Acasă Local Oltenii au invatat mersul pe sticla

Oltenii au invatat mersul pe sticla

Dolj/ Vasile Bulucea, despre polei: „Va fi nenorocire!“

La inceputul noului an, vremea pare hotarita sa se razbune pe craioveni, care, dupa ce au indurat doua zile la rind un viscol taios, au cazut, la propriu si la figurat, victime poleiului. Ieri, la primele ore, strazile si trotuarele capatasera un luciu de oglinda, iar autoritatile locale, luate prin surprindere, s-au mobilizat tirziu, cind gheata incepuse oricum sa se topeasca. Din acest motiv, autobuzele Regiei Autonome de Transport Craiova (RATC) au ramas neclintite toata dimineata, conducerea interzicindu-le soferilor iesirea pe traseu. Tot din cauza poleiului, un autobuz s-a rasturnat la iesirea din Simnicul de Sus. Soferul se intorcea dintr-o cursa externa cu sase pasageri, dar a pierdut controlul masinii, care a alunecat in santul din dreapta soselei. Singurii care au incercat sa profite de haosul spontan instalat in circulatia prin oras au fost taximetristii: o cursa gara- centru era negociata cu clientii la 50.000 de lei.

de Nicoleta ENE, Dan CIOVICA

La toate iesirile din oras, circulatia a fost paralizata de ambuteiaje si zeci de autoturisme au ramas blocate in mijlocul strazii timp de patru, cinci ore. Proprietarii iesisera din masini, incercind sa se mai incalzeasca, si priveau circumspecti pantele stralucind ca sticla, neindraznind nici sa le urce, nici sa le coboare. Cei care si-au luat totusi inima in dinti au regretat. Astfel, la primele ore ale diminetii, un autobuz s-a rasturnat la iesirea din Simnicul de Sus. Soferul spune ca, patinind pe oglinda de polei, masina a refuzat sa-l mai asculte.

„Urcam panta asta, care nici macar nu e abrupta, si am simtit deodata cum imi fuge masina de spate. Am tras si eu dreapta de volan, ca sa o echilibrez, si masina s-a lasat usor pe o parte, pina cind s-a rasturnat. Aveam sase oameni in spate, bine ca nu a patit nimeni nimic“, a spus Constantin Tanase, conducatorul autobuzului.

Autobuzele au ramas blocate in parcari

Si in oras, starea proasta a drumurilor i-a facut pe soferi sa ridice pumnul la adresa celor care nu au luat nici o masura pentru a preveni o astfel de situatie. Alertata si de incidentul de la Simnic, conducerea Regiei Autonome de Transport a decis sa retina la capat de linie un numar mare de autobuze, asteptind ca pe strazi sa fie aruncat material antiderapant. In Piata Garii, numerosi craioveni asteptau ca macar una din masinile RATC, incremenite de ore bune in parcare, sa se puna in miscare. In acest timp, soferii organizasera o sedinta intr-unul dintre autobuze, comentind vizibil enervati harababura de afara.

„N-am mai prins de ani buni un asa polei. Iar cei de la primarie nici macar o remorca de nisip n-au fost in stare sa arunce! Noua ni s-a comunicat sa nu mai iesim pe traseu. Daca o facem, este pe riscul nostru. Dar unde sa iesi? In cinci ore, am reusit doua curse, atit. Mi-a luat doua ore pentru traseul Gara-Siloz, pe care altfel il parcurgeam in cel mult treizeci de minute“, a spus Dumitru Glugas.

Dimineata agitata la Sectia de ortopedie

Cei care si-au pierdut rabdarea asteptind reintrarea autobuzelor pe trasee au avut de ales intre o cursa cu taximetrul si un riscant drum pe jos. Multi dintre cei care au optat pentru ultima varianta le-au dat serios de furca medicilor de la Sectia de ortopedie a Spitalului de Urgenta Craiova.

Pina la ora prinzului, mai mult de 30 de craioveni carora le fugise pamintul de sub picioare au ajuns la spital cu fracturi, luxatii si entorse. Soferii de pe ambulante s-au plins si ei ca sint pusi in imposibilitatea de a mai ajunge in timp util la cazurile mai grave, din cauza problemelor din trafic.

„Mi-a luat exact 40 de minute ca sa ajung la un caz grav, la care, daca drumurile ar fi fost circulabile, as fi ajuns in cinci minute“, a spus Viorel Giura.

Primarul Bulucea prevede o nenorocire

Pentru ca serviciile Primariei Craiova nu s-au ridicat la nivelul provocarii aruncate de timpul nefavorabil, directorul RATC, Iulian Ocroteala, a scos in strada si autobasculantele Regiei, care au tratat cu material antiderapant principalele artere.

„S-a circulat extrem de greu toata dimineata, pentru ca nu s-a intervenit la timp. Timp de o ora, doua, am retras o parte dintre masini, mai ales pe acei soferi pe care ii stiam noi mai neindeminatici. Miine insa nu vom mai fi surprinsi. La noapte, vor lucra si basculantele noastre, alaturi de cele ale Salubritatii, astfel ca dimineata se va putea circula mai bine“, a spus Ocroteala.

Pe de alta parte, primarul Vasile Bulucea se arata ceva mai sceptic in privinta sanselor de reusita in lupta impotriva poleiului, fiind de parere ca, la urma urmei, depindem cu totii de capriciile vremii.

„Tocmai m-am intors de la supravegherea actiunii de deszapezire. Am fost pe strada Caracal, pe Riului si pe Brestei si pot sa spun ca a fost dezastru de dimineata. Acum este mai bine, gheata a inceput sa se topeasca. Daca temperatura o sa scada si la noapte, va fi nenorocire!“

Gorj/ Poleiul a transformat municipiul Tirgu Jiu intr-un imens patinoar

• Strazile si trotuarele din oras au fost acoperite de gheata, circulatia fiind aproape imposibila la primele ore ale diminetii • Echipele de interventie au raspindit 36 de tone de nisip si sare pentru a se topi gheata • Troleibuzele si autobuzele au avut intirzieri de zeci de minute • Multe dintre cursele din judet au fost anulate

de Cristina CATANA

O ploaie urmata de inghet a transformat joi noapte strazile si trotuarele din Tirgu Jiu intr-un adevarat patinoar. Cei care au incercat sa plece de dimineata la serviciu cu masinile nu reuseau nici macar sa le porneasca.

„Am facut intr-o ora drumul pina la serviciu pe care in mod normal il fac in 15 minute. Mi-e frica la fiecare pas ca o sa cad si o sa-mi rup picioarele. Nu am mai vazut asa ceva niciodata. Trotuarele sint parca din sticla. Indiferent in ce te incalti, e imposibil sa pasesti“, a spus Mariana Dumitrescu, de 37 de ani, din Tirgu Jiu. Taximetristii care au fost solicitati de clientii care nu se incumetau sa plece pe jos la serviciu au intimpinat si ei dificultati in trafic.

„Eu am iesit la sapte azi-dimineata in traseu, dar abia am putut sa fac o cursa, doua. Strazile erau acoperite de gheata, nu se vedea nici un semn ca ar fi trecut vreun utilaj cu sare sau nisip. Pe trotuare era si mai rau. De frica, oamenii mergeau pe mijlocul strazii“, a spus Cristian Gabor, taximetrist.

Zeci de tone de nisip si sare au fost imprastiate pe strazi

Nici mijloacele de transport in comun nu s-au descurcat prea bine in trafic. Troleibuzele si autobuzele care circula in Tirgu Jiu au avut intirzieri si de zeci de minute. Autobuzul de la ora 7.30, care trebuia sa aduca in oras locuitorii cartierului Preajba, nu a reusit sa urce o panta, iar oamenii au fost nevoiti sa astepte cursa de 10.30. Nici autobuzele care ar fi trebuit sa plece din oras catre localitatile Ticleni, Matasari, Musetesti si Novaci nu au mai plecat din autogara, cursele respective fiind suspendate. „Poleiul s-a format spre dimineata. Cele mai mari probleme sint pe drumurile locale. In Tirgu Jiu, stratul de gheata a avut cea mai mare grosime, de aproximativ doi centimetri. Pe drumurile nationale nu sint insa probleme“, a spus Ion Dina, director la Agentia Nationala a Drumurilor -Gorj. Chiar daca oamenii abia mergeau pe trotuare si pe strazi, autoritatile locale din Tirgu Jiu sustin ca au situatia sub control. Directia de Servicii Comunale (DSC) Tirgu Jiu a incercat sa lupte cu stratul de gheata de pe strazi, folosind sare si nisip. Aproximativ 36 de tone de material antiderapant au fost imprastiate pe strazi.

„Cele trei utilaje specifice au iesit in traseu la ora 3.30. Pentru inceput, s-a actionat pe strazile principale, pe pasarela si pe traseele de troleibuz. Pe trotuarele din centrul orasului, angajatii nostri au imprastiat sare, manual. Vor urma pietele si strazile periferice. Avem rezerve suficiente chiar daca poleiul va dura citeva zile“, a spus Alexandru Zaharia, director DSC.

Sectia ortopedie nu mai face fata solicitarilor

Angajatii Sectiei ortopedie din cadrul Spitalului Judetean din Tirgu Jiu spun ca foarte multe persoane au cazut pe gheata. Peste 30 de oameni vin zilnic la sectie pentru a solicita ajutorul cadrelor medicale. Majoritatea celor accidentati au miinile si picioarele fracturate, la Sectia chirurgie existind si citiva cetateni care au alunecat pe gheata si s-au lovit la cap. Medicii de la Sectia ortopedie au declarat ca multe persoane vin la spital si la o saptamina dupa ce au suferit fracturi, lucru care ingreuneaza vindecarea oaselor. Atit cadrele medicale, cit si Politia Rutiera Gorj le recomanda cetatenilor sa evite pe cit posibil sa iasa din casa. Cei care sint totusi nevoiti sa se deplaseze pe strazile pline de polei sint sfatuiti sa circule cu prudenta si sa se prezinte imediat la spital in cazul in care au suferit fracturi.

Mehedinti/ Masinile Serviciului Judetean de Ambulanta nu au putut ajunge la solicitari

• Pentru un copil din comuna Corlatel, medicii au acordat asistenta prin telefonul mobil al sefului de post • „Am avut emotii pentru ei

si pentru bolnavi, deoarece nu mai ajungeau la baza…“ • Mai multe curse de transport judetene au fost anulate sau intoarse din drum

de Florin LOBDA

O masina a Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti a ramas blocata ieri-dimineata, in apropierea localitatii Corlatel, la aproximativ 40 de kilometri de Drobeta Turnu Severin. Medicii s-au deplasat spre aceasta comuna pentru a-i acorda asistenta medicala unui minor, aflat in evidente ca suferind de astm bronsic. Ei au fost nevoiti sa ceara, prin telefon, ajutorul politistilor din localitate, pentru a gasi o asistenta care sa acorde primul ajutor, deoarece masina in care se aflau nu si-a mai putut continua deplasarea.

Pentru ca familia bolnavului nu avea un telefon, seful postului de politie din localitate s-a deplasat la domiciliul acestora si a sunat la Serviciul Judetean de Ambulanta, de unde parintii au primit sfaturi pentru ingrijirea celui mic. Acesta este in afara oricarui pericol.

Medicii fac apel la bolnavi sa solicite ambulanta numai in cazuri urgente

Din cauza poleiului care a acoperit carosabilul pe toate drumurile judetene, masinile de salvare au avut intirzieri, iar soferii au solicitat de cele mai multe ori sprijinul celorlalti participanti la trafic.

„Probleme deosebite am intimpinat mai ales cu bolnavii care au nevoie de dializa si care trebuie transportati din diferite localitati din Mehedinti, la sectia de specialitate a Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin. Medicii care au condus masinile de ambulanta au avut mari dificultati in a ajunge la solicitari si, de multe ori, am avut emotii pentru ei si pentru bolnavi, deoarece nu mai ajungeau la baza. Facem apel la cei care au nevoie de Serviciul de Interventie sa solicite masinile numai in cazurile urgente si sa dea toate lamuririle necesare in interventia telefonica de la dispecerat“, a spus medicul Stefan Fecioru, de la Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti. Numai ieri-dimineata, medicii de la Ambulanta au acordat primul ajutor in patru cazuri de comotii cerebrale cauzate de polei.

Calatorii din cursa spre Salcia au ramas blocati pe sosea

Poleiul de pe arterele rutiere a creat dificultati si in circulatia autobuzelor de transport orasenesc si judetean. Cursa de calatori care a plecat ieri-dimineata din Drobeta Turnu Severin spre Schitul Topolnitei a fost remorcata pe o distanta de citiva kilometri, iar calatorii care erau ieri in cursa spre Salcia au ramas blocati pe sosea, inainte de a urca Dealul Stirmina.

Potrivit dispecerului de serviciu de la Autogara Drobeta Turnu Severin, spre localitatile Jidostita si Breznita de Ocol nu a plecat nici o cursa ieri, iar autobuzele care fac de obicei legatura cu Tirgu Jiu au fost nevoite sa se intoarca la baza, din cauza ghetii de pe sosea.

Potrivit politistilor de la Serviciul Circulatie din IJP Mehedinti, ieri se circula in conditii bune doar pe DN 6, intre Drobeta Turnu Severin si Orsova, pe restul drumurilor judetene si nationale actionindu-se pentru indepartarea ghetii de pe carosabil. Probleme deosebite a ridicat si circulatia pe DN 6 Orsova- Domasnea, DN 57 Orsova-Cozla si DN 67D Valea Cernei-Vatra Dornei.

Olt/ Gheata aduce slatinenii la spital

In ultimele doua zile au ajuns la Serviciul de urgente ortopedie-chirurgie al Spitalului Judetean Slatina aproximativ 50 de persoane care prezentau entorse, luxatii, fracturi sau traumatisme ale miinilor si picioarelor. „Majoritatea sint persoane in virsta, care au alunecat pe gheata de pe carosabil“, a spus dr. Cornel Fulga. Din numarul total de persoanelor care au avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale, cel putin jumatate a trebuit sa fie internate din cauza complicatiilor suferite.(M.M.)

Exit mobile version