24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMortul era sanatos tun

Mortul era sanatos tun

In numarul de ieri al cotidianului nostru am prezentat cazul lui Viorel Gogosoiu, de 44 de ani, din Craiova, care a murit in conditii suspecte in timp ce era internat la Spitalul de Urgenta din Craiova. Incercarea de a deslusi misterul acestui deces a scos la iveala nereguli grave in activitatea cadrelor medicale ale spitalului. Cauza decesului ramine in continuare o necunoscuta, iar acum este pusa sub semnul intrebarii chiar si modalitatea in care s-a produs intoxicarea cu alcool metilic. Daca a fost alcool metilic…

Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova si Colegiul Medicilor Dolj au demarat o ancheta pentru a stabili conditiile in care Viorel Gogosoiu a decedat marti dimineata in Clinica de terapie intensiva a spitalului. Bolnavul a venit pe propriile picioare la spital luni seara, sustinind ca a consumat din greseala alcool metilic la locul de munca- Sectia de epurare din cadrul DOLJCHIM. Dr. Aurelia Enescu a dispus internarea lui la ora 23.30, cazindu-l intr-unul din saloanele de la urgenta. Apoi a spus familiei sa revina a doua zi dimineata pentru a-l lua acasa sanatos. Intre timp- la o ora inca necunoscuta, pentru ca medicilor nu le-a iesit nici pina acum socoteala, pacientul a fost transferat la terapie intensiva, unde a ajuns fara puls, nemaiputind fi salvat.

„Decesul era inevitabil“

Cei doi medici care l-au ingrijit pe pacient au dat ieri cite o nota explicativa in legatura cu modalitatea de tratament si mai ales cu ora transferului bolnavului de la Sectia urgenta in terapie intensiva.

Medicul anestezist Paul Dabuleanu, cel care l-a ingrijit pe Gogosoiu in ultimele minute ale vietii, si-a mentinut declaratia: „Marti, pe la ora 6.00, ma trezisem si imi facusem deja toaleta cind m-a anuntat o asistenta ca am primit un caz grav de la urgenta. M-am dus imediat in salon, unde am constatat ca pacientul nu mai respira. L-am intubat, l-am conectat la aparat, i-am facut masaj cardiac, dar nu s-a mai putut face nimic. Oricum, decesul era inevitabil, din moment ce era intoxicat cu alcool metilic. Cit despre faptul ca bolnavul a ajuns la noi la ora 6.00, acest lucru poate fi confirmat atit de catre asistente, cit si de foaia de observatie de la reanimare, in care a fost mentionata minut cu minut evolutia bolnavului“.

Doctorita Aurelia Enescu, cea care l-a internat pe Gogosoiu si l-a avut in grija la urgenta, o tine sus si tare pe a ei: „Bolnavul a fost trimis de mine la terapie intensiva pe la 4.30 – 5.00“.

Pentru a-si putea dovedi afirmatia, doctorita ar fi trebuit sa completeze anumite date pe foaia de observatie a pacientului. Dar n-a facut-o.

Doctorita Enescu poate fi acuzata cel putin de neglijenta

Doctorita trebuia sa mentioneze pe foaia de observatie ora la care a fost transferat pacientul, dar- asa cum singura recunoaste- a omis acest lucru. Mai mult, in momentul in care l-a internat pe Gogosoiu, ar fi trebuit sa-i intocmeasca o fisa de circuit a pacientului, care cuprinde rubrici privind: diagnosticul, data si ora internarii, personalul sanitar care a insotit si cel care a preluat pacientul pe sectie, precum si ora la care s-a facut transferul pe sectie. Un asemenea document- obligatoriu, conform unui ordin comun al Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Colegiului Medicilor din Romania- nu exista. De ce? „Nu l-am intocmit, trebuie sa recunosc, dar am considerat ca era mai importanta ingrijirea bolnavului decit completarea formularului“, a spus dr. Aurelia Enescu. Astfel ca nu poate fi dovedita afirmatia sa privind transferarea bolnavului „pe la 4.30 – 5.00“, ci doar faptul ca a fost neglijenta in indeplinirea sarcinilor de serviciu.

Pacientul a murit sanatos tun

Cu sau fara o asemenea fisa, pacientul a murit. Dr. Mihail Stefanescu, medic legist, i-a facut ieri autopsia lui Viorel Gogosoiu, eliberind un certificat in care, drept cauza a decesului, a consemnat „intoxicatie cu alcool metilic“. Doar atit, desi rudele se asteptau la o diagnosticare mai precisa a cauzei mortii. „L-am intrebat pe medicul legist care este cauza mortii. Mi-a spus ca deocamdata nu se stie, pentru ca nu a gasit nici un fel de modificari la nivelul organelor interne, asa cum se astepta, deci nimic care sa dovedeasca o intoxicatie cu alcool metilic. Asa ca a mentionat in certificatul constatator al decesului, drept cauza a mortii, doar diagnosticul de internare din fisa de observatie, asta pina la aflarea rezultatelor de laborator de catre medicina legala“, a spus Gheorghe Peagu, un prieten apropiat al familiei Gogosoiu.

„Mai curind s-a intoxicat cu altceva“

Presupusa intoxicatie fatala cu alcool metilic i-a alertat si pe salariatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, care s-au deplasat ieri la DOLJCHIM pentru a afla de unde provenea metanolul consumat de victima. Rezultatele cercetarilor au scos la iveala faptul ca Gogosoiu fie s-a intoxicat cu alcool metilic dupa ce a plecat de la locul de munca, fie- mai sigur- s-a intoxicat cu altceva.

„Din discutiile pe care le-am avut cu colegii si cu seful lui Viorel Gogosoiu a reiesit ca nu avea ce sa caute vreo sticla cu metanol la locul de munca al acestuia, substanta avind un regim special in unitate. Asa ca ori a consumat alcool metilic dupa ce a plecat de la serviciu, ori, mai sigur, s-a intoxicat cu altceva. Pentru ca, in cazul unei intoxicatii cu alcool metilic, simptomele ar fi aparut imediat. Colegii lui spun ca era perfect sanatos cind a plecat de la serviciu“, a precizat Silviu Poenaru, sef Serviciu control- securitate- sanatate in munca din cadrul ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS