APADOR-CH considera „inacceptabila“ decizia CNA de suspendare a licentei OTV

Autori


APADOR-CH si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) considera ca decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de retragere a licentei postului privat de televiziune OTV este o „masura inacceptabila intr-o societate democratica in care se respecta libertatea de exprimare si informare“, se arata intr-un comunicat remis ieri.

Pozitia celor doua organisme este motivata prin fapul ca in decizia CNA nu se mentioneaza, in mod concret, in ce au constat afirmatiile pe care le-a calificat ca fiind antisemite, xenofobe, discriminatorii, calomnioase si nu se precizeaza care sint prejudiciile grave aduse interesului public. „Nemotivarea clara si temeinica a deciziei lasa loc arbitrariului in aplicarea legii“, se arata in comunicatul APADOR-CH si CJI. Cele doua organizatii cer CNA sa revina asupra deciziei date saptamina trecuta si asupra comunicarii transmise operatorilor de televiziune prin cablu, pentru ca postul privat OTV sa-si poata continua activitatea, cel putin pina in momentul in care va exista o hotarire judecatoreasca definitiva. Decizia CNA de a retrage licenta unui post privat de televiziune din cauza declaratiilor in direct ale unor invitati poate duce la instaurarea cenzurii sau autocenzurii, ambele la fel de periculoase pentru libertatea de exprimare si dreptul la informatie al publicului, se mai spune in acelasi comunicat.

De asemenea, este amintit faptul ca institutiile de presa din domeniul audio vizualului nu raspund pentru afirmatiile facute in direct de persoanele invitate in studio, dar acestea din urma raspund pentru declaratiile lor. „Prin urmare, daca sustinerile senatorului Corneliu Vadim Tudor – invitatul emisiunilor mentionate in decizia CNA – sint considerate «antisemite, xenofobe si discriminatorii», ele pot face obiectul unor investigatii, pe baza textelor din Codul Penal, Ordonantei nr.137/2000 (aprobata prin Legea nr.48/2002) privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si Ordonantei de urgenta nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, care incrimineaza tocmai astfel de afirmatii“, se mai arata in comunicat, precizindu-se totodata, ca, in cazul in care unii politicieni, inclusiv presedintele tarii sau primul ministru, se simt lezati de afirmatiile unor invitati in emisiuni in direct, acestia pot recurge la caile legale de care dispune orice persoana particulara ce se considera insultata sau calomniata.


Prin urmare, postul de televiziune, care nu a fost decit canalul prin care au fost difuzate respectivele afirmatii, nu trebuia desfiintat, APADOR-CH considerind ca CNA a optat pentru cea mai aspra sanctiune prevazuta de lege, pe care a aplicat-o imediat, ignorind astfel dreptul postului OTV de a se adresa instantei de contencios-administrativ in termen de 15 zile de la comunicare, dupa cum se stipuleaza in Legea audiovizualului. APADOR-CH si CJI precizeaza ca nu sustin in nici un fel politica postului OTV, insa considera ca retragerea licentei nu reprezinta un raspuns impotriva rasismului, ci constituie numai o incalcare a libertatii de exprimare si informare, creind un precedent periculos. Consiliul a luat in discutie modalitatea de sanctionare a postului OTV, in urma sesizarilor primite in legatura cu editiile emisiunii Dan Diaconescu in direct, din 31 iulie si 10 septembrie 2002. CNA a incriminat si alte emisiuni monitorizate de la 15 iulie pina in prezent. Ultima sesizare a fost facuta de institutia prezidentiala care a semnalat modul de desfasurare a emisiunii din 10 septembrie, unde a fost invitat Corneliu Vadim Tudor. In opinia membrilor CNA, postul de televiziune OTV se face vinovat de incalcarea prevederilor articolului 40 din Legea audiovizualului referitoare la interdictia de difuzare a programelor care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie sau sex, si a Deciziei nr. 80 referitoare la respectarea demnitatii umane. Sanctiunea a fost stabilita in conformitate cu art. 95 din Legea audiovizualului, care prevede retragerea licentei de emisie radiodifuzorilor ca efect al incalcarii deciziilor CNA sau al art. 40 din aceeasi lege.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 septembrie 2002

Actualitate

» Jocuri periculoase printre caramizile maternitatii
» Cinepa de Craiova nu sperie autoritatile
» Craiovenii nu cred in piinea neagra facuta cu coloranti
» „Parte de carte“ – campania care a facut mai frumoasa prima zi de scoala
» Opt asociatii de locatari din Craiova ameninta ca dau in judecata primaria
» Bolnavii de la Spitalul Clinic nr.1 Craiova vor fi monitorizati cu ajutorul calculatorului
» Stiri diverse
» Stiri diverse
» Quasimodo din Motatei
» Quasimodo din Motatei
» 15 nume biblice, 15 stropi de speranta
» Nebuna satului
» Bisericile surori
» Recolta decit pentru conserve
» Piata de gros
» La Poarta Sarutului – restaurarea gropilor
» RA LOTUS Turnu Severin pune conditii pentru debransare
» La Gradinita „Sfinta Lucia“, maicile predau religia
» Stiri diverse
» „Romania si-a propus sa semneze in 2004 Tratatul de aderare la UE“
» Georgia – moneda de schimb pentru Irak?
» Donald Rumsfeld ar putea discuta despre o forta de reactie a NATO
» Comisia Europeana devanseaza cu o saptamina data publicarii Raportului de tara
» Comisia Europeana devanseaza cu o saptamina data publicarii Raportului de tara

Local

» „S-au facut investitii masive, iar spaga inca exista!“
» Alin Moisa – omul care nu se teme de cifra 13
» Decizie de 500 de milioane de lei impotriva unui minor
» Ministerul Agriculturii incalca o ordonanta de guvern din grija pentru cel care a pierdut licitatia
» Studentii nedusi la sport repeta anul!
» Emil Boroghina revine pe scena
» Invatati, mincati si iar invatati!
» Va e dor de „Soricelul otravitor“ – DA 66% – NU 34%
» Ceasul cuvintului liber s-a oprit la 17.25
» APADOR-CH considera „inacceptabila“ decizia CNA de suspendare a licentei OTV
» Un patron de service auto vrea sa administreze pietele din Banie

Dolj

» GATMAT a pus ochii pe microbuzele elevilor
» Marsul sinilor in buricul Craiovei
» Trebuia inchis OTV sau doar interzis „Dan Diaconescu in direct?“

Gorj

» Stiri diverse
» 300.000 de dolari si 1.000 de locuri de munca pentru mineri
» Amenzi de jumatate de miliard de lei pentru nereguli in constructii
» Credite de peste sapte miliarde de lei pentru IMM-urile gorjene

Sport

» Derbi intre doua echipe care iubesc fotbalul
» Alb-albastrii au un nou medic
» Cristescu revine la Extensiv
» Negrila a plecat de la Carbunesti
» Bayern da piept cu La Coruna
» Chimia si CFR, duel umar la umar
» Stiri diverse

Opinii

» Flagelul secolului XXI: traficul cu carne vie

Top