21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvatati, mincati si iar invatati!

Invatati, mincati si iar invatati!

DOLJ / La Ghercesti, anul scolar a inceput cu urarea: „Pofta buna!“

Cei 41 de copii din clasele I-IV, din comuna Ghercesti, au inceput ieri noul an scolar cu gindul la cornul si laptele de la guvern. Dupa traditionalele discursuri festive la care, printre altii, s-a inscris si politistul satului, copiii au intrat, mai de voie, mai impinsi de mamici, in clasele mirosind inca a var. Micutilor din clasa I le-a sporit entuziasmul in momentul in care directorul scolii, Constantina Ungureanu, a intrat in clasa si le-a impartit cornul si bucatica de brinza topita. Pofticiosi, copiii s-au grabit sa muste, spre disperarea mamicilor care-i insoteau in prima zi de scoala.

Pregatirile scolii in vederea crearii conditiilor de depozitare a produselor oferite de guvern copiilor din clasele I-IV au facut mare vilva toata vara. Dupa zvonurile legate de obligativitatea achizitionarii unui frigider si amenajarea unei incaperi speciale in care sa se serveasca mica gustare, a intervenit prompt realitatea, care a dictat ca un fiset si o camaruta sint oricum suficiente pentru corn si lapte. Directorul scolii a golit fisetul in care se pastrau tot felul de documente si l-a mutat intr-o camaruta tinuta sub cheie. Acolo au fost depozitate produsele ce inlocuiesc laptele si cornul, si anume brinza topita si biscuitii cu crema. Duminica, societatea „Hurezeanu“ a aprovizionat Scoala din Ghercesti cu necesarul de alimente pentru o saptamina.

Saracii nu ajung la cornul guvernamental din lipsa de… papuci

Daca in prima zi, cornul a ramas corn si numai laptele s-a facut brinza, de astazi, cornul si laptele se vor transforma in biscuiti cu crema de vanilie si aceeasi brinza topita servita ca si in prima zi.

„Nu ne putem aproviziona cu aceste produse in fiecare zi pentru ca ar fi prea costisitor. Aprovizionarea se va face si pe viitor o data pe saptamina, iar noi avem obligatia sa verificam termenele de valabilitate ale produselor. Guvernul a luat aceasta masura pentru a se preveni abandonul scolar. Nu putem spune daca masura si-a atins scopul sau nu decit dupa o perioada de timp in care vom urmari daca frecventa copiilor este mai buna sau mai rea decit in anii precedenti. Pentru multi dintre copii, bucatica de brinza si cornul sint singurele alimente consistente pe care le consuma.Daca s-ar fi gasit fonduri cu care sa se faca aprovizionarea cu alimente si pentru copiii de la V-VIII ar fi fost si mai bine“, a spus Constantina Ungureanu.

Ca un paradox, desi la scoala pe copii ii asteapta in fiecare zi o mica gustare, unii nu vin la ore pentru ca nu au cu ce sa se incalte. Fratii Enache, zece la numar si sapte la scoala, au fost nevoiti sa isi trimita un singur „reprezentant“ in prima zi de cursuri. Dan Enache a scuzat lipsa fratilor ramasi acasa, flaminzi si desculti. Pina la urmatoarea hotarire de guvern, prin care li se va da copiilor foarte saraci si cite o pereche de tenisi sau papuci, acestia vor veni pe rind la scoala, in functie de ce tirlici se elibereaza in casa…

• Mioara DRAGALINA, Ana IANCU

Invazie de flori la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova

Sala de festivitati a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova s-a dovedit a fi neincapatoare ieri, cu ocazia deschiderii noului an de invatamint. Elevi si parinti din Craiova si din mai toata zona Olteniei au fost prezenti la eveniment, in special, asa cum a sustinut directoarea liceului, Anisoara Berbec, pentru faptul ca absolventii din anul scolar precedent au ocupat primele locuri de la Academiile de muzica si de arte plastice din intreaga tara. Mai mult, Liceul de Arta „Marin Sorescu“ este unic in tara, prin faptul ca elevii din clasele IX-XII isi pot cistiga singuri existenta, fiind angajati in corul Teatrului de Opera si Opereta din Craiova si in cel al Filarmonicii „Oltenia“, a mai spus directoarea. Festivitatea de deschidere a noului an scolar a fost dominata de comuniunea spirituala dintre aerul academic si cel artistic. Invazia de flori era de nestavilit. La fel, emotia micutilor din clasa intii si dorul elevilor artisti de a se reintilni cu profesorii si maestrii lor. Preotul Constantin Rasceanu de la Biserica „Mantuleasa“, in parohia careia este liceul, a binecuvintat noul an scolar, pe elevi, parinti si dascali, dupa care toata suflarea s-a ridicat in picioare pentru a rosti rugaciunea „Tatal nostru“.

• Constantin ILIE

GORJ / Vine invatatoarea cu laptele-n plasa!

La scoala cu cinci elevi de la Prunesti

Operatiunea de distribuire a laptelui si a cornurilor pentru elevi a debutat ieri in Gorj, o data cu inceperea noului an scolar. Daca in Tirgu Jiu, autoritatile au declarat ca laptele si cornurile au ajuns la elevi fara probleme, in mediul rural au existat citeva incidente. Daca in comuna Albeni, laptele a fost depozitat in biroul directorului Nicolae Mitru, in comuna Prigoria, cornurile au fost duse in biroul secretarei. La Prunesti, invatatoarea va fi nevoita sa faca naveta cu plasa cu cornuri si cu lapte, pentru a ajunge la scoala situata in virful dealului.

Laptele si cornurile pentru elevi au fost distribuite in municipiul Tirgu Jiu inca de la primele ore ale diminetii. Cei 20.000 de elevi au asteptat parca mai nerabdatori ca niciodata prima zi de scoala, cu gindul ca, pe linga rechizite gratuite, vor mai primi si ceva de mincare. In comunele situate la o distanta mai mare de 50 de kilometri de Tirgu Jiu, masinile firmei GATMAT, care se ocupa de derularea acestei operatiuni, au ajuns cu intirziere la scoli. Conducerea Inspectoratului Scolar Gorj a precizat ca in prima saptamina de scoala este posibil sa mai apara probleme, insa acestea vor fi remediate pe parcurs. Este vorba de spatiile de depozitate si de frigidere, care lipsesc chiar si din scolile mari, cum este cea de la Prigoria.

Din cinci elevi, trei sint cazuri sociale

In comuna Albeni, 175 de elevi din clasele I-IV au primit lapte si cornuri la ora 11.00, atunci cind a sosit o masina a firmei GATMAT. Pentru ca spatiul de depozitare nu era inca amenajat, cutiile cu lapte au fost depozitate in biroul directorului Nicolae Mitru. Conducerea scolii a achizitionat un depozit de la fosta Cooperatie, pe care il va amenaja pentru depozitarea laptelui si a cornurilor.

„Noi nu sintem de acord cu asa ceva. Se cheltuiesc bani care ar putea sa ajunga in alta parte. Sigur ca pentru elevi este ceva bun, dar scolile trebuie sa aiba la dispozitie si o dotare corespunzatoare. La Scoala din satul Pruneni, va veni invatatoarea si le va duce cu plasa la elevi cinci cornuri si cinci pahare cu lapte“, a spus directorul Nicolae Mitru.

„Va veni invatatoarea si le va duce cu plasa la elevi“

La Prunesti, invatatoarea Roza Rada le spunea celor cinci copii, dintre care doi in clasa I, doi in clasa a II-a si unul intr-a III-a, ca trebuie sa primeasca lapte si cornuri, insa acestea nu ajunsesera pina la ora 12.00. Pentru a ajunge la scoala care este asezata in virful unui deal greu accesibil, invatatoarea trebuie sa mearga 45 de minute. De acum va trebui sa ia si o sacosa cu lapte si cornuri cu care sa ii aprovizioneze in fiecare dimineata pe elevi. „Copiii nu au mai ramas pe aici. Din cele 70 de familii, avem la scoala numai cinci copii. Trei sint cazuri sociale. Nu avem nici lemne suficiente. Acum ce sa fac? O sa le iau eu laptele si cornurile de la scoala din centrul comunei. Mai am si trei cazuri sociale, dar inca nu au depus cereri pentru rechizite“, a spus Roza Rada.

La Prigoria, o data la doua zile

In scolile generale din comuna Prigoria invata 173 de elevi. La acestia, laptele si cornurile au ajuns tot la ora 12.00. Directorul scolii, Nicolae Banta Dumitru, a spus ca va fi nevoit sa le dea o data la doua zile cornurile si laptele elevilor.

„Nu avem spatii de depozitare si nici frigidere. Cred ca si noi vom opta pentru brinza topita, pentru ca laptele se va strica. Eu cred ca cineva trebuia sa se gindeasca si la cei de la gradinita. Ei acum stau si se uita la cei mari. Daca ne vor aduce produsele o data pe saptamina, vom fi nevoiti sa le dam pe toate intr-o zi“, a spus directorul Banta. Aflat la festivitatea de deschidere a anului scolar, inspectorul scolar general adjunct Gheorghe Gamaneci a identificat pe loc un spatiu de depozitare a produselor: biroul secretarei. „Asta ce are? Iata un loc foare bun! Aici se pot pune doua frigidere. La inceput e mai greu. Daca azi nu e, e miine“, a spus Gheorghe Gamaneci.

• Eugen MARUTA

Mehedinti / Peste 100 de scoli fara aviz sanitar

Elevii din clasele I-IV au venit cu mai multa placere la scoala, stiind ca vor fi asteptati cu lapte si cu cornuri. In multe din scolile mehedintene, ieri, cornurile au fost inlocuite de batoane, ambalate in plastic, iar locul laptelui a fost luat de iaurt. Invatatorii le-au spus parintilor sa le puna copiilor in ghiozdane o lingurita, deoarece continutul borcanului de iaurt nu poate fi baut direct din recipient. Acesta are marginile patratoase si poate provoca ranirea elevilor.

In Drobeta Turnu Severin, produsele lactate si de panificatie sint transportate zilnic, iar in teritoriu, de doua ori pe saptamina. Din totalul de 363 de scoli, din judetul Mehedinti, 116 nu au autorizatie sanitara de functionare.

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica nu au gasit apa curenta in aceste institutii, astfel ca riscul unor toxiinfectii era prea mare pentru a fi eliberate autorizatiile. Inspectoratul Scolar Mehedinti se confrunta si cu o lipsa de citeva zeci de cadre didactice care au obtinut locuri in mediul rural si au renuntat la acestea. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, si inspectorul scolar adjunct, Mircea Samfirescu, au participat la deschiderea anului scolar la Liceul „Constantin Brincoveanu“, din orasul Baia de Arama, si la scolile din localitatile Ponoarele si Izverna. Cladirea liceului a fost recent renovata si va fi dotata, in perioada urmatoare, cu o retea de calculatoare performante.

„Am luat perdele noi cu banii de la fondul clasei…“

Cu toate ca in multe scoli din Drobeta Turnu Severin curatenia dupa reparatiile, partiale sau totale, nu a fost finalizata, elevii au intrat in salile de curs.

„Intr-o saptamina terminam reparatiile. Ne-am descurcat cum am putut, nu am avut la dispozitie multi bani si am obtinut, de la o intreprindere, opt litri de vopsea, sa dam saptamina asta pe pereti. Am luat perdele noi cu banii de la fondul clasei“, a spus Rada Marica, directoarea Scolii generale nr. 5, din Drobeta Turnu Severin.

Cei mai emotionati au fost ieri parintii celor care au pasit, pentru prima data, intr-o sala de clasa.

„Avem emotii, am venit cu sotul, este singurul nostru copil si, pentru noi, este o zi speciala. Nu am mai avut asa emotii de cind dadeam examene la scoala. E foarte frumos, chiar dimineata m-a intrebat unde este laptele si cornul, ca asa a auzit el ca se da la scoala“, a spus Loredana Mironov, de 32 de ani, mama unui elev de clasa I.

• Florin LOBDA

Olt / Cornuri proaspete, manuale de anul trecut

Forfota mare a fost in prima zi a noului an scolar la portile tuturor celor peste 600 de unitati de invatamint ale judetului Olt. Agitatia i-a cuprins nu numai pe elevi, dar si pe toti cei care au avut ieri vreo legatura cit de mica cu acest nou inceput. Floraresele si-au vindut marfa mai bine ca de 8 Martie, iar pe la birouri, toti angajatii cu responsabilitati de mamici sau tatici s-au invoit de la serviciu sau si-au luat chiar toata ziua liber pentru a putea fi alaturi de invatacei. Toate acestea s-au desfasurat insa in conditiile in care nici o scoala din judet nu ar fi trebuit sa-si deschida portile, daca s-ar fi respectat litera legii.

Raport de legalitate scolara, la tara: 40 din 471

Potrivit declaratiilor directoarei-adjuncte a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Olt, dr. Nelly Cojocaru, un sfert din unitatile de ocrotire (gradinite, crese) si invatamint din judet nu ar fi trebuit sa-si inceapa activitatea in noul an scolar si aceasta din cauza faptului ca… nu au autorizatie sanitara de functionare.

„Din totalul de 658 de unitati scolare existente in judet, doar 228 au in acest moment (ieri – n.r.) dreptul de a desfasura cursuri. Restul, fie nu au binevoit sa ne solicite autorizatie sanitara de functionare, fie nu au indeplinit pina la inceputul anului scolar conditiile pentru a primi aceasta aprobare din partea noastra, aprobare care este obligatorie!“, a spus aceasta.

Faptul ca pe meleagurile noastre legea nu prea se mai respecta nu reprezinta o noutate. Important ramine faptul ca, in mediul urban, din 187 de unitati scolare, 29 nu ar fi trebuit ieri sa organizeze nici un fel de ceremonie de deschidere a vreunui an scolar. La tara, situatia este si mai grava: din 471 de gradinite si scoli, numai 70 indeplinesc cerintele necesare desfasurarii procesului de studiu.

In rindul liceelor care au fost respinse la autorizare se numara si licee cu prestigiu din judet, precum Colegiul National „Ion Minulescu“ Slatina sau C.N. Economic „P.S. Aurelian“ Slatina. Tot fara autorizatie functioneaza si Grupul Scolar Industrial Montaj Slatina, Grupul Scolar Industrial Constructii si Masini Slatina.

De asemenea, conducerile a zece scoli nici macar nu s-au obosit sa solicite Directiei de Sanatate Publica Olt autorizatie sanitara de functionare, desi legea stipuleaza negru pe alb aceasta obligatie.

Cornul si laptele au ajuns, manualele nu prea

Prefectul de Olt, Marin Diaconescu, a spus ieri ca, din informatiile pe care le are, cornul si laptele promise elevilor din ciclul primar au ajuns in absolut toate scolile. El s-a declarat multumit de felul in care unitatile scolare din judet si-au deschis portile: „Scolile sint aranjate, igienizate, cornul si laptele au ajuns peste tot, manualele si rechizitele la fel. Ce am remarcat insa, si ma bucura foarte tare, este faptul ca am vazut foarte multe familii de romi care si-au adus copiii la scoala.“

In ceea ce priveste manualele, directorii de scoli din judet spun insa ca nu sint de ajuns, dar se vor descurca cu putinele carti primite sau cele ramase din anii anteriori.

Maria Radulescu este directoarea Scolii generale cu clasele I-VIII din Corabia, iar in acest an are inscrisi 68 de elevi in ciclul gimnazial, din care 18 sint boboci. Ea a spus ca promisele cornuri insotite de lapte au sosit ieri-dimineata, la ora 7.45, ceea ce a facut ca elevii sa poata fi intimpinati cu ele pe masa in momentul in care au intrat in salile de clasa. Directoarea a spus insa ca manualele reprezinta o problema deocamdata, mai ales la limbile straine: „Nu ne-au venit toate manualele, dar noroc ca le avem pe cele de anul trecut. La engleza si franceza nu ne-a sosit insa nici o carte. Mai problematic este la clasele I si a III-a, unde toate manualele sint noi in acest an. Voi merge insa la Slatina sa vad ce pot sa mai aduc.“

• Ana-Maria ANGELESCU, Mugurel MANEA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS