15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTezaurul de la Podeni a ramas nerecuperat integral

Tezaurul de la Podeni a ramas nerecuperat integral

Muzeul Regiunii Portile de Fier nu a mai recuperat si alte monede din tezaurul de 124 de monede de aur si argint, din secolele XVII – XVIII, gasit de Nicolae Padurean, din comuna Podeni-Mehedinti. Acesta a descoperit tezaurul intr-o ulcica, sub o piatra, in timp ce culegea melci pe cimp si, in loc sa-l predea autoritatilor, a comercializat 84 dintre valoroasele monede, contra sumei de aproximativ 26 de milioane de lei.

Politistii au reusit sa recupereze jumatate dintre monedele comercializate, dar restul sint in posesia unor persoane necunoscute. Din cele 124 de monede gasite, 94 erau din aur, majoritatea ducati venetieni, cunoscuti si sub numele de „techini“, dar si ducati austrieci, restul monedelor fiind turcesti, din argint.

Muzeografii au descoperit printre monedele recuperate si trei falsuri, trei copii din metal galben ale unor dinari romani republicani. Pe traseul Orsova-Virciorova-Podeni, unde este granita intre Tarile Romane si Imperiul Habsburgic, au mai fost descoperite alte doua tezaure, datind din aceeasi perioada. Pe piata neagra, unde barbatul din Podeni a reusit sa valorifice o parte din monedele gasite, un ducat de aur valoreaza aproximativ 100 de dolari.

„Tezaurul este valoros daca luam in calcul faptul ca, in vremea cind monedele aveau putere circulatorie, o mosie de 40 de hectare valora 80 de ducati de aur. Speram insa sa-l recuperam integral“, a spus Ion Stinga, directorul Muzeului Regiunii Portile de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS