5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNe pindeste trichineloza

Ne pindeste trichineloza

Dupa ce trece Sfintul Nicolae, pacatosii care nu tin cont de postul Craciunului sau oamenii care au terminat grauntele se gindesc sa taie porcii. Gospodinele care s-au saturat de fasole, varza si cartofi isi conving barbatii sa treaca la taierea porcului, spunind ca nu vor sa le apuce Sarbatorile cu untura netopita si cu cirnatii neafumati.Toti cei care asteapta nerabdatori sa guste din traditionala pomana a porcului trebuie sa stie ca, din orice bucatica de caltabos sau friptura, te poate pindi Trichinella spiralis, care duce la boala numita trichineloza. Directia Sanitar-Veterinara le aminteste celor care sacrifica porci pentru consum ca Legea 60/1974 cu modificarile ulterioare ii obliga sa ceara medicilor veterinari efectuarea analizei prin care se depisteaza parazitul care da boala trichineloza. De asemenea, medicul caruia i s-a cerut efectuarea unei astfel de analize este obligat sa o faca. Daca solicitantul se adreseaza pentru analiza unei circumscriptii sanitar-veterinare concesionate, obtine rezultatul analizei gratuit. Daca se adreseaza circumscriptiilor sanitar-veterinare de control alimente sau laboratorului sanitar-veterinar din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Dolj, trebuie sa plateasca 36.000 de lei pentru fiecare analiza. Parazitul care provoaca trichineloza traieste in sobolani, iar porcii il pot „imprumuta“ prin consumul carnii infestate. La oamenii care au consumat carne de porc fara analiza specifica, boala se manifesta prin deranjamentre gastro-intestinale, edemul pleoapelor si fenomene alergice la nivel cutanat. Ion Doanta, sef serviciu Politie sanitar-veterinara, le recomanda consumatorilor sa nu cumpere carne decit de la unitatile autorizate sanitar-veterinar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS