Acasă Local „Vietnamul“ de la Cetate

„Vietnamul“ de la Cetate

Jandarmii au intervenit in forta in tarlaua de porumb

Michel Aricau a crezut ca i-a pus Dumnezeu mina in cap cind proprietarii de pamint din Maglavit si Cetate i-au incredintat terenul in arenda. Cele aproape o mie de hectare pareau a fi mana cereasca pentru investitorul francez, hotarit sa faca agricultura comunitara in aceasta zona. Socoteala pe hirtie a iesit buna, pamint rodnic era, sistem de irigatii, de asemenea, bani avea investitorul, iar forta de munca se gasea. Din primavara si pina acum, n-or fi mers treburile la Cetate ca in UE, dar recolta era multumitoare. Cind francezul a bagat combinele in lan, mii de tigani din zona au intrat in porumb ca pe Champs Elisees si s-au apucat de pradat. Citeva zile, Michel a crezut ca e o gluma si ca asa e obiceiul recoltei la romani. Dar dupa ce porumbul de pe trei hectare a disparut in citeva ore, francezul a priceput ca, de fapt, este furat ca in codru si, dupa ce s-a plins pe la toate autoritatile romane, s-a adresat disperat ambasadei lui. Pina la urma, s-a dumirit singur si a apelat la bodyguarzii de la Total Security sa ii pazeasca recolta. In tot acest timp, proprietarii terenurilor asteptau acasa linistiti sa le vina porumbul la poarta.

Porumbul de la Cetate, pazit cu bodyguarzi si jandarmi

Tarlalele cu porumb de la Cetate au fost pazite pina acum de firma Total Security, care a trimis in zona 20 de bodyguarzi inarmati cu bastoane si sprayuri lacrimogene. De citeva zile, sute de tigani si zeci de carute au impinzit terenurile cultivate cu porumb, nu pentru a ajuta la recoltat, ci pur si simplu pentru a fura. Bodyguarzii, obisnuiti mai degraba cu paza vipurilor decit cu cea a stiuletilor de porumb, nu au mai putut face fata invaziei de tigani, unii dintre ei inarmati cu furci, cutite si sabii. Pentru ca furturile de porumb riscau sa produca pagube mai mari decit seceta, Michel Aricau, francezul care s-a aventurat sa faca agricultura la Cetate, a apelat la politie. Cei citiva politisti din zona s-au dovedit si ei neputinciosi si coplesiti numeric de hotii iesiti cu mic cu mare la praduit. Francezul, care a luat si el citiva stiuleti pe spinare, pentru ca incurca treaba hotilor, s-a oprit fix la Ambasada Frantei, unde a povestit ingrozit despre hoardele navalitoare care-i injumatateau recolta. Nu stie nimeni cu cine o fi discutat ambasadorul Frantei, dar, de ieri, 60 de jandarmi au sarit in ajutorul investitorului strain, alaturindu-se celor 20 de bodyguarzi de la Total Security, patrulei mobile de jandarmi, deja aflate acolo, si politistilor din zona. Fortele de ordine, imprastiate prin tot lanul de porumb, au dibuit carutele incarcate cu porumb furat, au „vinat“ carutasii si ce-au putut prinde din sutele de hoti si i-au escortat la sediul firmei francezului. Cetatenii onorabili din Cetate, parte din ei proprietari ai terenurilor cultivate, au privit ca la televizor la „razbelul“ dintre tigani si jandarmi, din care nu au lipsit decit impuscaturile.

„A fost ca in Vietnam…“

„Venira mascatii si ne pusara pusca la timpla, ne batura de ne omorira si noi nu faceam nimic rau! Eram si noi la recuperat de stiuleti in urma combinei, ca asa ne-am inteles mai demult cu francezul. Acuma, el cica il furam si vrea sa are imediat dupa combine! Pai noi cu ce mai traim?! Pai un’ sa crede asta de cheama jandarmii sa ne omoare? Cu mascatii francezului ne-am inteles, da’ de ce a chemat jandarmii?“, striga Nicusor Pipi, liderul grupului de sustinere morala a celor prinsi de jandarmi.

„A venit domnul colonel de la Calafat si ne-am inteles ca sintem cuminti si noi doar recuperam dupa combina. Nu intram si nu furam. N-avem din ce trai, ca altfel nu veneam aici, pe cimp, cite 10, 20 de kilometri cu carutele. De cind coborira astia imbracati in negru si ne luara la fugarit prin lan si scoasara si puscoacele, parca eram in Vietnam! Pe unii ii batura jandarmii, iar copilu’ fomeii asteia, Lautaru, lesina in porumbi de frica!“, povesteste Cornel Balotescu, unul dintre cei scapati teferi din actiune.

Porumbul din prima „transa“ de 20 de carute „arestate“ a fost descarcat si cintarit pentru a se putea aprecia prejudiciul si a se intocmi dosare penale hotilor care sustineau ca ei sint doar recuperatori! Fortele de ordine au supravegheat intreaga actiune, tinindu-i la respect pe tiganii veniti sa le ia apararea celor prinsi cu caruta plina de porumbi. Totul a fost confiscat si asta pentru simplul motiv ca, oricit au sustinut tiganii ca sint „recuperatori“, in urma combinei chiar nu raminea nimic de… recuperat!

„Ils sont stupides!“

Michel Aricau, din camaruta basculei de la fosta baza de receptie unde isi are sediul firma sa, privea cu stupoare agitatia din curte.

„Ei sint stupizi pentru ca nu inteleg ca, daca fura, toti pierdem! Inainte de a ma ocupa de agricultura in Romania, am umblat in toata lumea si nu am vazut niciunde conditii atit de bune pentru agricultura ca aici: pamint bun aveti, sistem de irigatii aveti, clima va permite si nu inteleg de ce proprietarii terenului sint atit de delasatori. Nu vor si nu se gindesc decit la citi bani o sa primeasca. Nici unul nu a venit sa-si ofere ajutorul, macar la pazitul recoltelor; asteapta ca francezul sa faca tot!“

Societatea SUDAGRI, al carei patron este Michel Aricau, a luat in arenda aproape 900 de hectare de teren, la Cetate si Maglavit. Pe toata aceasta suprafata a cultivat porumb, intelegindu-se cu proprietarii sa dea 400 kg de porumb boabe la hectarul arendat. Dupa ce a recoltat porumbul la Maglavit, francezul a crezut ca a scapat de necazuri si nu si-a inchipuit ca la Cetate vor veni hoti din toate partile, chiar si din Mehedinti.

„Zilele trecute, hotii s-au urcat ziua in amiaza mare pe combine si i-au amenintat cu cutitele pe oamenii nostri. Sub ochii nostri au furat 3 ha de porumb, si ziua, si noaptea! Ne atacau din toate partile. Pe mine m-au batut cu stiuleti de porumb ca sa plec din tarla si sa ii las in voia lor. N-am vazut asa ceva in viata mea: intrau pe burta in lanurile de porumb si ieseau cu sacii in spate!“, povesteste investitorul, inca nevenindu-i sa creada ca se poate intimpla si asa ceva.

Francezul nu renunta

Din pataniile de pina acum, Michel Aricau a invatat lectia cu recoltatul si, la anul, va apela din timp la fortele de ordine si va prefera sa incheie contract de paza cu jandarmii decit sa se lase furat. Investitorul se plinge de faptul ca, in afara de hotii de pe cimp, doi ingineri agronomi din Motatei, fosti angajati ai firmei, l-au tepuit si ei de citeva sute de milioane de lei, bani care trebuia sa ajunga la arendatori. Proprietarii de acolo cred si acum ca francezul a fost rau-platnic, desi ei stiu ca suprafata cultivata cu griu a fost calamitata in proportie de 100%. Din experienta de pina acum, Michel a ajuns la concluzia ca, in Romania, iubeste mai mult pamintul decit oamenii.

„Din agricultura nu te poti imbogati intr-un an, iar eu stiu asta de la fratele meu, care are o ferma in Franta. Am investit pina acum, in doi ani, peste 50 de miliarde de lei si am recuperat doar 10% din investitie. Nu voi pleca din aceasta zona. Vreau sa ma extind, sa cultiv doua mii de hectare de porumb. Trebuie sa fii nebun ca mine ca sa ramii aici; oamenii cred ca voi pleca si eu ca si americanul care a fost aici inaintea mea. Nu numai ca nu voi pleca, dar voi realiza un proiect mare, care implica si cresterea animalelor“.

Daca vremea este buna, recoltatul porumbului la Cetate se va incheia in trei zile, timp in care jandarmii si alte forte de ordine vor pazi tarlalele.

Exit mobile version