Acasă Local „Bulgaria are o atitudine machiavelica si arata ca ramine la portile Bizantului“

„Bulgaria are o atitudine machiavelica si arata ca ramine la portile Bizantului“

Negociatorul-sef pentru UE, Vasile Puscas, a declarat ieri ca reactia Sofiei de a se disocia de Romania in procesul de aderare este „machiavelica“ si arata ca Bulgaria „se afla la portile Bizantului“.

„Intr-un anume context politic, asemenea discutii, pe baza filosofiei machiavelice, se pot pronunta“, a afirmat Vasile Puscas, in cadrul unei audieri la Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor. „Bulgaria, prin aceasta atitudine, arata ca se afla totusi la portile Bizantului. Aceste atitudini se cuantifica“ la Uniunea Europeana, a declarat negociatorul.

Vasile Puscas a spus ca nu crede ca Bulgaria a progresat atit de mult in ultimele sase luni in negocierile cu UE, asa cum sustin autoritatile de la Sofia.

De asemenea, oficialul roman a amintit declaratiile recente ale presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, conform carora „Bulgaria mai are multe de facut, mai ales din punct de vedere financiar“.

Negociatorul sef a apreciat ca, probabil, cea mai spectaculoasa evolutie a Bulgariei in acest an a fost legata de centrala de la Kozlodui, dar nu si in ceea ce priveste aplicarea legilor si normelor UE. „Nu am nici un complex fata de Bulgaria. Ii doresc tot succesul, cel putin asa cum ne doreste si ea noua“, a spus Vasile Puscas.

Guvernul de la Sofia va propune Uniunii Europene sa fixeze un termen individual pentru aderarea Bulgariei, intrucit considera ca sansele sale ar putea fi afectate de rezultatele nesatisfacatoare consemnate de Romania, a declarat ministrul bulgar pentru integrare europeana, Meglena Kuneva, citat de Reuters. „Sper ca autoritatile romane vor obtine performante semnificative in viitorul apropiat, dar Comisia Europeana a apreciat ca, deocamdata, rezultatele Bulgariei sint superioare celor prezentate de Guvernul de la Bucuresti“, a aratat oficialul bulgar.

Adrian Nastase: „O actiune coordonata a statelor candidate la UE ar fi mai buna“

Romania considera ca o actiune solidara si coordonata intre statele candidate la Uniunea Europeana poate fi mai utila integrarii acestora in UE decit mentinerea unui spirit de competitie, a declarat ieri, la Liubliana, premierul Adrian Nastase. „Nu cred ca trebuie sa avem un complex in fata Bulgariei in ceea ce priveste relatiile in plan economic sau in alt domeniu“, a spus Nastase.

Meglena Kuneva a afirmat ca, desi cele doua tari vecine si-au unit fortele pentru a deveni membre NATO, progresele Bulgariei ar putea fi neutralizate, in cursa pentru integrare in UE, din cauza ritmului lent in care autoritatile de la Bucuresti deruleaza reformele economice impuse de Bruxelles. Adrian Nastase a amintit ca, initial, Bulgaria a refuzat sa colaboreze cu autoritatile romane in procesul de aderare la NATO, intelegind insa ulterior ca o competitie intre cele doua tari ar fi inutila.

„Afirmatiile ministrului bulgar reprezinta o declaratie «de consum intern», pe care nu cred ca trebuie sa o comentez foarte mult. Noi ne vom concentra in continuare pe reforma economica interna si pe derularea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana“, a mentionat Nastase. Romania si Bulgaria candideaza in al doilea val de extindere a Uniunii Europene, prevazut pentru anul 2006. Performantele economice modeste au impiedicat nominalizarea lor alaturi de cele zece tari care ar putea deveni membre UE in primul val din 2004.

Ion Iliescu: Reactia Sofiei in privinta integrarii in UE trebuie primita cu calm si intelegere“

Presedintele Ion Iliescu a apreciat ieri ca reactia Sofiei de a se disocia de Romania in procesul de integrare in UE trebuie primita „cu calm si intelegere“.

„Eu cred ca e o chestiune naturala. Cele doua tari sint vecine, parcurg acelasi proces, asemenea orgolii sint umane intr-un fel“, a afirmat presedintele Iliescu.

Exit mobile version