11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMortii fac pluta in cavou

Mortii fac pluta in cavou

Gestionat cu bani putini de Parohia „Sfintul Ioan Botezatorul“, cimitirul Bobonete din Craiova pare rupt din imaginatia bolnava a unui regizor de filme horror. Traversat pe toata lungimea sa de un canal de scurgere a apei, administrat de primarie, terenul seamana cu un imens burete imbibat cu apa. Ineditul peisajului este completat de cavouri supraetajate, care cresc an de an. Specialistii in constructii spun insa ca nu exista nici o lege care sa interzica ridicarea unor asemenea morminte cu mai multe niveluri.

Locuri de veci la mansarda

De mai bine de 20 de ani de cind figureaza pe harta, cimitirul Bobonete din strada Brestei se afla in ingrijirea Parohiei „Sfintul Ioan Botezatorul“. Pentru parohi, cimitirul a reprezentat, de atunci, o vesnica problema. Locurile de veci au fost vindute sau concesionate in schimbul unor sume derizorii, iar taxe de intretinere platesc numai cei care au chef. Parohia s-a trezit proprietara unei adevarate masini de tocat bani. Belelele au curs, vorba ‘ceea, girla, precum mizeriile pe canalul colector care se scurge printre locurile de veci.

Din cauza inundatiilor permanente, solul musteste de apa. Localnicii au renuntat la clasicele gropi, construindu-si in schimb morminte de suprafata, unele cu trei sau chiar patru etaje.

„La Bobonete, nu poti sa sapi o groapa. Daca mergi cu doua cazmale-n jos, dai de apa. Desi mai exista vreo doua sute de locuri libere, ele se afla-n stufaris. Asa ca oamenii isi aranjeaza, la mica intelegere, un loc de veci la etajul unui cavou deja construit. Localnicii vin permanent cu galeti pline si arunca gunoiul menajer. Din curtile invecinate, se scurg mizeriile de la porci si chiar boasca ramasa de la tuica. Eu nu pot sa fac pe politistul cu ei“, a spus parintele paroh Florentin Danciu.

In plus, vecinii si-au construit cotete de porci pe cursul canalului, fapt care a dus la inundarea permanenta a cavourilor. Multe sint sparte si expun vederii sicriele care plutesc in apa verzuie si plina de broaste. Cei care nu arunca gunoiul aici din pura indolenta o fac constient si sirguincios, ca sa consolideze terenul mlastinos pentru ridicarea unui nou cavou. Reprezentantii parohiei au incercat in repetate rinduri sa curete locul in urma vecinilor, insa ceea ce se repara cu lopata in mina intr-o saptamina se distruge intr-o noapte. Unora dintre cei care au rude ingropate aici le este frica sa viziteze mormintele deja inghitite de stuf. Asta, desi s-a facut pirtie cu coasa printre buruienile inalte de-un stat de om.

Primarul promitea beton numai de 23 august

In cele din urma, parohia s-a vazut nevoita sa recunoasca faptul ca este incapabila sa administreze cimitirul. De citiva ani, cei de aici au tot mers in audiente la Primaria Craiova si RAADPFL, insa demersurile lor nu au dus la nici un rezultat. Ultima promisiune ca situatia se va remedia dateaza de pe vremea campaniei electorale a primarului Vasile Bulucea. Inaintea celui de-al doilea mandat, primarul ar fi promis ca va rezolva de urgenta situatia canalului colector, care urma sa fie betonat, aranjat si mozaicat.

„Am facut o cerere oficiala catre cei de la RAADPFL, prin care le solicitam sa preia in administrare cimitirul. Am fost apoi si la primarul Vasile Bulucea, care, in plina campanie electorala, ne-a primit in audienta si ne-a umplut de promisiuni. Dupa alegeri insa, ne-a tot aminat, din 23 in 23 august“, a spus parintele Danciu.

Inspectorii din cadrul Serviciului Disciplina in Constructii spun ca nu au efectuat inca o verificare privind autorizatiile de constructie pentru cotetele de porci ridicate pe cursul canalului colector. Inspectorul Marius Barcan declara: „Daca respectivele cotete sint in curtile oamenilor, nu prea avem ce sa le facem. Singura solutie este ca primaria sa inalte cotetele de porci si sa faca un canal subteran“.

RAADPFL nu investeste in afaceri cu morti

RAADPFL nu are nici un interes sa preia in administrare un cimitir in care trebuie investiti bani si care nu ar aduce nici un profit. Mai rau este ca prin zona ar trebui sa treaca o strada, Poligonului, dar cimitirul s-a extins atit de mult incit abia daca mai lasa loc de-o ulita. Primaria are de ales: expropriaza oamenii sau rade citeva cavouri ca sa le faca loc masinilor care vor circula in zona. Dupa cum vede situatia Ilie Badescu, directorul general de la RAADPFL, parohia trebuie sa se spele in continuare pe cap cu cimitirul. Regia are in administrare patru cimitire, in care locul de veci se vinde cu sume intre 500.000 si 1,3 milioane de lei, iar taxa de intretinere este de 70.000 lei pe an. Mai mult, locurile de veci se rascumpara de catre proprietari o data la sapte ani. Ori cimitirul parohiei este, sub acest aspect, o investitie moarta din fasa: „Domnul parinte a vindut locurile de veci, asa ca eu nu-l iau. Nu mi-ar aduce venituri si cimitirele nu sint subventionate de primarie. Mie si asa mi se sparg destule in cap pentru cele pe care le am in administrare“.

In loc de epitaf

Atita timp cit parohii vor fi plimbati de la regie la primarie, in cele din urma, cimitirul Bobonete isi va da si el obstescul sfirsit. Soarta locurilor de veci de aici este deja pecetluita. Numai pe verticala, pina cind, fugind de gunoaiele si mocirla de pe jos, ele vor ajunge atit de inalte incit sa fie observate si din biroul primarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS