13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZece mehedinteni au fost returnati din spatiul Schengen

Zece mehedinteni au fost returnati din spatiul Schengen

Numarul mehedintenilor returnati din tarile spatiului Schengen a crescut simtitor in ultima perioada. Numai in urma cu doua zile, zece mehedinteni au fost trimisi acasa, in baza acordurilor de readmisie, pe care Romania le are cu alte state. In luna septembrie, alti 23 de cetateni din Mehedinti, printre care unii condamnati pentru infractiuni grave, au fost trimisi in tara de bastina.

Potrivit comisarului Ion Stanomir, seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Mehedinti, majoritatea celor returnati sint persoane care au savirsit infractiuni pe teritoriul Belgiei, Italiei si Frantei, aceste infractiuni fiind notificate reprezentantelor diplomatice ale Romaniei din tarile respective: „Este relevant cazul lui Vasile Lapadat, de 20 de ani, domiciliat in comuna mehedinteana Jiana, care a fost expulzat din Franta, fiind condamnat pentru furt de autoturisme in aceasta tara. De asemenea, Marius Grigore, din Drobeta Turnu Severin, dupa ce a fost returnat din Belgia, fiind acuzat de furt, a incercat sa paraseasca teritoriul Romaniei, folosindu-se de un pasaport falsificat, fiind retinut de autoritatile de frontiera de la Curtici. Impotriva acestuia a inceput urmarirea penala sub aspectul savisirii infractiunii de uz de fals si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat“

Motivatia cersitului: nu sint locuri de munca in tara

Cetatenii de etnie roma se folosesc de handicapurile dobindite, pentru a-si cistiga traiul in tarile din spatiul Schengen. Pentru a limita acest fenomen, persoanele cu handicap fizic, care solicita eliberarea unui pasaport, pe linga actele obisnuite, trebuie sa prezinte la SEIP Mehedinti si documentele prin care atesta efectuarea unui tratament medical in strainatate, dar si dovada dobindirii unui handicap.

„Avem obligatia de a lua masura interzicerii dreptului de a calatori in strainatate, pentru cel putin trei ani, in cazul acestor persoane. Ne confruntam, in ultima perioada, cu tot mai multe solicitari din partea cetatenilor de etnie roma, de a li se elibera pasapoarte, dar incercam sa realizam o selectie mai riguroasa in rindul acestora“, a mai spus comisarul Ion Stanomir. Potrivit reprezentantilor SEIP Mehedinti, cetatenii de etnie roma care sint readmisi motiveaza imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca in tara. Politistii de frontiera atrag atentia romanilor, aflati in strainatate ca legislatia romana nu prevede sanctiuni pentru depasirea termenului legal de sedere pe teritoriul unui stat din spatiul Schengen, acestea fiind dispuse exclusiv de autoritatile din tarile respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS