Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

Fumatul juvenil in scadere, datorita telefoanelor mobile

Adolescentii fumeaza din ce in ce mai putin din cauza telefoanelor mobile, acestea dind o alta ocupatie celor care nu stiu ce face cu miinile, sugereaza un raport stiintific citat de site-ul Ananova.com. Cercetatorii britanici considera ca popularitatea telefoanelor mobile in rindul tinerilor constituie un factor ce duce la scaderea numarului de fumatori intre tinerii in virsta de 15 ani. Proportia baietilor in virsta de 15 ani care fumeaza in mod regulat a scazut de la 28% in 1996 la 19% in 2002, in timp ce numarul fumatoarelor a scazut de la o treime pina la un sfert. In aceeasi perioada, proportia de tineri in virsta de 15 ani care detin telefoane mobile a ajuns la 73%, informeaza ziarul The Times. Clive Bates, membru al unei asociatii impotriva fumatului, spune: „Sa ai mobil constituie un lucru istet, sic, ce da un aer de persoana adulta”. „Telefoanele mobile ii fac pe tineri sa-si cheltuiasca banii pe care i-ar fi dat pe tigari”, a incheiat Bates.

Efectul nefast al tratamentului hormonal la femeile cardiace

Un studiu medical american a demonstrat ineficacitatea unui tratament hormonal, asociat sau nu cu vitamine, care a crescut riscul de deces pentru femeile aflate la menopauza si suferinde de afectiuni cardiace. Pacientele care au urmat un tratament hormonal in cadrul studiului au suferit o degradare a arterelor, egala sau mai mare decit a pacientelor care au primit placebo, conform rezultatelor publicate in Journal of the American Medical Association si prezentate la un congres de cardilogie, la Chicago. „Acest studiu demonstreaza inca o data ca tratamentul hormonal nu ajuta la prevenirea sau la tratarea bolilor cardiace si aduce informatii despre lipsa beneficiilor unor doze crescute de vitamine cu efect antioxidant”, a comentat dr. Claude Lenfant. Studiul s-a efectuat timp de trei ani asupra a 423 de femei repartizate in sapte spitale din Statele Unite si Canada. In aceasta perioada, in cadrul grupului care a primit terapie hormonala, 26 de paciente au fost victime ale atacurilor cardiace uneori fatale sau ale unor atacuri cerebrale, fata de 15 persoane din grupul de control (placebo). In grupul pacientelor care au luat vitamine, 16 participante au murit in timpul studiului, fata de 6 in grupul de control. Iar in grupul pacientelor care au primit si tratament hormonal si vitamine, 20 au fost victime ale atacurilor cardiace fatale, contra 10 in grupul placebo. Acesta este cel mai important studiu care a utilizat angiografia pentru a masura eficacitatea terapiei hormonale asociate cu vitamine, spun medicii.

Familia regala britanica – din ce in ce mai putin simpatica

Simpatia britanicilor pentru familia regala a scazut dramatic dupa dezvaluirile recente si achitarea surpriza a majordomului printesei Diana. Doar 43% dintre persoanele interogate estimeaza ca Marea Britanie se poarta dur cu familia regala, acesta fiind cel mai scazut nivel de sustinere a monarhiei britanice din 1987, anul in care a fost lansat acest studiu, comandat de The Guardian si realizat de ICM. Dar 60% dintre participantii la sondaj cred ca e vorba despre o „cadere temporara” a simpatiei, fata de 22% care considera ca e vorba de un proces continuu. Conform sondajului publicat de Guardian, 26% dintre britanici nu sint siguri ca abolirea monarhiei ar fi un lucru bun, in timp ce 31% sint convinsi de acest fapt. Singurul segment de virsta inca fidel casei regale este cel de peste 65 de ani. Prin comparatie, 45% dintre cei cu virsta intre 18 si 24 de ani cred ca Marea Britanie va avea de cistigat daca renunta la monarhie. Sondajul a fost realizat telefonic, pe un esantion de o mie de adulti din toata tara, in perioada 15 -17 noiembrie.

Exit mobile version