11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSecretele cele mai pretioase ale serviciilor de securitate americane

Secretele cele mai pretioase ale serviciilor de securitate americane

Secretarul de stat american, Colin Powell, va prezenta miercuri in fata Consiliului de Securitate al ONU dovezile pe care Statele Unite sustin ca le detin in legatura cu armele de distrugere in masa irakiene, incercind sa ii convinga pe membrii sceptici ai Consiliului de Securitate.

In contextul unei largi opozitii a opiniei publice din Statele Unite si din intreaga lume fata de o interventie militara si al ingrijorarii exprimate de membrii Consiliului de Securitate privind folosirea fortei impotriva Irakului, Colin Powell este obligat sa prezinte dovezi convingatoare privind arsenalul irakian. In cazul in care dovezile nu vor fi convingatoare, acest lucru ar afecta planurile presedintelui american de a forma o coalitie internationala pentru dezarmarea prin forta a Irakului, Washingtonul riscind sa fie izolat pe plan international.

De asemenea, s-ar putea declansa o criza internationala intre Statele Unite si restul lumii cu privire la rolul Natiunilor Unite. In schimb, daca dovezile vor fi convingatoare, presiunile asupra Irakului vor fi sporite, iar eforturile de a forma o coalitie internationala pentru dezarmarea lui Saddam Hussein ar putea fi rasplatite prin adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate care sa autorizeze folosirea fortei impotriva Irakului. Chiar daca interventia lui Colin Powell in fata Consiliului de Securitate este asteptata cu interes, Statele Unite nu au anuntat in ce constau dovezile pe care urmeaza sa le prezinte. Un oficial cu rang inalt din cadrul Consiliului de Securitate, care nu a dorit sa i se dezvaluie identitatea, a precizat ca dovezile se vor referi la trei aspecte: la modul in care Irakul ascunde armele ilegale, la „minciunile si dezmintirile“ irakiene in relatia cu inspectorii ONU si la legaturile dintre regimul irakian si organizatiile teroriste, in special cu reteaua Al-Qaida, condusa de Osama bin Laden.

„Cred ca va fi vorba de o prezentare aproape completa, dar urmeaza sa vedem acest lucru miercuri“, a declarat Powell saptamina trecuta, dupa ce George W. Bush a anuntat interventia acestuia din cadrul Consiliului de Securitate. Ceilalti patru membri permanenti ai Consiliului de Securitate urmeaza sa isi trimita ministrii de externe pentru a participa la prezentarea dovezilor americane. Este vorba de Dominique de Villepin (Franta), Jack Straw (Marea Britanie), Serghei Ivanov (Rusia). Prezenta sefului diplomatiei chineze nu a fost confirmata. La reuniune va fi prezent si Joschka Fischer, ministrul german de externe, a carui tara asigura presedintia Consiliului de Securitate. Powell a afirmat ca „ar dori sa poata expune tipul de dovezi“ pe care le-a prezentat la data de 25 octombrie 1962 ambasadorul american la ONU, Adlai Stevenson.

La acea vreme, oficialul american prezentase fotografii care dovedeau ca URSS amplasase rachete in Cuba. „Vorbim prea mult, dar nu va pot spune daca va fi vorba de «fotografii, ca in cazul lui Stevenson», sau de «o prezentare in stilul lui Stevenson» care sa fie la fel de convingatoare“, a precizat secretarul de stat american. Potrivit revistei Newsweek, Colin Powell va prezenta inregistrari ale unor convorbiri care dovedesc ca Irakul i-a mintit in repetate rinduri pe inspectorii ONU pentru dezarmare. Administratia Bush a hotarit sa prezinte ceea ce specialistii numesc „secretele cele mai pretioase ale serviciilor de securitate americane“, pentru a justifica o eventuala interventie americana impotriva Bagdadului, sustine Newsweek. Ascultarile unor convorbiri, realizate de Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA), „dovedesc ca Irakul i-a mintit in repetate rinduri pe inspectorii ONU, ca irakienii au complotat pentru a ascunde armamentul si ca s-au si bucurat de succesul pe care l-au avut“, afirma Newsweek, citind oficiali americani. Potrivit Newsweek, aceste convorbiri dovedesc ca irakienii „ar spune lucruri de genul «ascunde asta», «nu vorbi despre asta», sau «oare chiar nu au observat nimic?»“. „Exista multe ambiguitati in legatura cu acest subiect“, apreciaza oficialii americani, citati de Newsweek.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS