11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrtacii din Motru pregatesc un miting de proportii

Ortacii din Motru pregatesc un miting de proportii

• Pentru ca sint prea multi, unii mineri de la Plostina au primit salariile reduse cu 20% •„Din cauza inchiderii minelor, orasul Motru s-a transformat intr-o enclava a saraciei“, a spus Silviu Zabava, liderul Sindicatului „Sfinta Varvara“ al fostei Mine Rosiuta • In carierele si minele din Motru mai lucreaza circa 4.000 de mineri, 5.000 fiind disponibilizati • Sindicatul „Sfinta Varvara“, cu aproape 1.000 de oameni, este organizatorul mitingului, la acesta anuntindu-si prezenta si sindicatele de la Minele Lupoaia si Boca

Ortacii din Motru sint hotariti sa nu renunte la locurile de munca pina cind autoritatile judetului, dar si conducatorii statului nu vor oferi alte slujbe. Silviu Zabava, liderul Sindicatului „Sfinta Varvara“, a trimis o scrisoare deschisa sefului statului si premierului Adrian Nastase, chemindu-i pe cei doi la Motru.

Prima etapa a protestului ortacilor din Motru va avea loc simbata, intre orele 10.30 – 13.30, cind in centrul orasului va fi organizat un miting de proportii, la care si-au anuntat participarea majoritatea sindicatelor din zona.

La Exploatarea Miniera Motru mai lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, dintre care 2.200 in subteran, restul fiind angajati in cariere.

In acest an, la Motru a fost inchisa Mina Rosiuta, urmatoarele pe lista fiind Minele Plostina, Lupoaia, Boca si Horasti. De altfel, in doua luni, Mina Boca va fi inchisa complet.

Peste 2.000 de absolventi someri

Dupa 1990, la minele din Motru nu s-au mai facut angajari, peste 2.000 de absolventi negasindu-si un loc de munca. De asemenea, 5.000 de ortaci au fost disponibilizati, in conditiile in care populatia orasului este de 23.000 de locuitori.

„Conform recomandarilor Uniunii Europene, toate minele nerentabile trebuie sa fie inchise. La Motru exista doua cariere si cinci subterane. Ce se va intimpla cu noi? Ce protectie sociala o sa se aplice acestor oameni? Ei ne-au adus aici in anii ’60, cind s-a construit acest oras minier, ei sa ne gaseasca alte locuri de munca! Noi solicitam guvernului si presedintelui mentinerea minelor in Motru, pina la gasirea unor alternative.

S-au alocat tot felul de fonduri, dar nu s-a creat nici un loc de munca. Daca nu vom reusi sa sensibilizam pe cineva, in perioada imediat urmatoare vom declansa un conflict de munca. Noi, cei de la Rosiuta, care sintem 530 de oameni, am fost transferati la Plostina si am primit ultimul salariu diminuat cu 20%. Ce sa facem atitia acolo? “, a spus Silviu Zabava.

Din cauza datoriilor mari pe care ortacii le au la intretinere, conducerea primariei a fost nevoita ca, in perioada 1 septembrie – 21 octombrie, sa sisteze furnizarea apei potabile pentru aproape jumatate din locuitorii orasului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS