13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa robinetele craiovenilor curge mai mult nisip decit apa

La robinetele craiovenilor curge mai mult nisip decit apa

La blocurile V5, V6 si V7 din cartierul Lapus, la robinete curge apa cu mult nisip. Si poate ca locatarii nu ar protesta, pentru ca de atitia ani s-au obisnuit sa consume apa cu nisip, insa de data asta, nisipul le distruge filtrele de la microcentrale si de la apometre. Toate sesizarile facute catre Regia de Apa Craiova, spun locatarii, au ramas fara raspuns.

„De trei luni avem aceeasi problema. De cel putin doua ori pe zi trebuie sa desfacem filtrele si sa le curatam. Luam nisip cu pumnul. Pe fundul cazii se face strat de nisip. Asa ceva nu am mai vazut. M-am dus la cei de la regie sa le spun despre ce este vorba si cel de la sectorul de distributie a apei m-a dat afara si m-a facut mincinos. Mi-a spus ca adun nisipul de afara si il duc in casa. Pai, sint nebun sa fac asa ceva? Am dat zeci de milioane pe microcentrala si nu imi permit sa o distrug“, a spus Virgil Ciurea, locatar al blocului V6.

„Am fost nevoit sa desfac apometrele si sa curat nisipul din ele. In mod normal ar trebui ca dupa fiecare curatare sa vina un reprezentant al firmei si sa le sigileze. Asta costa pe putin 200.000 de lei. De unde sa avem atitia bani? Am sa ii dau in judecata pe cei de la regie si am sa le cer daune. Nu se mai poate. Nici o masina de spalat automatica nu mai merge pe toata scara pentru ca, din cauza nisipului, apa nu mai are presiune“, a spus Ion Sindie.

Disperati, locatarii au depus sesizari atit la Regia de Apa, cit si la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. „Am fost in control cu cei de la Regia de Apa si, din cite stim, problema s-a rezolvat“, a spus Dan Vasile, directorul adjunct al OJPC Dolj.

Perisoare cu nisip

Gospodinele sint cele mai afectate de calitatea apei de la robinet. Daca se apuca de gatit dimineata la prima ora, cind cei de la regie abia au dat drumul la apa, atunci cu siguranta cantitatea de nisip din mincare va fi foarte mare.

„Acum citeva zile am facut o ciorba de perisoare cu apa de la robinet. M-am facut de ris cu ea in fata copiilor. Era plina de nisip si trosnea intre dinti de mama focului. Consumul de apa este destul de mare intr-o bucatarie si nu ne permitem sa cumparam apa si pentru gatit. Iar de strecurat apa de la robinet nici pomeneala. Nu avem strecuratori cu sita atit de fina incit sa retina grauntii de nisip. Zau, de doua luni nu stim ce sa mai facem si unde sa ne mai plingem“, a spus Elena Sindie, locatara a blocului V6.

Regia cauta cu luminarea spartura din conducta

Regia de Apa Craiova cunoaste necazul locatarilor din Lapus, dar deocamdata nu-i poate ajuta. „Se pare ca este o conducta fisurata. Oamenii nostri incearca sa o depisteze“, a spus Steliana Badescu, purtatorul de cuvint al regiei.

Cu privire la acuzele oamenilor ca regia a neglijat rezolvarea problemei de trei luni, purtatorul de cuvint a declarat ca nu este adevarat si pina acum in zona s-au reparat doua sparturi si au fost spalate de citeva ori conductele: „Dupa prima sesizare, analizele de laborator au scos la iveala ca apa este plina de nisip si s-a dispus spalarea conductelor. Apoi a aparut sesizarea din 25.11.2002. Atunci s-a gasit o alta spartura la blocul O16. S-a remediat, dar problemele oamenilor nu au incetat. Astfel ca in zilele de 2, 6 si 9 s-au facut spalari de conducta tocmai pentru ca apa sa nu mai fie atit de murdara“.

Asta inseamna ca, pina cind apa nu iese la suprafata ca sa indice locul unde este spartura, la robinetele locatarilor din Lapus va curge in continuare apa cu nisip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS