10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoua surori si-au donat mostenirea copiilor orfani

Doua surori si-au donat mostenirea copiilor orfani

Doua gorjence au decis sa-si doneze casele primite de la parinti pentru deschiderea unui centru de plasament. Gestul a surprins conducerea Mitropoliei Olteniei, beneficiara donatiei, care a declarat ca actele de caritate de acest fel sint foarte rare in Oltenia, cu atit mai mult in Gorj. Generozitatea celor doua femei a surprins cu atit mai mult cu cit ele nu sint deloc bogate.
Cele doua surori s-au lasat cu greu convinse sa vorbeasca, de teama ca vor fi acuzate ca se lauda cu gestul pe care l-au facut.

Mariana si Nicolita Vladoiu au 45 de ani, dar nu sint casatorite. Cele doua surori lucreaza in cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si au avut grija ca parintii lor din comuna Schela sa duca un trai decent. Femeile au amenajat cele doua case si le-au dotat cu tot ce este necesar. „Am incercat sa avem si acolo conditii decente, sa fie apa curenta, baie si tot ce trebuie intr-o casa“, a povestit Mariana Vladoiu. Dupa moartea tatalui, in primavara acestui an, cele doua case au fost mostenite de Mariana si de Nicolita. Spre disperarea rudelor, acestea au decis sa le doneze Mitropoliei Olteniei, pentru a capata o destinatie caritabila.

„Avem un apartament in care locuim si ne este suficient. Incredere deplina avem doar in Biserica si, de aceea, am incredintat casele Mitropoliei, urmind ca aceasta sa le gaseasca o intrebuintare“, a spus Mariana Vladoiu.

Orfanii au primit inclusiv lemne pentru iarna

Cele doua surori spun ca ideea le-a venit acum citiva ani, cind au vizitat Manastirea Icoana, unde sint adapostiti si orfani. Generozitatea este, de altfel, o trasatura mostenita de la mama lor, despre care Mariana Vladoiu povesteste ca le dadea flori si martisoare copiilor sarmani ca sa le dea cadou invatatoarelor. Casele care vor fi transformate in centru de plasament sint mobilate, au parchet, televizoare color, masina de spalat, frigider si aragaz. De asemenea, una dintre locuinte este racordata la apa curenta.

Cele doua femei au lasat magazia plina de lemne, iar in momentul semnarii actelor, via era numai buna de cules. Pe linga cele doua case, Mitropolia a primit si 7.000 de hectare de pamint.

Gestul nu este privit cu ochi buni si de vecini

Mitropolia Olteniei a luat legatura cu Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj, pentru transformarea celor doua case intr-un centru de plasament de tip familial.

„Gestul celor doua femei ne-a surprins in mod placut. Nu am mai avut astfel de situatii. Vom face la Schela un centru de plasament in care vom duce noua copii. Acestia vor trai acolo ca intr-o familie. Conditiile sint foarte bune. Trebuie doar sa compartimentam camerele.

Pina la sfirsitul anului, copiii vor putea fi mutati in noua lor casa“, a spus Constantin Preoteasa, directorul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului. Gestul celor doua surori nu a fost vazut cu ochi prea buni de rude si vecini. Acestia se tem ca ambele case vor fi locuite de mici infractori. In schimbul generozitatii lor, surorile Vladoiu si-au rezervat doar dreptul de a mai merge din cind in cind la Schela pentru parastase la mormintul parintilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS