11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalACR critica noul Cod rutier

ACR critica noul Cod rutier

Reprezentantii Automobil Clubului Roman (ACR) critica unele reglementari ale noului Cod rutier, adoptat recent si care va intra in vigoare de la 1 februarie anul acesta, se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al ACR. Observatiile reprezentantilor ACR se bazeaza pe opiniile primite, in ultimele zile, din partea a numerosi soferi, potrivit carora o serie de prevederi ale noului Cod rutier incalca drepturile si libertatea de miscare ale oamenilor.

Potrivit comunicatului ACR, soferii sint nemultumiti, printre altele, de faptul ca societatile de asigurari sint obligate sa comunice periodic Politiei Rutiere date referitoare la vehiculele asigurate.

Numerosi soferi considera ca, prin acest articol, se incalca sistemul constitutional al dreptului de optiune in protectia proprietatii private si principiul confidentialitatii in economia de piata, influentind negativ concurenta societatilor de asigurari si, in acelasi timp, aducind atingere libertatilor fundamentale ale persoanei. Alte reglementari contestate sint cele privind obligativitatea respectarii semnalelor politistilor de frontiera, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, ale agentilor cailor ferate, ale personalului autorizat din zona lucrarilor drumurilor publice.

Reprezentantii ACR sustin ca „aceste prevederi, pe linga echivocul creat, conduc la fapte incredibile (de exemplu: un tilhar imbracat intr-o uniforma din cele purtate de angajatii CFR opreste un autoturism si soferul este jefuit)“. De asemenea, reprezentantii ACR considera ca noul Cod rutier incurajeaza birocratia si coruptia, deoarece contine foarte multe prevederi prin care se cere in mod expres „acordul sau avizul politiei“, pe linga alte atribute legale ale unor autoritati. Totodata, prin noul regulament se acorda puncte de penalizare pentru contraventii marunte, fapt care duce la retinerea permiselor de conducere cu usurinta si subiectivism.

„Prin aceasta manevra, agentii de politie devin «supermen» care oricind pot sicana un conducator auto“, se mai arata in comunicat. ACR apreciaza ca „se poate crede ca, sub masca armonizarii legislatiei Romaniei cu cea a Uniunii Europene, in noua Lege a circulatiei rutiere s-au strecurat obligatii cu efect de orgoliu politienesc“.

In opinia reprezentantilor ACR, prin noul Cod rutier, indisciplinatii si cei care comit infractiuni in circulatia rutiera nu vor fi nici domoliti, nici eliminati, iar singurii care vor avea de suferit vor fi cei care vor comite din neatentie unele contraventii care nu influenteaza semnificativ siguranta rutiera. Noul regulament de aplicare a Ordonantei 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice are 268 de articole, fata de numai 119, ale celui precedent. Aceste prevederi inlocuiesc Decretul 328/1966 si regulamentul de aplicare a acestuia – acte modificate succesiv in ultimii zece ani. Unele prevederi sint preluate din precedentul regulament, dar apar si lucruri noi: extinderea dreptului la utilizarea girofarului, posibilitatea inscrierii unor masini furate, sanctionarea printr-un sistem de puncte si amenzi de cel putin jumatate de milion de lei pentru pietonii care trec pe rosu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS