14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMie mi-ai adus ceva, Mosule?

Mie mi-ai adus ceva, Mosule?

A venit Mos Nicolae!!! Spuneti repede ce v-a adus! Bombonici? Ciocolatele? Papitoaie de plus si zine cu par de aur si ochi albastri? Sau poate un parfum de firma sau o cravata asortata la costumul pe care o sa-l aduca Mos Craciun? Ori ti-a lasat in cizmulite doar o nuielusa legata cu fundita rosie, ca sa-ti fie invatatura de minte pentru la anu’? Nu-i nimic, bine ca nu te-a uitat! Iar daca nu toti v-ati bucurat de vizita Mosului, nu disperati: poate a fost prea ocupat, poate s-a intimplat ceva, stiu eu, a facut pana pe drum… Sau, pur si simplu, nu a avut bani. Fiti siguri insa ca s-a gindit si la voi!

Putini dintre noi cunosc adevarata poveste a lui Mos Nicolae si ceea ce simbolizeaza noaptea de 5 spre 6 decembrie. Cei mai multi stiu doar ca atunci se fac cadouri. Isi pregatesc in prealabil cizmele, le lustruiesc bine cu crema si le pun la fereastra – pentru ca Mosul nu intra niciodata pe usa, sa-l vada simplii muritori. El vine pe ascuns, in puterea noptii, cind toata lumea e cufundata in somnul cel mai adinc. Vine pe geam sau pe horn si isi desarta sacul de cadouri in cizme, apoi se face nevazut. Nu mai exista astazi restrictii in ceea ce-i priveste pe cei binecuvintati de darnicia Mosului. Copii, adulti, batrini, cu totii primesc cite ceva in dar. Astfel ca pentru majoritatea oamenilor, noaptea de 5 spre 6 decembrie, noaptea lui Mos Nicolae, a devenit un alt prilej de a le face surprize celor dragi, de a le oferi daruri frumoase…Sau de a completa garderoba cu ultimul racnet in materie de haine.

Legenda spune ca Mos Nicolae era un sfint al copiilor. „ Aducea dulciuri si nuci copiilor cuminti“, spune povestea adevarata Mircea Constantin, acum in virsta de 78 de ani si bunic cu patru nepoti. Ori lasa pungi cu bani oamenilor sarmani, ori impartea nuci, castane fierte si prune uscate. Ca era, de fapt, un episcop blind si uscativ sau un batrinel vesel, cu dare de mina. Dar lucrurile astea s-au pierdut de mult, acum nimeni nu mai stie de ele…Acum se iau cadouri scumpe, care nu au, de fapt, nici o legatura cu Sfintul Nicolae“, spune cu tristete batrinul.

Ce a mai ramas astazi din acest simbol, o poate spune fiecare dupa … greutatea pungii si a sufletului. Poate fi un lucru neinsemnat, dar oferit cu dragoste celui apropiat. „I-am luat prietenului meu cel mai ieftin cadou. Dar stiu ca o sa-i placa, e simbolic“, spune Alexandra, o pustoaica de 17 ani, dezvaluind fericita comoara din punga de carton: doua maimutici tinindu-se de mina pe Luna.

Poti oferi un dar scump, prin care sa-ti achiti o datorie veche. Sau poate un obiect de stricta necesitate, pe care il cumperi din magazin, gindindu-te ca e o ocazie fericita sa-l iei. Oferta lui Mos Nicolae e larga, pe masura tuturor posibilitatilor si pe masura cumparatorilor.

„Nu trebuie decit sa-ti iei liber o jumatate de zi si sa colinzi «noile» supermarketuri: firme, eleganta, lux. Gasesti tot ce vrei, bani sa ai. Raioane intregi de haine si de cosmetice, de bauturi si jucarii, toate sclipind de bun gust“, spune Adela G., grabita sa treaca in paltonul captusit cu blana de la un etaj la altul, ingramadind pachete peste pachete. „Si daca nu gasesti tot ce ai dori, n-are importanta, s-au mai deschis niste magazine bune. “ Iese, multumita, cu gindul la bucuriile pe care le va face celor dragi. Coboara scarile sa ajunga in parcare. La capat, o inoportuneaza vocea ragusita a unei mame, ce-si poarta copilul in brate. Impietrita de frig, cere de pomana o mie de lei. Ii trece doamnei G. prin minte ca are si Sarantoaca asta pe cineva drag, ca vrea sa vina Mosul si la ea. Dar n-are timp si nici marunt in buzunar…

„Mos Nicolae…Da, cind eram mica, parca imi lua si mie mama ceva… bomboane. Odata mi-a adus chiar portocale, nu stiu de unde le-a gasit… Am trei copii. N-o sa le iau mare lucru, ca n-am cu ce. Acum string bani sa iau doua piini, ca mai e barbatu-meu…“, spune Sarantoaca, stergindu-si nasul cu mineca.

A venit Mos Nicolae! Ti-a adus ce ti-ai dorit? Lasa, nu fi trist, Mosul vine in fiecare an…Si, uneori, chiar si in alta zi decit 6 decembrie… Si numai pentru tine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS