura doar trei ore dimineata, cind sint elevii la cursuri, si inca doua ore in restul zilei, ca sa nu ne inghete caloriferele. Temperatura din sali nu este cea optima, dar sper sa se rezolve situatia cind vom avea propria nostra centrala termica“, spune tinara directoare.

Speranta de a avea propria centrala pentru scoala este insa departe de realizare. Este o ecuatie cu mult prea multe necunoscute, caci bugetul local e destul de sarac, iar pentru o asemenea centrala a fi nevoie de cel putin o jumatate de miliard de lei. Si poate ca bani ar fi, dar razboiul dintre primar si consilierii locali se face simtit si aici, unde interesele copiilor ar trebui puse mai presus decit ambitiile politice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS