21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxi-pirat, urca-te si esti mincat!

Taxi-pirat, urca-te si esti mincat!

Gara, stomatologie, spital, Minerva, Romanesti – acestea ar cam fi zonele in care presteaza rechinii soselelor. Taximetristii independenti, cum ar veni. Ori ca se numesc doar Taxi, ori au denumiri precum Romeocom, Rotaxicom, Romnicom, PNL, PFI – acestia sint particularii care te curata de ultimul banut. Ba, uneori, mai ramii si dator. Cum te poti feri de ei? Pentru cei din localitate nu exista decit o masura: sa citeasca rar, pe litere, denumirea firmei pina o invata ca pe poezie. Altfel, risca sa faca vreo confuzie si sa ajunga acasa si batuti, si cu banii luati.

„Piratii“ te duc si la gagici

Romnicom/Romnicon, PML/PNL, PMI/PFI – perechi paronimice nascute din spiritul vesnic inventiv al romanului. Nu le deosebeste decit una sau doua litere si vreo citeva sute de mii de lei la o cursa. Nu putini au fost cei care, urcind cu toata increderea intr-un Romnicon, sa descopere, dupa peripetii demne de filmele americane, ca dadusera peste un „Romeocom“ la pret de superlux.

Sever Constantin Raduica din Bechet a trait o experienta de neuitat intr-un astfel de taxi. Dupa ce a realizat ca apucase pe miinile unui vitezoman nervos si violent, dupa ce a strabatut citeva strazi care nu aveau nici o legatura cu traseul pe care urma sa-l parcurga, barbatul a fost pus in situatia de a scoate din buzunar 500 de mii de lei, amenintat fiind de „garda“ din spatele masinii: doi prieteni ai soferului. Sever ofera detaliile necesare. „Aviz amatorilor: ROMEOCOM, DJ-63-MAN, OCOLITI-L!“

Szekey Bela din Tirgu Mures, ramas pe plaiuri oltenesti singur-cuc, a cerut informatii despre hotelurile din zona. „Un tinar smecheras “ s-a oferit, amabil, sa-l conduca la un hotel ieftin si, pe deasupra, „cu gagici“. Unde mai pui ca nu era nici departe – cam la vreun milion jumate de… gara!

Atentie, se blocheaza usile!

Multi dintre cei tapiti se adreseaza furiosi firmelor la care cred ei ca au apelat. Dar aici afla ca nu era nicidecum vorba de Romnicon, PMI sau PML, ci de suratele Romeocom, PFI, PNI.

„Am primit nenumarate reclamatii de la clienti care acuzau tarife foarte ridicate si agresivitatea soferilor. Dupa ancheta demarata de conducerea firmei am realizat insa ca nu este vorba de noi, ci de particulari cu denumiri asemanatoare“, spune Daniela Gurarosie, director general la SC GRONEX SRL – taxi PMI.

„A aparut de citva timp o firma particulara PNL, care, pe linga asemanarea ortografica, mai are si aceleasi caractere si aceeasi culoare ca ale noastre. Acest lucru nu mi se pare corect si l-am pus in discutie de nenumarate ori la politie si primarie. Nu am nimic impotriva sa existe concurenta, dar firmele acestea induc in eroare clientii prin denumirile asemanatoare. Reclamatiile pe care le-am primit vizau chiar sechestrarea clientului – prin blocarea usilor – pina la plata integrala a cursei. Fireste ca am demarat anchete, in urma carora am inteles ca nu este vorba de firma noastra“, a declarat Marian Schiopu, director la SC LESTA SRL – taxi PML.

Fraieri pentru 60.000 pe kilometru – pe toate drumurile

Nenumaratele incidente inregistrate saptaminal intre taximetristi particulari – piratii – si clienti au acelasi deznodamint: banii jos, cu sau fara bataie. Nici o autoritate nu poate lua insa vreo masura, intrucit activitatea lor este cit se poate de legala – „poate mai in regula decit a noastra“, a tinut sa spuna un taximetrist Romnicon – in conformitate cu reglementarile Institutului de Metrologie si cu atestat de la Inspectoratul Judetean de Politie. „Tarifele pe care le practica baietii se invirt in jurul sumei de 60.000 de lei pe kilometru, mai mult sau mai putin – depinde de criza financiara in care se afla soferul si de fata clientului. Problema e ca nu toti afiseaza tariful pe bordul masinii, iar clientul se procopseste cu o surpriza grasa la sfirsit. Pina la urma, vina e a lui, ca nu se uita unde urca“, spune Adrian P., taximetrist la Romnicon.

„Firmele“ respective, parcate strategic prin zonele populate de fraieri (scuze! – necunoscatori), nu dau in brinci de munca, citeodata trecind zile intregi pina sa-i zaresti. Motivul ar putea fi teama de organele de ordine, desi majoritatea au acte in regula. Adevarul este insa ca taximetristii in discutie nu se preteaza la munca de salahor de la un Romnicon ori PMI. Pentru ei, o cursa pe zi este suficienta sa depaseasca toate ciubucurile adunate de un taxi „de firma“ din zori si pina in noapte. Iar fraieri se gasesc in fiecare zi, nu-i graba!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS