11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCircul continua la Spitalul de Urgenta Craiova

Circul continua la Spitalul de Urgenta Craiova

De mai bine de un an, Spitalul de Urgenta Craiova s-a transformat intr-un adevarat circ. Un conflict de orgolii ai carui protagonisti sint dr. Liviu Mugur Riza, intr-o tabara, si restul lumii, in cealalta tabara. Totul a inceput in momentul indepartarii de la conducerea institutiei a doctorului Riza, ocupant vreme de vreo sapte luni al postului de director, si inlocuirea lui – cu surlele si trimbitele de rigoare – cu Firmilian Calota. Nici acum, dupa ce dr. Calota si-a dat demisia, apele nu s-au linistit. Dimpotriva, conflictul a luat o turnura… urologica, principalul adversar al lui Riza devenind prof. dr. Dumitru Manta, seful Clinicii de urologie. Despre doctorul Riza s-ar mai putea spune ca ii place enorm sa fie in atentia presei, tinind sa multumeasca, de cite ori are ocazia, ziaristilor care l-au mediatizat. Unii l-au bagat insa prea mult in seama.

Lovitura de teatru

Pe 7 decembrie – intr-o simbata – directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova, dr. Firmilian Calota, si adjunctul sau, dr. Cornel Mercut, si-au depus demisiile. Motivatia invocata: probleme personale – o formulare care ascunde in spate mai multe evenimente, puse pe seama incompetentei manageriale a respectivei conduceri.

„Am luat aceasta decizie ca urmare a nenumaratelor acuzatii de management deficitar venite din partea doctorului Riza. Reclamatiile acestuia ajungeau de regula la Ministerul Sanatatii, care trimitea de fiecare data echipe in control la spital ca sa-mi verifice activitatea. In cele din urma m-am saturat sa tot fiu pus in ipostaza celui acuzat, hotarind ca e mai bine sa renunt la functie“, a precizat dr. Calota.

Fostul director al Spitalului de Urgenta aminteste in continuare citeva dintre problemele pe care le-a avut din cauza ca a fost „turnat“ la minister:

„Prin vara, in timp ce eram plecat la o conferinta in strainatate, a venit un control de la minister, in urma acuzatiei ca mi-as fi permis sa plec fara acordul sefului de sectie. La scurt timp, mi s-a reprosat – tot de la minister – ca as fi avut nu stiu ce afaceri cu medicamente de la farmaciile domnului prefect Cornel Mondea“.

A urmat apoi cea mai grava acuzatie adusa fostei conduceri a spitalului, aceea de deturnare de fonduri.

Plati ilegale sau deturnare de fonduri?

Faptele considerate drept deturnare de fonduri au la baza o mai veche problema a spitalului: subfinantarea. Numai ca in aceasta toamna, spitalul a fost privat chiar si de fondurile la care avea dreptul prin contract. In aceste conditii, medicii rezidenti si stagiari au ramas cu salariile neachitate din luna august.

„Am fost nevoit sa iau cinci miliarde din banii alocati pentru programul de dializa si sa platesc salariile restante. Nu este vorba de o cheltuiala ilegala, intrucit cele cinci miliarde urma sa fie puse la loc in momentul in care CAS Dolj isi platea restantele catre spital. Si, oricum, banii pentru programul de dializa proveneau tot de la Casa de Asigurari“, sustine dr. Calota.

Doar ca fondurile asteptate de la Casa de Asigurari de Sanatate nu au mai ajuns la spital. Inevitabilul s-a produs. Pe 12 noiembrie, la ora 13.00, s-a intrerupt dializa. 110 pacienti devenisera condamnati la moarte, nemaiputind be-

neficia de tratament din cauza lipsei materialelor sanitare necesare.

„Informasem din timp ministerul despre aceasta situatie, dar inainte de a primi materialele necesare m-am trezit cu zece persoane de la minister in control, pentru a vedea cum se folosisera banii pentru dializa. Concluzia comisiei a fost ca s-au facut plati ilegale. De aici s-a extrapolat si s-a spus ca a fost vorba de deturnare de fonduri“, a spus Firmilian Calota.

Daca a fost sau nu deturnare de fonduri ar trebui sa stabileasca Parchetul. Ec. Marin Albu, directorul economic al Directiei de Sanatate Publica Dolj, sustine insa ca n-a fost: „Nu e vorba de o deturnare de fonduri. CAS trebuia sa dea acesti bani si nu i-a dat. Din acest punct de vedere, dr. Calota este nevinovat“.

O sinucidere speculata de adversarii directorului Calota

O alta situatie imputata directorului Calota a fost cazul unei paciente gasite in strada care si-a dat foc in timp ce era internata in Clinica de neurologie.

„Riza a speculat momentul si si-a anuntat prietenul sus-pus de la minister. S-a ajuns la concluzia ca activitatea mea este deficitara, pentru ca bolnava nu a fost supravegheata. Eu insa nu aveam ce sa fac in aceasta situatie, in conditiile in care incadrarea cu personal a sectiei, stabilita de mi-

nister, este cam de doua treimi din necesar“, s-a aparat Calota.

„Directorul ar fi trebuit sa ia masuri impotriva asistentelor. Acestea aveau responsabilitatea de a supraveghea permanent pacienta, stiind ca era bolnava psihic. Calota a fost insa prea blind in acest caz“, a spus dr. Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, recunoscind ca directorul spitalului a gresit.

Pe dr. Riza il paste o noua sanctiune

Ultimul capitol, inca neincheiat, al scandalului de la Spitalul de Urgenta Craiova, ii are de data aceasta ca protagonisti pe dr. Mugur Riza si prof. dr. Dumitru Manta, seful Clinicii de urologie. Conflictul – mult mai vechi – a luat amploare in momentul in care dr. Mugur Riza a fost indepartat din clinica pe motiv de incompetenta profesionala, in urma unei decizii luate, nu cu mult timp in urma, de conducerea clinicii impreuna cu dr. Firmilian Calota, pe atunci director al spitalului. Medicului Riza – acuzat de moartea a 15 pacienti – i s-a ridicat dreptul de a opera in Clinica de urologie pe o perioada de sase luni. „O decizie data cu picioarele, pe care noi o vom anula pentru ca nu a fost formulata bine, desi in esenta ar fi fost corecta“, precizeaza dr. Constantin Ecobici.

Doar ca, pina una-alta, tot in urma unei dispozitii a prof. dr. Manta, Riza a fost exilat in Policlinica spitalului, interzicindu-i-se sa mai puna piciorul in sectie. In noua lui ipostaza, Riza ar trebui doar sa consulte bolnavii veniti cu trimitere la cabinet, sa stabileasca diagnosticul si, dupa caz, sa prescrie retete medicale sau sa dispuna internarea pacientilor in Clinica de urologie.

„Doar ca dr. Riza nu s-a oprit aici. Prescrie tratamente bolnavilor din sectie, ba, mai mult, a internat ieri (luni – n.r.) un bolnav in clinica si l-a pus sa ceara sub semnatura ca vrea sa fie operat de el. Din aceasta cauza, seful clinicii i-a facut un nou referat, propunind ca dr. Riza sa fie sanctionat. Ii vom cere nota explicativa, iar daca se va dovedi ca acuzatiile sint intemeiate, va fi sanctionat“, a mentionat dr. Ecobici.

Riza recunoaste cu seninatate ca, in ciuda interdictiei, va continua sa trateze bolnavii din sectie: „Cine tine cont de o sanctiune aberanta data de Manta? Conform legislatiei in vigoare, pacientii au dreptul sa-si aleaga medicul curant. Iar daca pe mine ma vor ca sa-i tratez sau sa-i operez, nu pot sa-i refuz, chiar daca am interdictie“. Doar ca directorul DSP Dolj are alta opinie: „Pacientul are, intr-adevar, dreptul de a-si alege medicul curant, insa dintre cei care lucreaza in sectie. Daca nu-i convine nici unul dintre acesti medici, bolnavul poate sa mearga la alt spital, in nici un caz sa aleaga un medic care nu lucreaza in sectie“.

Alti directori, aceleasi belele pe cap

Scandalul de la urologie a fost picatura care a umplut paharul rabdarii directorului Spitalului de Urgenta, care a demisionat, impreuna cu adjunctul sau, dr. Cornel Mercut. In locul dr. Calota a fost delegat director, pe o perioada de 60 de zile, Marin Albu, nimeni altul decit actualul director economic al DSP Dolj.

In functia de director adjunct cu probleme medicale a fost propus dr. Stefan Popescu – actualul director adjunct al DSP Dolj.

Atit Popescu, cit si Albu isi vor pastra in continuare functiile detinute in cadrul DSP Dolj.

Cit despre prof. dr. Dumitru Manta, acesta a ramas bine mersi in fruntea Clinicii de urologie, desi Mugur Riza – care nu-i contesta calitatile profesionale – l-ar vrea dat jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS