11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza de singe in plina campanie de sensibilizare a populatiei

Criza de singe in plina campanie de sensibilizare a populatiei

Efectele campaniei de sensibilizare a populatiei cu privire la donarea de singe, initiata de Ministerul Sanatatii si Familiei in urma cu o saptamina, continua sa se lase asteptate in Olt. In loc sa creasca numarul persoanelor dornice sa ajute la salvarea unei vieti, acesta scade! La Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Olt nu exista singe din grupa 0, iar celelalte grupe de singe sint acoperite doar in mica masura.

Cele aproape 20 de pungi cu singe, cite se afla in prezent in stocul CTS Olt, se pot epuiza, in cazul unui accident grav, intr-o ora. Potrivit directoarei CTS Olt, dr. Veronica Grecioiu, cauza majora a crizei de singe este indiferenta oamenilor:

„Am avut cazuri cind rude apropiate ale unor persoane internate in spital in stare grava si care aveau nevoie urgenta de singe nu au vrut sa doneze singe!“

La Centrul de Transfuzii Sanguine din Slatina se prezinta in jur de 15-20 de donatori zilnic. Nu toti au insa singe de buna calitate.

Cei care fac acest gest nu o fac insa pentru ca vor neaparat sa-si ajute aproapele, ci pentru ca nu au ce minca de pe-o zi pe alta. Unii dintre ei au devenit chiar „clienti“ vechi ai centrului, facind donatii de citeva ori pe luna. Ei stiu ca, daca la prima recoltare de singe primesc bonuri de masa in valoare de 200.000 de lei, valoarea tichetelor creste apoi, ajungind dupa a cincea donare la jumatate de milion de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS