7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacultati propuse pentru lichidare continua sa inmatriculeze studenti

Facultati propuse pentru lichidare continua sa inmatriculeze studenti

Aproape jumatate din facultatile propuse, prin ordonanta de guvern, pentru lichidare continua sa inmatriculeze studenti in anul intii, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ion Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA).

„CNEAA nu poate lua nici o masura impotriva acestora, intrucit pina si juristii au puncte de vedere diferite vizavi de aceasta situatie“, a mai spus Mihailescu.

Pe de o parte, sint juristii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), care sustin ca universitatile intra in lichidare incepind cu anul intii, adica imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de guvern. In acest caz, facultatile care au inmatriculat candidati in anul intii au comis o ilegalitate, iar tinerii nu au calitatea de student, sustin reprezentantii MEC. Juristii universitatilor vizate sint de alta parere, considerind ca, pina la pronuntarea sentintei definitive (mai multi rectori au atacat in instanta decizia executivului), universitatile pot functiona in continuare si cu anul intii. Pentru ca reprezentantii CNEAA nu au competenta de a intrepreta legea, iar ambele tabere de juristi au dreptate – potrivit presedintelui CNEAA -, autoritatile nu pot face altceva decit sa astepte finalizarea procesului si sa trimita echipe de control la institutiile mentionate, pentru a consemna situatiile in care procesul didactic continua.

Potrivit profesorului Mihailescu, la nivel national exista 54 de universitatii de stat: patru dintre ele (cele din Tirgoviste, Alba Iulia, Tirgu Jiu si SNSPA Bucuresti) au numai autorizare provizorie, iar 50 sint acreditate. Pe linga institutiile de stat, functioneaza opt universitati particulare acreditate si 30 cu autorizatie provizorie de functionare, iar 33 de universitati particulare trebuie sa intre in lichidare incepind cu anul intii. Din cele 30 de institutii cu autorizatie provizorie de functionare, mai mult de jumatate se vor autolichida pentru ca nu mai au studenti, a mai spus Mihailescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS