Acasă Local Un lacatus este autorizat de OSIM sa-l umileasca pe Arhimede

Un lacatus este autorizat de OSIM sa-l umileasca pe Arhimede

In virsta de 50 de ani, un lacatus din Slatina vrea sa schimbe istoria autovehiculului pe patru roti. Ilie Lutu asteapta sa fie contactat de cine isi va da seama primul ce inseamna cu adevarat inventia sa. Si asteapta cu rabdarea celui care stie ca realizarea sa merita tot efortul. „Inventia mea continua studiile de acum 2200 de ani facute de Arhimede in realizarea mecanismelor cu pirghii, studii continuate apoi de Willis prin 1850, si apoi de Fergusson. Nici unul nu a reusit sa dea insa de cap problemei in cauza“, spune cu mindrie olteanul.

„Asa ceva apare o data la 1.000 de ani“

Inventia sa consta in realizarea a trei cutii de viteza compatibile cu orice autovehicul, precum si doua reductoare planetare care dau un randament mai mare decit 1! Pentru oamenii obisnuiti, poate ca acest lucru nu inseamna nimic, dar specialistii si inginerii deja trebuie sa fie contrariati. Lutu explica: „Pina acum se stia ca in toate mecanismele exista un randament egal cu cifra 1, adica intre doua corpuri egale, sa spunem doua roti dintate, exista doar un singur raport de transmitere, ori eu am reusit sa demonstrez ca, de fapt, sint trei rapoarte de transmitere, trei turatii!“. Pentru ca realizarea sa da peste cap canoanele mecanicii si ale fizicii, inventia slatineanului a fost intimpinata cu neincredere si chiar ostilitate inca de la inceput.

„Toti cei carora le-am spus despre ce am reusit sa fac au zis ca sint nebun. OSIM chiar mi-a respins proiectul cind m-am dus pentru prima data la ei pentru certificare, prin 1992. Raspunsul lor mi-a parvenit doi ani mai tirziu, iar explicatia a fost ca este imposibil de obtinut trei rapoarte de turatii intre doua roti. Dar nu am renuntat. In 1996 m-am prezentat din nou in fata comisiei OSIM si le-am demonstrat practic ceea ce ei credeau a fi de neprobat. La sfirsit, prof. Corneliu Petrescu, membru marcant al comisiei, mi-a spus: «Domnule, sinteti incredibil! O asemenea lucrare apare o data la 500-1.000 de ani»“, isi aminteste Ilie Lutu momentul obtinerii brevetului.

Industriasii nu cred in motorul-minune

Dupa obtinerea brevetului, Ilie Lutu s-a prezentat la conducerea SC ALTUR SA, societatea unde lucreaza ca maistru lacatus, si i-a propus colaborarea in vederea redresarii fabricii. „Le-am explicat pentru a nu stiu cita oara ce inseamna inventia mea si le-am prezentat solutiile: realizarea unei transmisii planetare, adica o cutie de viteza care realiza cele trei rapoarte de transmitere, un reductor planetar, o cutie de viteze planetare care putea functiona fara ambreiaj si alte asemenea noutati“, spune Ilie Lutu. Desi aplicarea inventiei sale in activitatea intreprinderii ar fi insemnat o dezvoltare fara precedent a fabricii si ar fi transformat-o intr-una dintre cele mai profitabile firme din tara (daca nu din lume), directorii si inginerii „de baza“ ai societatii nu au luat nimic in considerare. Motivul a fost cel pe care il mai auzise de multe ori: «Asa ceva nu este cu putinta!».

Daca ar fi utilizata in industrie, slatineanul zice ca inventia sa ar duce la inlocuirea motoarelor gigantice din hidrocentrale si termocentrale cu unele de dimensiuni mult mai reduse, care ar consuma energie putina si ar avea acelasi randament si aceleasi performante ca vechile motoare. De asemenea, poluarea nu ar mai fi o problema atit de mare, iar normele EURO 3 pe care UE cauta sa le impuna ar deveni de-a dreptul ridicole, si aceasta deoarece miraculosul motor ar rezolva, in opinia lui Lutu, si aceasta problema. Ilie Lutu a declarat ca, daca autoritatile din Romania nu vor fi interesate, el nu va ezita sa-si vinda inventia unor firme straine.

Exit mobile version