17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRezolutie pentru unitate a sindicalistilor din invatamint

Rezolutie pentru unitate a sindicalistilor din invatamint

Liderii organizatiei Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj, in adunarea din 21 noiembrie, s-au declarat pentru „unitate de actiune, unificarea miscarii sindicale si regindirea strategiei in vederea ameliorarii statutului socio-profesional al educatorului si al celorlalti salariati din invatamint“. Astfel, conducerea SIP Dolj a emis ieri o rezolutie in care se arata ca „s-a protestat fata de incalcarea legii parteneriatului social, in urma nesemnarii de catre Federatia „Spiru Haret“ a protocolului prin care actiunile revendicative din anul 2002 s-au incheiat cu grave compromisuri, demascind atitudinea guvernului, a conducerii MEC, a reprezentantilor autoritatilor publice si administrative de la nivelul judetului Dolj care au exclus de la toate formele de dialog social organizatiile si reprezentantii FSI „Spiru Haret“. De asemenea, adunarea a stabilit: intensificarea fluxului informational, de la baza miscarii sindicale catre virf si invers, pentru eficientizarea activitatii liderilor de sindicat; mentinerea unui dialog permanent cu partenerii sociali (consiliile locale, prefectura, ISJ Dolj); elaborarea, in regim de urgenta, a unei noi legi de salarizare in sistemul bugetar; asigurarea unor servicii pentru membrii de sindicat (vinzarea in rate a unor produse, acordarea de imprumuturi prin CAR-ul sindicatului, organizarea de cursuri profesionale) etc.

Fuziune intre sindicatul lui Rada si cel al lui Chilom: vis sau povestire SF

Surpriza rezolutiei SIP Dolj este la punctul nr.4 care precizeaza ca „s-a subliniat necesitatea asezarii la masa dialogului cu organizatiile sindicale afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, pentru eficientizarea actiunilor revendicative si parcurgerea primilor pasi catre fuziune si constituirea unei singure federatii la nivel national“.

Presedintele SIP Dolj, Dumitru Chilom, care este si presedintele

Federatiei „Spiru Haret“ sustine ca de data aceasta sansele de creare a unei singure federatii sindicale in invatamintul preuniversitar romanesc sint cu mult mai mari decit cele din anii anteriori, cind toate incercarile de fuziune la nivel local au esuat. Presedintele USII Dolj, Constantin Rada, a spus atunci ca este de acord, insa… cu conditia sine qua non de afiliere a SIP Dolj la FSLI. Dumitru Chilom nu contesta existenta unor curente de opinie diferite in interiorul celor doua federatii – FSLI si FSI „Spiru Haret“ – dar apreciaza acceptarea dialogului pe aceasta tema a presedintelui FSLI, Aurel Cornea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS